Гугъл си индексира некви неща..

nikkola

Member
Имаме определен брой динамични страници в портал. Каталог с 80 хил. продукта, има още една система която да генерира тагове и кийуордс, с 300 хил страници, които на скоро променихме.
Гугъл индексира в момента 1,4 мил. страници и ни наказа. Трафика падна на половина. Не мога да разбера как е индексирал толкова много страници. Дайте идея.

Re: Гугъл си индексира некви неща..

Ако има търсачка и показва всяка страница в различен вариант, става точно това.

Има търсачка, само че търсачката бълва ужасни урл www.mysite.com/Search.action?filter.query=ime-na-produkta . Не знам как да проверя дали тоя урл е индексиран.
Сега седя и се ровя и из нета и ми хрумна друг сценарий. Тези допълнителни страници с ключовите думи са автоматично генерирани от търсения от юзърите. При всяко търсене на нова дума и/или комбинация се създава нов урл с уникален номер. Възможно ли е бота да взема дадената комбинация и на ново да я пуска в търсачката ?

Има търсачка, само че търсачката бълва ужасни урл www.mysite.com/Search.action?filter.query=ime-na-produkta . Не знам как да проверя дали тоя урл е индексиран.

Код:
cache:http://www.webmasterbg.org/showthread.php?t=9447

С този оператор в гугъла можеш да провериш всяка една страница дали е индексирана,
извежда резултат дори и още преди да бъде добавена страницата в серп-а по дадена ключова дума.

Не съм я ползвал от доста време, тъй като съм си автоматизирал работата със скриптове но ми вършеше доста добра работа.

Като съвети...
Ползвай каноникъл и ограничи изкуствените резултати от търсачки и подобни.

В кашето не мога да намеря нищо. Урл които генерира търсачката са ужасни и гугъл изобщо не ги е индексирал. Тези които ги познавам аз са наред. Остават ми около 1 мил. не мога да разбера какво е индексирал. Може ли това ново нещо "caffeine"?

Може би ти е индексирал страниците с артикулите. Понякога го прави

Ако имаш някакъв редирект, Г си прави всякакви странни индексирания.

Намерих няколко неща. При ръчно тестване през гугъл ми липсваха страници, при същото търсене с yahoo site explorer ми излязоха всички линкове. Двата тула ми дават еднакъв общ брой индексирани страници. Само че през яху сумата на папките дава правилния краен резултат.
Основните страници с продуктите са около 80 хил, а реално са индексирани почти 300хил., което би трябвало да е невъзможно. Втория проблем е че имаме от няколко дни един ридирект. Моя шеф направи адска изцепка, благодарение на която аз няма да съм безработен още дълго време 😀. Пускаше новия редирект по 100 линка на ден. Две седмици под ред и след като гугъл го индексираше както трябва един хубав ден пусна 300 хил редиректа. Тия редиректи представляват изкуствено създадени урлс от всяко едно търсене което някой прави на сайта. Някой търси нещо на сайта и цмса го запазва с нов урл, който включва търсената ключова дума и уникален номер. Цялото това нещо беше пакетирано в страници "noindex, follow" . По някакъв начин тия страници са нарастнали прекалено много и имаме голямо количество лоши думи, които са влезли в търсачката и сега са индексирани. Например под лоши думи има четирицифрени числа, които за съжеление генерират резултат. Съответно този резултат е адски идиотски. Моята идея е да дадем някакви параметри, които да ограничават генерирарнето на тези линкове.
Освен това след първоначалната загуба на трафик от няколко дни тия страници ги прехвърлихме на индекс фолоу, което дългосрочно не много добре. Дали ще има ефект или трябва да извадим цялата тая кочина. А първоначално я сложихме защото имаше нужда от по-добро индексиране на лонг теил. Иѝобщо си нямам на идея.
Хубаво ми викаше баба ми , учи бабе джава, учи пехапе а аз не та не , ше праим на фотошоп красоти 😀

Голямо главоболие ми предизвика тази история. В крайна сметка тази вечер намерих въпросните страници в индекса. Забранени са в робот с това гугълското /*?, но явно нещо има нередно. На това отгоре лога на сървъра не показва гугъл да е минавал покрай тия страници и да ги е чел, Фактите са си факти.
Много благодаря на бгкулинар 🙂 прати ме в правилната насока. Междудругото предложението ми с каноникал и обяснението за двойно съдържание, НЕ допадна много на моя шеф и ще трябва яко обеждаване да падне. Като направим промяната, ще пиша какво е станало.

Като говорим за странни линкове, които гугъл захапва, на един сайт съм сложил линкове от типа
HTML:
<a href="javascript:void(0)" onclick="window.location.href='http://site.com/stranica.html'>anchor</a>
, a Googlebot-ът посетил http://site.com/javascript:void(0) 😀. Умник!

Еми той много се кефи, че може вече да чете javascript от една две години. По-интересно е като е проследил линка сигурно нещо много интересно е видял 🙂

А аз иначе не доразказах историята с оня сайт и фирмата. в крайна сметка намерих линковете, имаше класическо двойно съдържание. И то така че със всяка написана нова дума в полето за търсене генерира все повече. И изгубиха за един месец повече от половината си трафик.
И шефа ми каза че съм много млад и неопитени си нае една от топ агенциите тука и ме освободи от длъжност. Най-странното беше, че те му казаха същото като мен. И сега съм много щастлив безработен SEO 🙂)))

Back
Горе