Въпрос за SummerCart и преход към друг скрипт.

JerryNP

New member
Здравейте колеги!
Какво ви е мнението за този скрипт за онлайн магазин => Summer Cart(надявам се да не правя реклама, ако е така моля модераторите да го цензурират).
Занимаваме се с колегата с обновяването на онлайн магазин, който използва този скрипт. Какво мислите за скрипта? Плюсове, минуси?

При евентуално преминаване към друг скрипт възможно ли е да се запази базата данни от потребители и въведени продукти в магазина, без да се налага да се вкарват всичките наново? Това е най-важното, защото има много въведени продукти и ако се наложи да се вкарват наново ще бъде огромна загуба на време.

Кой скрипт бихте препоръчали като най-добър за онлайн магазин, включващ богата гама продукти? Нещо свежо и приятно за потребителите, с добри възможности.

Благодаря предварително

Re: Въпрос за SummerCart и преход към друг скрипт.

е какъв му е проблема и какво ви кара да мислите че имате нужда от преминаване на друг скрипт ?

прехвърлянето на база (конвертиране) в повечето случаи според мен може да се случи.

Вече останахме без нерви от несериозността им. Самия скрипт е скьп, после искат маса пари за ьпгреид. Пращат неработещи фаилове за ьпгреида с бьгове, все едно нарочно са ги направили така за да им наливаме още пари те да правqт ьпгрейда... бием си главите с часове как да оправим сайта, те не отговарqт на писмата си.

Ъпдейтите плащат ли се при тях?

Има възможност да прехвърляне от SummerCart към круг софтуер за онлайн магазин без загуба на стоки, потребители и поръчки. Въпросът е коя ще бъде другата платформа.

При евентуално преминаване към друг скрипт възможно ли е да се запази базата данни от потребители и въведени продукти в магазина, без да се налага да се вкарват всичките наново? Това е най-важното, защото има много въведени продукти и ако се наложи да се вкарват наново ще бъде огромна загуба на време.

за можене, може, но трябва да се прави ръчно. ако нещо вече не е написано готово, ще отнеме много време за прекартиране на БД и могат да се случат много грешки.
Процеса е: анализ на новата БД, анализ на съмъркарт БД, за всяка таблица за всяко поле да се види кое от къде идва и къде отива в новата ДБ. После да се напише скрипт който да ги прекартира.
Като цяло май е по-добре да ги вкарате наново.

...Какво мислите за скрипта? Плюсове, минуси?
Преди няколко месеца ми се наложи да администрирам за кратко един магазин на тая платформа и видях нещо което което според мен никак не е добре. Версията на магазина беше 3 и всички пароли на регистрираните потребители се пазеха в явен вид и при преглед на акунта на потребителя се виждат от администраторите без проблем. Дори полето с паролата не е скрито или с някакви символи.
Според мен пазенето на пароли в явен вид хич не е добре. Не знам в новата версия дали е оправено.

Преди няколко месеца ми се наложи да администрирам за кратко един магазин на тая платформа и видях нещо което което според мен никак не е добре. Версията на магазина беше 3 и всички пароли на регистрираните потребители се пазеха в явен вид и при преглед на акунта на потребителя се виждат от администраторите без проблем. Дори полето с паролата не е скрито или с някакви символи.
Според мен пазенето на пароли в явен вид хич не е добре. Не знам в новата версия дали е оправено.

Gogobg, критиката ти е много уместна. Мерси за препоръката, още няколко човека ни казаха за това 🙂

В настоящата версия 4.0 собственика на магазина сам решава дали да се хешират паролите с еднопосочна и световно призната хеш функция HMAC-SHA1 или да се оставят в явен вид. Освен това се използа Salt за да се предотврати евентуално използване на тъй наречените rainbow таблици.

Паролите до версия 3.5 наистина не бяха кодирани, с ясната идея Summer Cart да може да се интегрира с друга уеб-базирана система (например форум), тъй като всяка система има различен начин на криптиране на паролите.

Gogobg, критиката ти е много уместна. Мерси за препоръката, още няколко човека ни казаха за това 🙂

В настоящата версия 4.0 собственика на магазина сам решава дали да се хешират паролите с еднопосочна и световно призната хеш функция HMAC-SHA1 или да се оставят в явен вид. Освен това се използа Salt за да се предотврати евентуално използване на тъй наречените rainbow таблици.

Паролите до версия 3.5 наистина не бяха кодирани, с ясната идея Summer Cart да може да се интегрира с друга уеб-базирана система (например форум), тъй като всяка система има различен начин на криптиране на паролите.

би ли отговорил на въпроса от темата. това че имате гафове като този е отделен въпрос и всеки софт има. не сте само вие. 🙂
та, мигриране от вас към: опенкарт, или ос комерс? Как?

Вече останахме без нерви от несериозността им. Самия скрипт е скьп, после искат маса пари за ьпгреид. Пращат неработещи фаилове за ьпгреида с бьгове, все едно нарочно са ги направили така за да им наливаме още пари те да правqт ьпгрейда... бием си главите с часове как да оправим сайта, те не отговарqт на писмата си.

