Re: Автоматичен бакъп към външен хард
Pike, я дай направо .бат файла, да сменим само директориите 🙂
Отдавна не съм се занимавал с такива глупости, ползвам Линукс, където има доста повече функционалност и нещата стават по красвиво, но нещо такова трябва да свърши работа:
Правите си някъде .bat файл със следното съдържание:
Код:
@echo off
set store=F:/Backup - къде на външния хард да се прави бекъпа
set backup=xcopy /s /c /d /e /h /i /r /y - да не пишем всеки път всички суичове
%backup% "C:\pyt\do\informaciata" "%store%"
%backup% "C:\pyt\do\druga_informaciata" "%store%"
.....
.....
Замествате, каквото е необходимо и разбира се махате БГ текста и многоточията.
На мястото на многоточията, добавяте всички директории, на които искате да правите Backup.
После файла в scheduled tasks.
Но не мога да разбера какъв е смисъла от комбинацията външен хард + автоматичен бекъп.... Външният хард е нещо, което се включва само понякога и е по-добре скрипта за бекъп да се изпълнява ръчно. Ако ще го държите закачен постоянно на машината, сложете си нормален вътрешен хард, при който нещата ще стават много по-бързо, отколкото през USB интерфейс. А ако така или иначе ще слагате вътрешен хард, пуснете си RAID 1 и не съ занимаайте с глупости
😉
За мен лично, най-добрата комбинация за сигурност на работна станция е RAID + автоматичен бекъп на най-важните неща по мрежата, на отдалечена машина. Аз лично ползвам rsync под Линукс, който е един чудесен инструмент.
Да се обоснова - най-честите причини за загуба на информация са както повреди на носителя(харда), така и случки, които могат да засегнат цялата машина, а също така кражбА. Случките могат да бъдат причинени от задклавиатурното устройство, от вируси и т.н. Ако носителят на бекъпите е постоянно в машината или до нея, застраховката е непълна.
Ако недай си боже, влезе бандит и задигне машината ви, едва ли ще пропусне външния диск, закачливо включен към нея
😀