Изчисляване на конкуренцията чрез Google команди?

5e0

New member
Изчисляване на конкуренцията чрез Google команди - коя команда е най-точната, в кои ситуации е най-удачно да се използва?

keyword
"keyword"
intitle:keyword
intitle:"keyword"
allinanchor:keyword
allintext:keyword

etc.

Имате ли друг начин за изчисляване на конкуренцията и изобщо правите ли си труда да изчислявате KEI (брой търсения и конкуренция)?

За: Изчисляване на конкуренцията чрез Google команди?

Интересно, точно днес когато си пуснал тази тема реших да видя дали изобщо някой е писал по темата 😉 По "seo определяне на конкуренцията" тази тема излезе на първо място.
Ползвам почти всичките изброени (разбира се когато термина за търсене е от повече от една дума ти трябват кавички навсякъде), както и резултатите от Adwords.
При анализа сравнявам с друга ключова фраза, по която вече имам класиран сайт на първа страница и така доста точно определям какъв ресурс и какво време ще е необходимо 😉 Имам и специализиран софтуер за определяне на KEI, но предпочитам ръчно проучване.
Да започнеш SEO без да определиш KEI коефициента на поне най-приоритетните фрази, е като изстрел в мрака, но съм сигурен, че много оптимизатори са над тези неща 🙂

Хехех явно оптимизирам дори без да съм си го поставял за цел :Р професионално изкривяване, какво да се прави. 🙂)

Мерси за поста, gan! Радвам се, че получих поне едно мнение по въпроса. Явно като съм нов и хората подхождат с недоверие така да се каже.

И аз като теб съм на мнение, че изчисляването на индекса си е must-do. Не само заради определянето на цената, а и заради намирането на възможно най-добрите думи. Според мен, това, че клиентът иска дадена дума, не значи, че тя ще бъде най-доходна и съответно подходяща за него. Клиентът в повечето случаи може само да те ориентира в тематиката/нишата. От там нататък ти трябва да му избереш най-заслужаващите си думи. И аз за най-голяма сигурност често проверявам сам в AdWords и с горепосочените команди на чичо Гошо. Несигурността ми обаче идваше от там, че ако човек изчислява броя конкуренция само по един начин, значи няма да има пълната картинка. Към момента смятам, че най-важните са intitle и inanchor и то в комбинация едновременно. Вие какво мислите?

П.П. Ще взема да се оплача на КЗП, някой тук краде съдържание дори без да си направи минимален труд да го спинне. :Р
===> http://ипотпал.net/изчисляване-на-конкуренцията-чрез-google-к.html

Re: Изчисляване на конкуренцията чрез Google команди?

Лошото е, че Adwords-a дава сериозно отклонение от истината и то в негативна посока. Търсенията са по-малко реално, отколкото туул ги предвижда. Някъде из форума имаше тема за това.

И аз имам такива опасения и то май не само за данните на AdWords. Гледайте какво става при един малък експеримент. Ще се радвам да греша някъде...

Търсачка - Google.bg Ключовата дума е избрана произволно, но и с други се получават подобни резултати, а именно:

бързи кредити 554 000
"бързи кредити" 1 350 000
inanchor:"бързи кредити" 1 320 000
intitle:"бързи кредити" 96 800
intitle:"бързи кредити" inanchor:"бързи кредити" 96 900

1-во Каква е логиката по широко търсене да е 554 000, а по точно търсене 1 350 000?! Та нали точното трябва да се включва в широкото??
2-ро Каква е логиката страниците, които имат в тайтъла си думата да са 96 800, а тези които я имат там + линкове с този анкор текст да са повече??

Бъг, промяна в логиката или нещо бъркам?!?

На първото ми дава на мен 5 милиона не 500 хил.
А другото просто не е изчислено правилно според мен. То това са приблизителни и се правят на бързо изчисленията за да не се хаби процесорна мощ 🙂. За това и си пише Около ...

@scoobydoo така е, бихме разбрали това "около", ако разминаването беше в порядъка на 100-1000 или нещо подобно, ама къде е половин милион, къде са 5 милиона (10 пъти!!)

4459285z.jpg

Яко са се бъгясали нещата значи, въпросът е колко често се случва това и съответно подвеждат ли статистиките на Гугъл (in general).

