Автоматичен бакъп към външен хард

borislav123

New member
Здравейте

как да си направя автоматичен бакъп към външен хард

тоест 1 папка всеки ден компа да ми я дублира на харда

опитвам с Scheduled tasks - но там ми иска да посоча програма, която да рънва

мисля че би трябвало да е Windows Explorer - всеки ден да прави копие на външния хард с него , но него не ми го извежда

и не знам с кое да копирам ....

Re: Автоматичен бакъп към външен хард

аз ползвам HDClone, но клонирам целия диск... би трябвало да има опция и само за папка, но не съм сигурен

Здравейте

как да си направя автоматичен бакъп към външен хард

тоест 1 папка всеки ден компа да ми я дублира на харда

опитвам с Scheduled tasks - но там ми иска да посоча програма, която да рънва

мисля че би трябвало да е Windows Explorer - всеки ден да прави копие на външния хард с него , но него не ми го извежда

и не знам с кое да копирам ....
На XP ставаше с WindowsBackup, но на Win7 не можах да го открия. Може би е скрито някъде.

Става с Windows BackUp при Windows 7. Аз лично точно такова ползвам за всекидневен бекъп към NAS устройство.

Всички Уиндоус потребители умират да инсталират допълнителни програмчета за всевъзможни неща, но в случая не виждам смисъл от допълнителен софтуер, аз бих го направил с bat файл, както е писано по-горе, само че не баш с copy, а с xcopy , със суич /d , за да се копират само файловете, които са по-нови. И още няколко суича за игнориране на грешки, рекурсия, автоматично припокриване и т.н. - /c /s /y /r....

това с файла ми хареса, но при scheduled task мога ли да рънвам файлове?

или само програми?

pike, бих си платил за малко помощ, ако ми притрябва и реша да ползвам този метод

че това което обясняваш не ми е съвсем ясно

backup.bat
Код:
copy source destination

после scheduled task

А! просто и гениално! жив е DOS, жив е!

Pike, я дай направо .бат файла, да сменим само директориите 🙂

Отдавна не съм се занимавал с такива глупости, ползвам Линукс, където има доста повече функционалност и нещата стават по красвиво, но нещо такова трябва да свърши работа:
Правите си някъде .bat файл със следното съдържание:

Код:
@echo off

set store=F:/Backup   - къде на външния хард да се прави бекъпа
set backup=xcopy /s /c /d /e /h /i /r /y  - да не пишем всеки път всички суичове 

%backup% "C:\pyt\do\informaciata" "%store%"
%backup% "C:\pyt\do\druga_informaciata" "%store%"
.....
.....
Замествате, каквото е необходимо и разбира се махате БГ текста и многоточията.
На мястото на многоточията, добавяте всички директории, на които искате да правите Backup.
После файла в scheduled tasks.
Но не мога да разбера какъв е смисъла от комбинацията външен хард + автоматичен бекъп.... Външният хард е нещо, което се включва само понякога и е по-добре скрипта за бекъп да се изпълнява ръчно. Ако ще го държите закачен постоянно на машината, сложете си нормален вътрешен хард, при който нещата ще стават много по-бързо, отколкото през USB интерфейс. А ако така или иначе ще слагате вътрешен хард, пуснете си RAID 1 и не съ занимаайте с глупости 😉
За мен лично, най-добрата комбинация за сигурност на работна станция е RAID + автоматичен бекъп на най-важните неща по мрежата, на отдалечена машина. Аз лично ползвам rsync под Линукс, който е един чудесен инструмент.
Да се обоснова - най-честите причини за загуба на информация са както повреди на носителя(харда), така и случки, които могат да засегнат цялата машина, а също така кражбА. Случките могат да бъдат причинени от задклавиатурното устройство, от вируси и т.н. Ако носителят на бекъпите е постоянно в машината или до нея, застраховката е непълна.
Ако недай си боже, влезе бандит и задигне машината ви, едва ли ще пропусне външния диск, закачливо включен към нея 😀

Back
Горе