Законови положения за e-shop в България

biks

Ex SEO
Ситуацията е следната: Уговарят ме да пускам в съдружие електронен магазини в БГ за нехранителни, не медицински стоки. Доставката и плащането ще се извършва на място при клиента. Онлайн няма да има транзакции.

Ако някой има опит и може да сподели как стоят нещата правно при т.н. "e-shop" ако в сайта са само изложени стоките и клиента може да ги поръча по телефона и плати при доставка ?

Re: Законови положения за e-shop в България

Не би трябвало да се счита това за електронен магазин, щом няма да се осъществяват никакви действия през него. Статута му е информационен сайт 🙂

Нали през сайта се сключва договора за продажба? За сключване на договор се счита въвеждането на стоките в "пазарската количка" на сайта, въвеждането на адрес за доставка и натискане на бутона "Потвърждавам и се съгласявам с условията". По този начин се сключва договор от разстояние за доставка на някакви стоки. А дошлият на място куриер е посредник при получаване на парите.

Практиката е куриерът да носи касовия бон заедно със стоката, да ги предава на клиента и да взима парите. Не съм убеден доколко е законно това. Разбира се има и вариант да не не носи касов бон и приходите да не се отчитат, но този вариант няма да го коментирам 😉

Съществува и практика стоката да се доставя от служител на фирмата, който на място да "чука" касовия бон (издава фактурата) и приема парите в подвижната си каса, но това го правят обикновено само при "разносна търговия" (когато стоката се доставя по магазините).

"e-shop" с поръчка по телефона и плащане при доставка е странна бизнес стратегия, спокойно може да се класифицира и като теле маркетинг.

Завивай си касовия бон със поръчката, пращаш по куриера и не би трябвало да имаш проблем.

Завивай си касовия бон със поръчката, пращаш по куриера и не би трябвало да имаш проблем.

и ако човека откаже поръчката , а той е чукнал касовия бон вече ? 🙂
Не забравяй че има 7 дневен срок в които могат да върнат всеки един артикул.

Ти за анулиране не си ли чувал? За сторниране?

Не забравям. А баба Гина в магазина, какво прави като и върнат поръчката? Щом продаваш си чукаш касов бон, няма бягане. 🙂

В интерес на истината, сериозните куриерски фирми имат мобилни касови апарати и на тях се издава касовата бележка в момента на плащането.
После куриерската фирма ти превежда парите (най-често по банков път). Така можеш да си спестиш и касовият апарат - зависи как се договориш и как го направиш.

Иво, не съм чувал досега куриери да издават касова бележка за мой продукт. В момента подписвам договор със Спиди за корпоративни услуги именно за един проект с магазини. Ще ги питам дали има такава опция

Иво, не съм чувал досега куриери да издават касова бележка за мой продукт. В момента подписвам договор със Спиди за корпоративни услуги именно за един проект с магазини. Ще ги питам дали има такава опция

Точно Спиди мисля, че го предлагаха. Ще питам един познат с еконт как стоят нещата.

Реално погледнато, те напрактика наистина са тези, които трябва да издадат касовата бележка, защото те вземат парите в брой.

стоката пътува с фактура, а спиди ти я превеждат по сметка или си ги взимаш от техен офис в брой.

всяка фирма си издава документи за своите стоки и услуги 😉

стоката пътува с фактура, а спиди ти я превеждат по сметка или си ги взимаш от техен офис в брой.

всяка фирма си издава документи за своите стоки и услуги 😉

Фактурата и касовата бележка са различни документи.

Това е така, както и, че всяка фактура в брой си има касова бележка.

Спиди не е търговец и не издава документи за чужди стоки и услуги, примерно ако продаваш компютър ... спиди как ще издаде документ за него, като тя не го е закупила преди това? Стоките не се раждат. При услугите е друга работа, но и там върху издадения документ трябва да се плати ддс и данък печалба най-малкото.

Това което аз знам и съм ползвал е следното, преди време наложения платеж беше възможен само след подписване на договор и там описваше как искаш да го получваш, дали в брой или по банкова сметка. От известно време може да изпращаш стоки и без да си подписал договор, като си получваш наложения платеж от мястото където си изпратил поръчката (в моя случай при централния им офис).

Малко по-сложно е в интерес на истината.
Данъчните общо взето не признават никакви плащания при е-търговия, че са по банков път.
Има едно тълкуване на НАП (което не е закон и може да падне в съд), което е абсурдно, но казва, че касова бележка трябва да се издава дори при плащане по банков път при дистанционна търговия.

🙂 не съм го чел и признавам че е много странно, вероятно са искали да обяснят за документа излизащ от апаратите за плащане през пос терминал.

Малко по-сложно е в интерес на истината.
Данъчните общо взето не признават никакви плащания при е-търговия, че са по банков път.
Има едно тълкуване на НАП (което не е закон и може да падне в съд), което е абсурдно, но казва, че касова бележка трябва да се издава дори при плащане по банков път при дистанционна търговия.

Значи според НАП всяка форма на дистанционна търговия е небанково плащане? Да вземем за пример E-pay -там имаш микросметка в ЦКБ която си отговаря на всички изисквания за разплащателна сметка и има IBAN в съответствие с необходимите за това стандарти. Според теб е ясно, че това спокойно мога да го отчета като парични средства в разплащателни сметки, но според НАП какво - касова наличност ли? Същото е положението и с услугата "Виртуален търговец" на някой от банките, където имаш терминал за разплащане през Борика на сайта и всички плащания с банкови карти (разбирайте дебитни, кредитни, чекови и т.н.) ти минават по РС

Back
Горе