Btw като казваш не е изчислено правилно, имаш предвид от Гугъл, от моята машина, ограничени отговори за дадено ИП (ако са му дошли повечко заради работа с тул за засичане на позициите) или нещо друго?

... И аз за най-голяма сигурност често проверявам сам в AdWords и с горепосочените команди на чичо Гошо.
Не се предоверявайте на AdWords-а.
Много често не показва думи, за които знае.
Повече инфо тук от СЕОМОЗ.
И имайте едно на ум, при използването на AdWords-а.

Не се предоверявайте на AdWords-а.
Много често не показва думи, за които знае.
Повече инфо тук от СЕОМОЗ.
И имайте едно на ум, при използването на AdWords-а.

Да, и аз четох изказването на Фишкин в seomoz, но на мен ми бие на нещо гнило (умишлено или неволно от негова страна), защото на единия скрийн се вижда как е маркирал опцията "only show ideas closly related to my search terms", а на другия скрийн "случайно" това е пропуснато да бъде заснето. Когато човек си направи сам точно този експеримент установява, че всичко си е логично.

Да, и аз четох изказването на Фишкин в seomoz, но на мен ми бие на нещо гнило (умишлено или неволно от негова страна), защото на единия скрийн се вижда как е маркирал опцията "only show ideas closly related to my search terms", а на другия скрийн "случайно" това е пропуснато да бъде заснето. Когато човек си направи сам точно този експеримент установява, че всичко си е логично.

1-вият скрин е от аналитикса
тук гледа по какви думи е намерен сайта
2-рият скин - търсене на "blog traffic" за да види, какво ще покаже Гугъл
и 3-тият скин - търсене с ръчно добавяне на думите от аналитикса, за да види дали Гугъл знае за тях с оператора - [exact match]
Какво в случая те притеснява?
Аз току що потърсих blog traffic без никакви ограничения и в резултатите не намерих how to get trafic to your blog

@SeoLab Да, виждам кое е от Analytics и кое от AdWords, става дума за отметката в AdWords "only show ideas closely related to my search terms"

4459693l.jpg

Когато я има, предложенията са ограничени, а когато я няма са разширени. При Ранд Фишкин отметката е налична и затова AdWords не му е върнал "how to get traffic to your blog", която е с най-мощен трафик. Ако отметката не беше налична щеше да му бъде подадена като предложение. За другите няколко е прав, че ги няма и в двата случая, но те са с доста слаб трафик. Нормално е Гугъл да не ни дава абсолютно всички резултати било то търсения или конкуренция, а само най-важните. Като цяло статията за мен е много шум за нищо.

По-важното е, че е имало съществен ъпдейт вчера на Пандата, от който може би са се получили и ще се получат някои странни резултати при изчисляването на конкуренцията, а и в други отношения.
Ето повече инфо за Панда 3.3 - Google Confirms Panda 3.3 Update, Plus Changes To How It Evaluates Links, Local Search Rankings & Much More

@scoobydoo така е, бихме разбрали това "около", ако разминаването беше в порядъка на 100-1000 или нещо подобно, ама къде е половин милион, къде са 5 милиона (10 пъти!!)

4459285z.jpg

Яко са се бъгясали нещата значи, въпросът е колко често се случва това и съответно подвеждат ли статистиките на Гугъл (in general).

Btw като казваш не е изчислено правилно, имаш предвид от Гугъл, от моята машина, ограничени отговори за дадено ИП (ако са му дошли повечко заради работа с тул за засичане на позициите) или нещо друго?

Това в Google.bg ми вади 5 милиона а в com 500 хил. А иначе ти да не си избрал нещо да търси само в бг страници или нещо подобно. Тогава ми вади около 500 хил и в .bg.

Я отвори това: http://www.google.bg/search?hl=bg&site=&q=бързи+кредити

Re: Изчисляване на конкуренцията чрез Google команди?

При мен също на .бг вади 5 милиона

Скуби, не, не съм избирал никакви други спецификации към търсенето.. Ето какво ми дава в момента за бг:

4460376u.jpg

а ето и за ком:

4460374C.jpg

Смених и браузъра, за да ликвидирам, ако има някакви кукита, кешове, хисторита и т.н. при Мозилата. Почвам да си мисля, че е заради IP-то, защото и други ми казаха, че при тях е 5 мил. Кофти е, де, че човек не може да има доверие на данните от Гугъл във всеки един момент и на всеки комп.

