Въпрос за рекламодателите...

realist139

New member
Ако аз имам сайт и някой иска да ми плати, за да рекламира при мен, как става точно това по законен начин?
Фирма ли трябва да регистрирам?
Става въпрос за най-елементарен тип услуга.

Re: Въпрос за рекламодателите...

Мисля че не си длъжен да имаш фирма. Можеш със договор между теб (физическо лице) и фирма (която ще рекламира) или друго лице. Но мисля че даже и без договор ще може. Просто трябва после да подадеш декларация за този доход и ще е законно.
Не съм много сигурен и аз, нека другите да кажат.

НЕ МОЖЕ без договор. Дори и като физ лице да му дадеш някакъв вид разписка, което да му служи като разходооправдателен документ трябва да имате "основание" за да се разглежда като сделка. А ако човека си натиска за фактура и то данъчна, защото е регистриран по ДДС и има право на данъчен кредит, щеш не щеш с фирма трябва да си при това регистрирана по ДДС

Дрън Дрън... туй ДДС много го искате обаче.. Чудя се дали знаете какво е изобщо.
Първо колега, можеш да си направиш едно ДЗЗД и да правиш с фирмата граждански договор която иска да рекламира при теб.
Не се тревожи за ДДС-то ако искаш и Акционерно дружество си направи, ДДС-то влиза ако преминеш годишишния бюджет над 70 000 лева. Съмнява ме някой да ти плати толкова пари за реклама или да натрупаш толкова пари за година от реклама. В крайна сметка ще си плащаш само данъка на дружеството което си регисрираш. Съветвам те ДЗЗД т.к. не е задължително да си плащаш осигоровки. 😉

Не си заслужава да се прави фирма, за малки обороти.
Намери приятел с фирма, уговорете процент за него и той да ти дава фактури от неговата фирма. Обикновено се плащат 20 % от стойността на фактурата. Така 80% от уговорената цена ти е приход.

Между другото, за малки обороти каква фирма е най-изгодно да се регистрира (ЕТ, ЕООД, ДЗЗД). Като с отчитат освен данъците и разходите за счетоводител, защото ми се струва, че това е много по голям разход при малки обороти.

Дрън Дрън... туй ДДС много го искате обаче.. Чудя се дали знаете какво е изобщо.
Първо колега, можеш да си направиш едно ДЗЗД и да правиш с фирмата граждански договор която иска да рекламира при теб.
Не се тревожи за ДДС-то ако искаш и Акционерно дружество си направи, ДДС-то влиза ако преминеш годишишния бюджет над 70 000 лева. Съмнява ме някой да ти плати толкова пари за реклама или да натрупаш толкова пари за година от реклама. В крайна сметка ще си плащаш само данъка на дружеството което си регисрираш. Съветвам те ДЗЗД т.к. не е задължително да си плащаш осигоровки. 😉

Толкова много идиотизъм в 10 реда отдавна не бях чел. 1. чл 96 ал 1 Закон за ДДС на РБ - "Данъчно задължено лице с облагаем оборот 50 000 лева" не 70 000, не знам кой по-малоумен от теб ти го е казал това. 2. Регистрация може да се направи и по-желание преди да си достигнал този оборот, пак е дефинирано в същия закон. Защото ако имаш търговски обект (хранителни стоки да речем) трудно ще накараш баба Гина от квартала да отиде до банката за да ти плати един хляб. 3. Когато отсрещната фирма иска ДДС, може и 200 лева тя няма да избере да работи с теб, а ще избере някой регистриран, а за теб и твоето ДЗЗД остава само едно средно пръстче. Защото подобни фирми никак не обичат фактури без право на данъчен кредит - така се записват в дневника за ДДС ако си виждал подобен документ.

Айде да се сетиш, че в този форум освен уебмастъри, оптимизатори, маркетолози, програмисти и администратори има и хора с елементарни познания по счетоводство.

Последно редактирано:

Не си заслужава да се прави фирма, за малки обороти.
Намери приятел с фирма, уговорете процент за него и той да ти дава фактури от неговата фирма. Обикновено се плащат 20 % от стойността на фактурата. Така 80% от уговорената цена ти е приход.

Много криви сметки - да си се замислял, че твоя приятел с фирмата, ще плати и 10% данък на държавата върху този приход, освен ако фирмата му не е на загуба. А ако иска и легално да си усвои тези пари, трябва да плати и данък дивидент в размер на 5% - в най-общия случай, ако фирмата е с дружествен договр пък било то и само със себе си, ако дружеството е еднолично.

Абе направо договорче ще подпишем и това е. Не си струва според мен да правя фирма и да плащам месечни такси и осигуровки (пък може и да нямам рекламодатели през това време, което ще си е чиста ЗАГУБА).

Ако ти е еднократно да, но ако мислиш да го предлагаш като услуга ще ти е по лесно с фирма, тъй като от там можеш да прекарваш и разходи (данъчно признати). За това, че има и минуси като осигуровки си прав и ако не мислиш да предлагаш подобна услуга масово и дългосрочно не се мъчи с фирма. НО ДОГОВОР трябва да има задължително.

