Избор на домейн при оптимизация на български думи.

silenus

New member
За много години на всички, желая ви повече здраве и успехи през новата 2014г.!!!

Директно ще задам въпросите си с пример:

Кой домейн е по-добър избор - architect-sofia.com или arhitekt-sofia.com(без "C" в ARCH), когато искам да оптимизирам за думи - архитект и софия(на кирилица)?
Също така синтаксиса играе ли значение .. т.е. дали е Sofia-Architect или Architect-Sofia, когато търсенето е по ключовите думи?
Разширението(TLD) има ли значение т.е. ако два еднакви сайта Samolet.com и Samolet.org са оптимизирани еднакво, при търсене на ключовата дума, кой ще излезе първи?

Поздрави

По-добре заложи на брандов домейн. Примерно ако архитектът се казва Петър Диков, се опитай да вземеш dikov.com или dikov.bg . Може и цялото име на човека, примерно petardikov.com . Всичко останало не звучи сериозно. Google също предпочита брандовите домейни пред тези с ключови думи.

В крайна сметка, може и arhitektpetardikov.bg защото все пак е индивидуална професия. Ако работиш в дружество, домейнът задължително името на дружеството.

Имам си брандов домейн, който е с името на фирмата ми(еднолично дружество). В момента го развивам. Просто забелязах, че като търся по определени ключови думи ми излизат 2-3 много аматьорски сайта, очевидно без особено СЕО, но с ключови думи в домейна. Затова се замислих дали да си направя паралелен сайт със променено съдържание и да пробия с него в челните позиции по ключови думи. Оптималния вариант е и двата ми сайта да ги избутам нагоре.

Все още работи EMD (exact match domain) стратегията, но стремежът на гугъл е да премахне тази лоша практика в течение на времето. В дългосрочен план, по-добре е да съсредоточите развитието на брандовия си домейн, тъй като потребителите вече подсъзнателно избягват подобен вид безлични сайтове. Пример - от къде си купи дограмата - ами от дограма ... ком ли беше, еу ли беше ... нет ли беше ...бг..

Да, разбрах. Обаче аз съм продавач на услуги - т.е. архитект. Целта ми е чрез EMD е да се позиционирам добре в гугъл. Ако спечеля даден клиент и дойде в офиса ми - няма как да не запомни името на фирмата, при положение, че е изхарчил сериозни пари за проект, минали са седмици или месеци, в които сме се срещали десетки пъти. В смисъл моят продукт не е като климатика и дограмата, където за ден-два приключваш взаимоотношенията си с клиента. Иначе този домейн ще е предназначен само за блуждаещите търсачи в гугъл. Във визитките, срещите с клиентите ще си промотирам брандовия сайт.

Имам още няколко въпроса - преведени статии от английски смятат ли се за уникално съдържание при положение, че никой друг не ги е превел преди мен... т.е. аз съм си ги превел сам...?
Ако използвам част от снимките от единия сайт в другия, но текстовото съдържание е изменено(тематиката ще е една и съща, но написана по-различен начин) това смята ли се за спам? Защото и двата сайта рекламират услугите ми все пак. Имам двама познати, които дълги години работиха заедно и сега се разделиха. И двамата си имат отделни фирми и сайтове, но заради дългогодишната им съвместна работа, съдържанието и на двамата е еднакво като мултимедия и до голяма степен като текстово съдържание.

Последно редактирано:
Не си прав за бранда, но ще изпаднем в безмислена дискусия.

Преведена статия си е уникално съдържание. Във всички случаи съдържанието на двата сайта трябва да е много различно, за да не го отнесе единия.

Под съдържание само текста ли имаш предвид? Ако използвам еднакви картинки, разпознава ли се като спам?
И още нещо - .bg или .com се пласира по-добре на търсене от България?

Още един казус - пиша си статия, пускам я в сайта и след 1-2 дни някой решава да я копира на своя сайт.. вече статията ми не е уникална - отразява ли се това на мен или само на плагиата?

Последно редактирано:
Гугъл разпознава дали картинките са уникални. По-добрия вариант е да са различни на двата сайта.

За България .bg е малко по-добре от .com.

Ако твоята статия се индексира преди другата, няма да имаш проблем с плагиата.

Back
Горе