SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Въпрос за линкове за напреднали

Въпрос за линкове за напреднали

  • По равно между двете

    Votes: 0 0.0%
  • Първата е по-силна

    Votes: 0 0.0%
  • Втората е по-силна, защото първата е nofollow

    Votes: 13 65.0%
  • Първата е слаба, а втората не се посещава

    Votes: 7 35.0%

  • Общо гласове
    20

gan

New member
Ако в една страница има следния код с два линка:

...някакъв HTML...
<a href="/products" rel="nofollow">продукти</a>
...още HTML и към края на страницата ...
<a href="/products">нашите продукти</a>

Как според вас се разпределя тежестта на тези линкове:
1. По равно между двата (ако няма други линкове на страницата).
2. Първата е по-силна, защото макар да е nofollow е в началото на страницата (,а втората е към същия адрес).
3. Втората е по-силна, защото първата е nofollow
4. Първата е слаба, а втората не се посещава, защото има повторение на href, а само първия href към един адрес се посещава.
 
Последно редактирано:
Re: Въпрос за линкове за напреднали

По принцип когато има два линка към един и същи адрес, се гледа само първия и втория се игнорира. Тоест ако първия е с думата "бла" а втория с думата "бла1", то за "бла1" изобщо не ви се зачита ни най-малко.

Нофолоу линковете пък се гледат, но уж не се смятат при изчисляване на класирането.

Според мен е логично втория да бъде напълно игнориран (тоест номер 4).
 
Re: Въпрос за линкове за напреднали

интересното е,че при такава ситуация препоръчват да няма nofollow на никой от двата линка!!!
http://www.google.com/support/forum/p/Webmasters/thread?tid=60849c72a15ced08&hl=en
http://www.sitepoint.com/forums/sea.../multiple-links-same-url-one-page-316680.html
И като цяло ако се прави за потребителите е ОК но без nofollow защото излиза, че не се доверяваш на собствените си страници :)
 
Последно редактирано:
Re: Въпрос за линкове за напреднали

5. Верният отговор не присъства в анкетата.
 
  • Like
Реакции: biks
Re: Въпрос за линкове за напреднали

Много интересна анкета, благодаря Ви за хубавия въпрос :) Интересни отговори, Аз гласувах за номер четири, обаче... Анкетата не е до осмислен, тоест емпирично провален.

Отговор едно: свобода равенство братство, при един алгоритъм от 200 параметъра, с до 50 променливи на параметър никога нямаме равенство, освен в някое теоретично R на n-та пространство.
Отговор две: Началото, средата и края на страницата са фактори, обаче ако ги разглеждаме самостоятелно, все пак атрибута nofollow е много силен.
Отговор три: Тук аз гласувах за. Макар, че ни липсва пълната картина, до сега не съм виждал, някой да си слага на собствената страница на менюто nofollow.
Отговор четири: Отговор четири, е норвежко копие на отговор две. Много сложен с допълнителни елементи. Ако отвориш един SEO browser, или отидеш в webmaster tools на „как google вижда моя сайт“. Ако приемем че href значи линк, по-точно приеме вътрешен линк, тогава влизаме в света на usability има много кадърни хора като Георги Вързоновцев или Еленко Еленков, които там са вещи по темата. Според мен, може да има по-ниска посещаемост поради намаленото желание за клик от страна на потребителя. От страна на стария ни познайник, Google, в израза „нашите продукти“ думата „нашите“ се възприема като Stop дума, тоест дума която няма особено значение, както „и“, „защо“, „но“. Когато изключим този фактор, става въпрос единствено за последователността на връзките в една страница. ОБАЧЕ, вида и размера на тези връзки има огромно значение. Има например страници с няколко менюта. И ако имаме първо меню с много малки букви (малки благодарение на CSS) с кариери, за фирмата и други подобни и главно меню с „Начало“, „Продукти“, „Контакти“ и така нататък, робота много добре различава, кое меню е главно и кое второстепенно.
P.S. Пил съм няколко ракии и мисля да си сипя още една, ако някой не е съгласен с това, което съм написал, ще го обсъждаме на трезво :D До тогава, весело изкарване и внимавайте с шопската.
 
