Идеи за отопление?

scoobydoo

Know you can!
Дайте някакви идеи, как да се топлим другата зима? 🙂
Този път взехме малко въглища за пръв път, но една част от тях някакви разтрошени. Тоя прах не гори добре. А и трябва да им се прави добра жар с дървата преди това. Абе гадна работа. Чувам имало някакви брикети от всевъзможни материали. Кои са най-добри? Или направо само на дърва? Споделете малко опит по въпроса, ако може.
Мерси.

За: Идеи за отопление?

Печка

ЕДИТ: Открих в нета тази снимка. Печката е доста подобна на тази: http://www.topobiavi.com/data/adv_images/2076/p_2076201.jpg
Горе отзад излизат дебели тръби свързващи я към комина.

Като изключиш неудобството от разнасянето на дърва и въглища и после чистенето на печката, няма по-евтино за момента отопление. Брикетите по-бързо изгарят и не задържат жарава, така че изстива, ако спреш да слагаш. Докато "кюмуро" държи топло с часове след това. Имам парен котел, който мога да пригодя на пелети, но за момента нямам сметка, а с въглищата все още е поносимо, така че промяната ще стане явно след кризата.

Такава печка, от снимката по-горе имахме в казармата, кофти беше че към 2-3 през нощта, някой трябваше да слага дърва за да не осъмнем вкочанени сутринта 🙂.

Относно идеите за отопление, най добрия вариант за печка или камина според опита ми е отоплението с дърва, по възможност сухи, ще обясня и защо.
Дървата горят много по-дълго време от колкото брикетите, и поддържат топлината в помещението за повече часове, освен това в зависимост от района в който живееш, могат да ти излезнат доста евтини, а в някои случаи и безплатни.

Баба ми от 4-5 години се отоплява на камина.
Първата година пробвахме на дърва и жената беше доволна.
Втората година някой и беше казал, че било по-добре на брикети, жената къпи десетки чували, за съжаление се оказа, че брикетите изгарят много бързо, и се наложи Февруари месец да поръчваме още, за да изкара зимата.
П.С
При нея зимата продължава до началото на Май 🙂.

Третата година се върнахме на дърва, но когато и ги докараха се оказа, че са доста зелени, и се налагаше първо да разпалва огъня с брикети и дъски, и после да слага дърва, който да го поддържат.

Най добрия вариант, който тя практикува е, ако имаш по зелени дърва, да разпалиш с брикети и каквото намериш друго огъня, и след това да сложиш дърва, които да го поддържат.

Надявам се да съм помогнал 🙂 .

Re: Идеи за отопление?

Аз в гарсьонерката съм с парно, камина с водна риза, три радиатора ( два в коридора и един по-голям в кухнята ) и една лира в банята, хола се топли от камината. Горя дъбови дърва ( защото горят по бавно и са по- добрия вариант за камина ) с 15-кубика изкарвам зимата ( 15-м3 х 65 лв. = 975 лв. + 15 м3 х 10 лв. ( за нарязване, нацепване и прибиране ) =150 Общо 1125 лв.

Re: За: Идеи за отопление?

Re: За: Идеи за отопление?

Като изключиш неудобството от разнасянето на дърва и въглища и после чистенето на печката, няма по-евтино за момента отопление.
Това не е вярно. Изпитано и изчислено многократно. Най-евтино си е на ток. Освен това е и най-чисто/екологично/лесно за използване.
Само си нахвърляйте груби сметки за разходите, ако сте на въглища и дърва.

Освен това, колкото и модерно оборудване да се използва няма как да се отървеш от мръсотията и хамалогията.

За: Re: Идеи за отопление?

За: Re: Идеи за отопление?

Scooby, пробвай с климатик, ianis-build може да даде едно рамо с изолацията за по-добра енергийна ефективност. Поне ще се отървеш от прахоляка/саждите покрай горенето и мазане всяка пролет.

За згряването на една стая е нужно около 3кв х 24h=72кв, 72кв х 15ст. ср. цена = 10,80лв. х 31-дни = 334,80лв. за згряването само на една стая.
Не съм много съгласем с тази сметка, но да не спорим! Имам климатик 18-ка и камина с водна риза 16KW. За момента, по изгодно от дървата няма. Климатика грее, но няма нищо общо с парното.
1куб.м. дърва са около 600-700кг. Или около 100 лева за тон, 1тон въглища при мен стига 400лв. Да не говорим за прах, пепел, мръсотия..... Хубави, дебели, нецепени дърва....бук или дъб, по избор.
Имам и машина за пелети, някой ако се интересува.... един тон трици = 40-50лв. а 1тон пелети = 400лв. 🙂

Scooby, пробвай с климатик, ianis-build може да даде едно рамо
Даже много добра оферта ще му направя защото много ми е помагал за сайта.
Но не го съветвам да ползва климатик а да помисли за парно, по скъпичко ще му излезе но в дъгосрочен план е най-добрата инвестиция.

Аз мисля в офиса да вкарам лъчисто отопление за следващата зима. Газта не излиза скъпо, но инсталацията е такава, че не топли, кой знае колко, особено в по-студените дни.

При възможност за осигуряване на перфектна изолация (къща) може да се мине само с конвекторни радиатори. Под перфектна изолация разбирам дървен под и таван и стени с гипсокартон с минерална вата отвътре. Ако това не е възможно (панелка) се слагат климатици. Лошото при тях е, че изискват голяма първоначална инвестиция, изплащат се бавно и ти ветреят карантиите цяла зима. Най-приятно е на дърва, но има много хамалогия, пушек, трябва място за складирането им, мръсотия е и т.н.

Благодаря за разнообразните съвети, но без да навлизам в подробности, само ще уточня, че в момента няма да има промяна по хардуера и няма да е на ток. Просто не зависят от мен само нещата.

По-конкретно ме интересуват примерно тия брикети дето били направени от въглища. Те горят ли добре като въглищата? И имат ли добра големина? Защото нормалните въглища както казах много голяма част са надробени на прах (поне нашите) и като се сипи изгасва всичко.
И също въглищата по принцип как се горят правилно? Тука ту се запалват добре, ту нещо не става. Казаха ми че първо се правела жар с дърва и после се слагат. Добре, ама после като изгорят първите въглища, следващите не се запалват добре и става една простотия...

Не се ли бил войник? Мен са ми от там спомените. Такава печка с въглища се пали с горно горене. Демек пълниш цялата печка примерно вечерта, слагаш отгоре малко трески или нафта и палиш. Така държи цяля нощ. После сутринта изхвърляш сгурията и зареждш наново. Ама си е бая работа и мърсотия. С дърва е по лесно. В началото на лятото си купуваш букови. Цепиш и редиш да съхнат. Те са най добри, дъбовите правят само жар и са добри за скара.

Back
Горе