Иначе, с кавички ми дава 1 350 000 и при бг и при ком. А при дословно търсене (verbatim) ми връща 2 070 000, пак в двата случая. Тук поне резултатите са логични, смисъл като отношение между с кавички и дословно. Логично е във всеки един случай общото и дословното търсене да е повече от това с кавички.

А вие двамата изчислявате ли KEI и коя команда бихте избрали, за да определите броя на конкуренцията? Както бях казал преди, за мен най-адекватна е intitle:"keyword" inanchor:"keyword", защото това би следвало да покаже сайтовете, които ползват SEO за дадената дума (темата на сатраницата + линковете с такъв анкор текст). Командата intext"keyword" може би също има логика да се добави към тези две, а inurl:"keyword" мисля, че е най-добре самостоятелно да се ползва. Какво мислите по този въпрос?

Ами аз не мога да коментирам, това което питаш, понеже не съм запознат. Това KEI не съм го чувал до сега, честно да кажа. Но то аз не съм професионалист в тази област. Нека другите кажат.

... При Ранд Фишкин отметката е налична и затова AdWords не му е върнал "how to get traffic to your blog", която е с най-мощен трафик. Ако отметката не беше налична щеше да му бъде подадена като предложение. За другите няколко е прав, че ги няма и в двата случая, но те са с доста слаб трафик.

Май не си ме прочел добре, какво съм писал.
Аз я махнах и не се появи при мен "how to get traffic to your blog"
Даде ми над 800 резултата без никакви ограничения и в тези резултати при мен този ключ го нямаше.
Ако при някой се появява, може да се счита, че гугъл си подава информацията, както си иска, на случаен принцип.
Друго обяснение нямам.

Май не си ме прочел добре, какво съм писал.
Аз я махнах и не се появи при мен "how to get traffic to your blog"
Даде ми над 800 резултата без никакви ограничения и в тези резултати при мен този ключ го нямаше.
Ако при някой се появява, може да се счита, че гугъл си подава информацията, както си иска, на случаен принцип.
Друго обяснение нямам.

@SeoLab да, вярно, че не съм прочел внимателно това, че при теб не ти е показало "how to get traffic to your blog" като предложение, но пък при мен AdWords ми го подаде още първия път. От 519 предложения за [blog traffic] под номер 35 ми дава точно тази фраза. С още един приятел обсъждахме, и на него му го дава. Дано да има някакво логично обяснение защо при теб не е станало. Пробва ли повече от веднъж?

Ами аз не мога да коментирам, това което питаш, понеже не съм запознат. Това KEI не съм го чувал до сега, честно да кажа. Но то аз не съм професионалист в тази област. Нека другите кажат.

@scoobydoo имаш над 2000 мнения във форума за над 2 години престой и не си чувал за KEI?? Това някаква ирония ли е? 🙂)

@scoobydoo имаш над 2000 мнения във форума за над 2 години престой и не си чувал за KEI?? Това някаква ирония ли е? 🙂)
Старият Шеф има много добро изказване по повод KEI.

Не бе, не съм чувал наистина 🙂.

@bgkullinar много благодаря за полезния линк! Съдейки по изказванията там, а и това на scoobydoo по-горе, явно няма смисъл да се изчислява БРОЯ на конкуренцията, т.е. количеството, а по-скоро да се анализира СИЛАТА на първите сайтове по дадената дума, т.е. качеството. А за качеството им "говорят" най-вече линковете. В тази връзка вземате ли под внимание данни като PAGE AUTHORITY и DOMAIN AUTHORITY (мисля, че бяха разработени от SEOMOZ и се ползват най-вече от техните тулове като OpenSiteExplorer.org)? Тези два параметъра показват от 0 до 100 колко ти силен линкбилдинга, нооо и аз не знам..

Говорейки за линковете и тяхната важност, много ми е любопитно сега след Панда 3.3, където акцентът е върху оценяването на линковете, какво ли ще се случи, т.е. кой параметър се изключили от Гооглето -> We have changed the way in which we evaluate links; in particular, we are turning off a method of link analysis that we used for several years. We often rearchitect or turn off parts of our scoring in order to keep our system maintainable, clean and understandable.

Последно редактирано:

Back
Горе