Re: Въпрос за линкове за напреднали

@netsurfer най-добре е да се тества. Опитвам се да измисля теста.
@entwickler благодаря за линковете, но темите са стари и нещата може да са се променили.
Не съм съгласен с "...защото излиза, че не се доверяваш на собствените си страници" - защо да не сложиш nofollow към логин страница например.
@nbsp надявам се просто се шегуваш и не си се сетил за вариант 5, който не искаш да споделиш с нас.
@nikkola анкора "нашите продукти" е само примерен и показва, че двата анкора на линковете се различават. Една от причините за повдигане на въпроса е точно ползваемостта (usability). Ето конкретен пример:
Първия линк е в главното меню, което съдържа големи красиви и удобни бутони. От вида:
<a href="/products" rel="nofollow"><img src="/img/prod.jpg" alt="Продукти" /></a>
и в дъното на страницата второ меню с текстови линкове, което съдържа:
<a href="/products">Метални врати</a>
По-конкретния въпрос в случая е, дали втория линк ще пострада поради факта, че е втори в страницата към адрес, който вече е посочен от първия линк.
Ако от първия линк се махне атрибута nofollow ще има ли разлика?
 
Re: Въпрос за линкове за напреднали

A защо вместо нофолоу не направиш да се отварят с онКлик? Виж как съм го направил във форума си forum.kulinar.bg

Всички лога, бутони и линкове начало ги слагам по този начин.
 
Re: Въпрос за линкове за напреднали

В момента не решаваме мой проблем, а говорим по принцип за тежеста на линковете.
Аз лично не се доверявам на JS да ми управлява навигацията и бих го направил с CSS позициониране, като в кода най-отгоре е съдържанието, след това текстовите линкове и накрая красивите бутони. По подобен начин е изграден сайта за оптимизация на сайтове ganbox.com.
 
Re: Въпрос за линкове за напреднали

Цитат: не се стърпя да не пуснеш линк "оптимизаторе"

Разбира се, защото е точно по темата и може да бъде супер полезно на някой.
Заради такива коментари спирам да пиша по темата.
Имах намерение да споделя една интересна техника свързана с промяна тежестта на линковете, но явно няма да е тук.
 
Re: Въпрос за линкове за напреднали

В момента не решаваме мой проблем, а говорим по принцип за тежеста на линковете.
Щом гооврим точно за това, отговорът не е в четирите дадени от теб, подкрепям Шефа.
 
Re: Въпрос за линкове за напреднали

Щом гооврим точно за това, отговорът не е в четирите дадени от теб, подкрепям Шефа.

Ако връзките са близко една до друга, аз залагам на вариант 4, както вече казах. Но ако са в различни секции на сайта със сигурност положението няма да е същото. А с времето сегментацията оказва все по-голямо влияние.

Ако в хедъра си линкнал нещо с nofollow, а след това има статия със същата връзка някъде от текста, със сигурност ще има тежест. Просто всичко зависи дали разглеждаме страницата като един документ или като група от документи, каквато в същност е.
 
Re: Въпрос за линкове за напреднали

Изчетох мненията, интересни бяха поне за мен. Нямам време да го мисля откъм теории, но мога да споделя каква е реалността с направен от мен подобен експеримент.

На доста страници във фирмения ни сайт бях сложил подобни линкове към една страница. Първия линк с нофолоу сочеше към страницата в сайта с условно име "seo оптимизация" като анкора на линка бе "onpage seo" а втория линк пак сочеше към същата страница "seo оптимизация" но бе фолоу и анкора бе "seo оптимизация".

Получи се това което го няма в нито един от отговорите на анкетата. Страницата започна да се класира доста добре за... израза "onpage seo" но потъна за израза "seo оптимизация". Оказа се че хем nofollow линковете се отчитат и ти вдигат класирането дори като линкваш от вътрешни страници, хем другия линк очевидно няма никаква тежест когато е пуснат по този начин щом за тая ключова страницата замина надолу.

Преди да сте изразили съмнение дали е точно така и само заради това линкване казвам че спрях да експериментирам и премахнах изобщо първия вид линк и 2-3 месеца след това всичко се нормализира, тоест страницата се вдигна за израза "seo оптимизация" и потъна за "onpage seo".

В заключение за мен отговора е най-вече: "Първата е слаба, а втората не се посещава" но по-важното е че не ви препоръчвам да правите този експеримент в сайт на класирането на който държите ;)

Това което правят bgkulinar и scoobydoo е може би най-правилното ако ви се наложи да го направите.
 
Последно редактирано:

Горе