JerryNP,

Съжалявам, че така сте се почувствали, и имате главоболия с ъпгрейда. Доколкото разбирам вие сте избрали сами да си правите ъпгрейда.

Ние ясно казваме на всеки клиент, че ъпгрейдващата програмата работи напълно автоматично само с немодифицирани магазини. Софтуера ни е с отворен код и ние не може да знаем какви промени са направени във файловете или базата данни на магазина. Когато ъпгрейдващата програма срещне несъвместими модификации дава подробен списък с откритията си и те трябва да се погледнат от техническо компетентно лице.

Това което на вас са сте сторили бъгове вероятно са промени/несъмвестимости които пречат на ъпгрейда да мине напълно автоматично и изискват малка техническа намеса (която може да бъде направена от нас или избран от вас специалист).

Не ни е известно в ъпгрейдващата програма да има бъгове, тъй като вече няколко стотин магазина се ъпгрейднаха със същата тази програма, при това доста от тях без да ползват нашите услуги.

Знаем, че хората не желаят да плащат за ъпгрейди и затова даваме новите версии и ъпгрейдващата програма безплатно стига да имат поддръжка.

Ще се радвам да ви съдействам и да завършим успешно ъпгрейда ви, обадете се в офиса и потърсете лично мен (г-жа Мирчева).

би ли отговорил на въпроса от темата. това че имате гафове като този е отделен въпрос и всеки софт има. не сте само вие. 🙂
та, мигриране от вас към: опенкарт, или ос комерс? Как?

Какво да ти кажа 🙂. Никой не е заключен към нас. Обърни се към съпорта на опенкарт или ос комерс за да ти помогнат с миграцията.

Какво да ти кажа 🙂. Никой не е заключен към нас. Обърни се към съпорта на опенкарт или ос комерс за да ти помогнат с миграцията.

супер!
А вие не предлагате ли миграция от опенкарт или оск към съмъркарт?
ако да, публикувайте схемата на полетата от БД и всеки ще си го направи.

супер!
А вие не предлагате ли миграция от опенкарт или оск към съмъркарт?
ако да, публикувайте схемата на полетата от БД и всеки ще си го направи.
Честно казано не съм виждал много софтуери да предлагат експорт към други 🙂
Импорт да, но експорт...

Честно казано не съм виждал много софтуери да предлагат експорт към други 🙂
Импорт да, но експорт...

е това беше идеята - те да кажат пътя за импорт към СК а ние ще си го обърнем. 🙂

• Like
Реакции: teo

е това беше идеята - те да кажат пътя за импорт към СК а ние ще си го обърнем. 🙂

Ти влизал ли си в Админ панела на Summer Cart? Има експорт в CSV формат на клиенти, категории, продукти, производители... Нали ти казах, никой не е вързан, но още никой не си е тръгнал 🙂

Разбиращ програмист няма нужда от схема на полетата на базата данни, защото за разлика от други системи (като тези които харесваш) имена на таблиците и полетата са ясно именувани на правилен английски език, без неразбираеми съкращения.

Извини ме ако греша, но на мен ми се струва, че не си поглеждал Summer Cart, и в момента изпадаме в принципни разсъждения.

за паролите айде, имало настройка и да не са в плейн текст, но чувам, че съмъркарт пази информация за кредитни карти даже и без SSL...

кофти някак... достатъчна причина anti

за паролите айде, имало настройка и да не са в плейн текст, но чувам, че съмъркарт пази информация за кредитни карти даже и без SSL...

кофти някак... достатъчна причина anti

Radev,

Не е така. Митове и легенди има много 🙂...винаги ми е забавно да разбера нещо ново. Дано да не досаждам на хората във форума, четящи и изразяващи свободно слово, обаче съм длъжна да обясня.

Summer Cart има интеграция с доста банки и финансови посредниици, но не събира данни за банкови карти, а пренасочва клиентите към специална уеб страница на дадена банка/посредник. Няма нито една банка или финансова институция в България, която да позволява данни за кредитни карти да се въвеждат на място, различно от собствените им сайтове. Така че е абсурдно да се говори, че в Summer Cart не се били криптирали данните за кредитни карти, при положение, че те въобще не минават през Summer Cart.

А колкото до SSL и пазене на данни за карти тук говорим за две напълно различни неща. SSL се ползва за криптиране на комуникацията между клиентите и уеб сайта на търговеца, и няма нищо общо с криптиране на детайлите на самите карти в базата данни на софтуера.

Искам да се намеся относно SSL - това не е проблем на SummerCart, а на хостинга. Реално има възможност да се ползва SSL в Summer Cart, но само ако клиента реши да си инсталира такъв - говорим за информацията клиентски браузър - SummerCart, а не за транзакциите SummerCart -> БОРИКА. Много клиенти, които имат електронни магазини дори не се интересуват какво е това SSL и респективно ние от хостинга не им го предлагаме по подразбиране.
Предложение към семейство Мирчеви - сложете един текст в докуемтнацията, че SSL сертификата за преноса на данни от клиентския браузър към сайта е желателен.

Back
Горе