Инак НСБОП могат да ми обискират къщата...

В първия си пост, доколкото виждам питаш за "Законен начин" и аз ти давам законен начин пък ти вкарваш остроумия за НСБОП. Никой няма и копче да ти каже дори и да не ги декларираш тези пари, докато на фирмата, която ти е платила не и назначат данъчна ревизия и евентуално ако ревизорите решат да направят "насрещна проверка на точно този разход, който сса платили на теб"

Именно. Исках да знам какво да очаквам да поискат фирмите освен обещанието ми.

Никой няма и копче да ти каже дори и да не ги декларираш тези пари, докато на фирмата, която ти е платила не и назначат данъчна ревизия и евентуално ако ревизорите решат да направят "насрещна проверка на точно този разход, който сса платили на теб"

Тук ме интересува и мен. Какво става ако се случи подобно нещо и направят тази проверка и отсреща няма декларирано?

Тук ме интересува и мен. Какво става ако се случи подобно нещо и направят тази проверка и отсреща няма декларирано?

Карат те да ги декларираш, плащаш си 10% данък и ти съставят акт, който също плащаш, колко пари е акта в момента не мога да ти кажа. Можеш да ги намериш размерите на тези акатове в ЗОДФЛ - закон за облагане доходите на физ. лица.

Аз използвам ето този калкулатор за граждански договор
http://www.kik-info.com/calculators/civil_contracts.php

Според него, ако искам всичко да е абсолютно законно и като физическо лице сключа договор за рекламна услуга и искам да получа чисто крайна сума 200 лв., трябва да бъдат внесени още 57.82 лева данъци и осигуровки (това при положение, че отделно съм осигурена на друго основание).
Позната ми обясни, че ако съм ЕТ, то около 40 % от прихода ми ще отиде за данъци, осигуровки и пр. (не знам доколко е вярно).

Тъй като точно в момента уточнявам с рекламодател подобни неща, а все още съм само физическо лице, внимателно зададох двете опции - с документи и счетоводно отчитане и без документи, та тези дни мисляткак да стане 🙂

"ivo.apostolov: регистрацията по ЗДДС въобще не е задължителна и реално не е нужна" ако клиент на adx.bg си поръча реклама на стойност 10к и държи да получи фактура с ДДС, вие как ще му я издадете без да сте регистрирани по ЗДДС? - плюс, че никъде не съм писал че е задължителна регистрацията, просто ако някой иска да инвестира повече пари и желае да ползва правото си на данъчен кредит, защото е регистриран по ЗДДС няма да предпочете да работи с него. А да не говорим, че без договор не става - ти поне си бил одитор и си имаш престава от това. Обясни им дали може да възникне данъчно събитие само на устна договорка?

"ivo.apostolov: регистрацията по ЗДДС въобще не е задължителна и реално не е нужна" ако клиент на adx.bg си поръча реклама на стойност 10к и държи да получи фактура с ДДС, вие как ще му я издадете без да сте регистрирани по ЗДДС? - плюс, че никъде не съм писал че е задължителна регистрацията, просто ако някой иска да инвестира повече пари и желае да ползва правото си на данъчен кредит, защото е регистриран по ЗДДС няма да предпочете да работи с него. А да не говорим, че без договор не става - ти поне си бил одитор и си имаш престава от това. Обясни им дали може да възникне данъчно събитие само на устна договорка?

Така е, в повечето случаи клиента притиска за дан ф-а освен ако не му обясните, че след регистрацията цените ви ще се вдигнат с 20% тогава за тях е едно и също дали ф-ата ще е данъчна или опростена.
Друго решение /малко по-скъпо/ което за много от форума би било добре е да се регистрират 2 фирми едната с регистрация другата без и да се издават данъчни фактури само когато клиента го изисква. Всичко за клиента, но не на всяка цена 😉

За договора съм съгласен. Данъчен кредит може да се приспада ако има начислен данък. Ако дружеството, което издава фактурата, не е регистрирано по ЗДДС, то не начислява ДДС във фактурите си, респективно няма какъв данъчен кредит да се ползва. Ако питаш фирмата Х дали предпочита да си ползва данъчен кредит за услуга У, или предпочита услугата да е без ДДС, за фирмата Х разлика няма. Поне от разходна гледна точка.
Виж, ако фирмата Х има икономически цели да излиза на възстановяване на ДДС, сигурно ще ти искат. Но не виждам, коя нормална фирма би искала това, защото това би означавало, че нейните покупки са повече от нейните продажби, а възстановяването на ДДС е пряко свързано с данъчна ревизия преди самото възстановяване.

А мога ли да ви попитам какво става при следната ситуация:
1. Фирма преведе пари по сметката на физическо лице.
2. Нямат договор или каквото и да е написано споразумение.
3. Фирмата си описва това като разход.
4. Физическото лице подава декларация за приход.
5. Правят ревизия на фирмата.
6. Проверяват физическото лице.
7. Виждат че е подадена декларация и си казват ... (Всичко е ОК/Не са добре нещата)??​

Back
Горе