Въпрос за онпейдж оптимизация на продуктова страница

maiak

New member
Здравейте,
Имам въпрос за онпейдж оптимизация на продуктова страница. Разделям условно текста в страницата на 2 части:

1.Първа част – само за продукта „мишка1”: Предоставен от производителя текст за продукта + добавена от мен още малко информация за продукта. Общо, този текст се отнася само за продукта и не се повтаря за други продукти.

2.Втора част – допълнителна, свързана донякъде с продукта, но не конкретно за него, по-обща информация: Следват блокове текст от по 2-3 изречения за:
2.1. марката производител да кажем,
2.2. как да се грижим за такъв тип устройства,
2.3. обща информация за типовете мишки: оптични, безжични и т.н.​

Тук е важно да кажа, че продуктите са хиляди, и там където марката или типа мишка и т.н. са едни и същи, ще се повтарят и блоковете 2.1 , 2.2. и т.н.
Въпросът ми е: Може ли да се прекали с 2.Втора част, така че пропорцията „оригинално съдържание” / „общо съдържание” да навреди на сайта? Т.е. може ли бота да си каже: само 1/10 от текста е уникална, другите 9/10 под някаква форма се намират на още хиляди продуктови страници от този домейн?

Това ми е притеснението. Може ли някой да помогне по въпроса ?

Re: Въпрос за онпейдж оптимизация на продуктова страница

Все си мислех, че поне 1-2 души са имали подобен казус за решаване 🙂

За: Въпрос за онпейдж оптимизация на продуктова страница

Това си е дублирано съдържание и определено няма да ти повлияе добре на страниците с продуктите. Решение - да го няма, да се зарежда през iframe/js или друго нечетимо от бота. Макар, че той напоследък чете JS...

Ами да, може да се сметне за дублирано. Какви точно ще са последствията не мога да кажа. Освен да го блокираш и да напишеш по-дълго уникално описание за всеки продукт, не знам какво да ти кажа. Но все пак предполагам Гугъл знае за тази ситуация и третира по-различно този тип сайтове от останалите.
За повече информация, може да потърсиш нещо от сорта на: "google webmaster central online store duplicate content"

Сега се сещам за друго решение, но то изисква време и си е "играчка", а и не на последно място - ресурс. А именно - направи това описание на снимки, които да визуализираш до самия продукт. И по този начин ще имаш описание на продукта, което ще присъства на всички еднакви стоки, а гугъл няма да го сметне за дублиращо съдържание. От друга страна като се погрижиш за снимката тя може да се показва в резултатите за търсене на изображения и да бъде видяна - а по този начин се предполага, че може и да спечелиш трафик към сайта си.

Нямаш проблем с това. Слагай си продуктите, като всеки продукт да е отделна страница с уникален Title и за друго не се притеснявай. Не си първият с онлайн магазин и много подобни продукти. Не е нужно да си изсмукваш от пръстите уникални описания за всеки продукт. Е, ако искаш може и да го направиш , но играчката е голяма и мисля, че няма да се изплати.

Идеята със скриване на текста с javascript, в картинка и т.н. е интересна, но и опасна, предполагам това не е по правилата на Гошо и при една ръчна проверка на сайта (мисля, че напоследък се правят доста такива), - наказанието е в кърпа вързано.

Идеята с поп-ъп с nofollow също е вариант. Мислех страницата с продукт да има повечко текст, за да бъде по-богата на съдържание и по-полезна, но поп-ъп също е някакво решение.

ivok, доколкото разбирам, твоето предложение е изобщо да не се занимавам с 2.Втора част – допълнителна информация, така ли? Мислех тази допълнителна информация да ми даде предимство в органик SERP-a, защото предлагам повече инфо за продуктите, но може и да бъркам с тази стратегия...

С уговорката, че не съм се занимавал с такъв тип оптимизация, просто като подход, на мен ми хареса решението на едни руснаци. Имат категория- продукт 1, продукт 2, продукт n. В страницата за детайли за продукта, тъй като продаваха нещо, за което няма подробна спецификация, те бяха наблъскали сравнения с другите продукти от категорията. Това им даваше сравнителна уникалност на текста и разширяваха съдържанието на страницата, която в противане случай щеше да е от три реда. Така им се потаряха и важните ключови думи по няколко пъти без това да досажда на потребителя + добро интерлинкване.

maiak - кажи ми защо Гугъл да не харесва еднаквите картинки? Все едно Гугъл да наказва всички които ползват едни и същи снимки - примерно навсякъде има снимки с логото на Гугъл и Гугъл да ги наказва (давам този пример защото първо това се сетих!)? А и още повече - ти няма да именуваш снимките си с едно и също име - за различен продукт различна снимка. На една страница показваш само един продукт. Следователно може да имаш и 100 страници със 100 разновидности на продукта, който е с еднакви фабрични характеристики, които ще покажеш в снимка. Все едно Гугъл да ми накаже сайта, че на десетки хиляди страници имам една и съща снимка, и то най-важната - а именно логото? По твоята логика значи снимката от логото на сайта е дублирано съдържание, което се показва навсякъде, значи не трябва да се вземе предвид, а вероятно и да се банне, като вследствие на това сайта ми да не се показва в резултатите от търсене защото на неговите страници използва дублирано съдържание?

maiak - кажи ми защо Гугъл да не харесва еднаквите картинки? Все едно Гугъл да наказва всички които ползват едни и същи снимки - примерно навсякъде има снимки с логото на Гугъл и Гугъл да ги наказва (давам този пример защото първо това се сетих!)? А и още повече - ти няма да именуваш снимките си с едно и също име - за различен продукт различна снимка. На една страница показваш само един продукт. Следователно може да имаш и 100 страници със 100 разновидности на продукта, който е с еднакви фабрични характеристики, които ще покажеш в снимка. Все едно Гугъл да ми накаже сайта, че на десетки хиляди страници имам една и съща снимка, и то най-важната - а именно логото? По твоята логика значи снимката от логото на сайта е дублирано съдържание, което се показва навсякъде, значи не трябва да се вземе предвид, а вероятно и да се банне, като вследствие на това сайта ми да не се показва в резултатите от търсене защото на неговите страници използва дублирано съдържание?

Да, сега разбрах какво имаш предвид. Възниква един въпрос:
Ако снимката съдържа текст, тогава това не е ли криене на текст от Гошо, доколкото съм чел guidelines на търсачката ?

Back
Горе