Идеи за отопление?

За: Идеи за отопление?

Малко в страни от темата, но преди да мислиш за алтернативи за горене, трябва да си направиш изолация+ПВЖ дограма. Нямаш представа колко спестява.

Re: За: Идеи за отопление?

Re: За: Идеи за отопление?

Малко в страни от темата, но преди да мислиш за алтернативи за горене, трябва да си направиш изолация+ПВЖ дограма. Нямаш представа колко спестява.

Спестява обаче прави мухъл.

За: Re: За: Идеи за отопление?

За: Re: За: Идеи за отопление?

Може да се избегне. Продават се абсорбатори за влага. Една кутия с хапче, което прави реакция с влагата и събира водата в резервоар.

Кулинара е прав. Добра изолация и нова дограма, много намалят разходите за отопление, а и остава за по-дълго време топло в помещението.

Добра комбинация е камина с водна риза + радиатори. Родителите ми се отопляват така. Ако се върже и бойлера, когато работи камината, топлиш и водата в него. Недостатъците са, че трябва да се чисти, носиш кофи нагоре-надолу, мръсно е. Нашите горят домбаски въглища, защото вътре у чугунена. Дърва само докато се разпали.

Такова "Пернишко чудо" (така им викаме по нашия край) си правеше кюнците червени до комина, с паркета от съседното спално помещение в казармата :evil: На сутринта силуета на най-близкия до нея редник се открояваше върху чаршафите благодарение на саждите :happy:
Та моя съвет е НАЙ-НАПРЕД да смениш печката. Тази е с възможно най-ниското КПД според мен. Потърси си от тези по-модерните печки, a.k.a камини. Те са с въздушни ризи, по-голяма горивна камера и по-голяма топлоотдаваща площ. По-голямата камера ти дава възможност да ползваш по-големи дърва (цепеници), които горят по-дълго време и с по-висока температура. Въглищата са по избор.
Ако минаваш през централна България се обади - ще опалим наличния инвентар.

Re: Идеи за отопление?

Няма такова нещо ако изолацията ти е направена добре и избереш добра дограма всичко е ок.
На нашите дограмата я правиха едни смешници от града и се получаваше огромен конденз, аз си поръчах от рехау 5-камерна с гаранция и всичко е ок при тях сутрин целите прозорци са в конденз.

Брикетите принципно стандартните от какъв материал са? И кой вид са най-добри?

Ние взехме един напълно автоматичен котел от 5 бона за цяла двуетажна къща. Котелът не мога да кажа точно какъв е, но знам, че е български и има спечелена награда за иновации на пловдивския панаир. Най-евтино излиза с пилети на база слънчогледови люспи. Имат по-ниско КПД от останалите, но са два пъти по-евтини. За 10 мин. се стопля цялата къща.

Последно редактирано:
Re: Идеи за отопление?

Аз досега се топлех на електрическо котле 6кв, два радиатора в хола, един в спалнята и една лира в банята. За хубавото си е хубаво, включва се в началото на зимата и се изключва пролетта, не се чува, не се поддържа, равномерна топлина навсякаде, но сметките за ток тази година значително нарастнаха и закупих климатици General Fujitsu - сметката падна почти два пъти, шумят малко но поносимо! Ако си на ток - само климатици, но хубави!

Ние взехме един напълно автоматичен котел от 5 бона за цяла двуетажна къща. Котелът не мога да кажа точно какъв е, но знам, че е български и има спечелена награда за иновации на пловдивския панаир. Най-евтино излиза с пилети на база слънчогледови люспи. Имат по-ниско КПД от останалите, но са два пъти по-евтини. За 10 мин. се стопля цялата къща.

Как горя тези пилети на база слънчогледови люспи? Бързо, бавно? Как се запалват? С други разпалки или сами? Правят ли жар? И други такива информации 🙂. Ако имаш наблюдения де.

Как горя тези пилети на база слънчогледови люспи? Бързо, бавно? Как се запалват? С други разпалки или сами? Правят ли жар? И други такива информации 🙂. Ако имаш наблюдения де.

Изгарят по-бързо от другите. Иначе котелът е напълно автоматичен, идея си нямам как се пали, има ли жар и подобни. Има само едно копче за пускане 😉 ... и за избор на мощност. То само си ги взема пилетите, само си ги пали, само трябва да се изхвърля събраната пепел.

Изгарят по-бързо от другите. Иначе котелът е напълно автоматичен, идея си нямам как се пали, има ли жар и подобни. Има само едно копче за пускане 😉 ... и за избор на мощност. То само си ги взема пилетите, само си ги пали, само трябва да се изхвърля събраната пепел.

Ясно 🙂.

Back
Горе