Интернет магазин?

netsurfer

Ипотпал ФЕН :)
Интернет магазините в БГ на базата на дроп шипинг ли работят?
Имат договори с фирми вносители / продавачи и при поръчка поръчката и доставката се извършва от фирмата вносител, такъв ли е модела на работа?

Re: Интернет магазин?

Много е общо да се сложат всички под един знаменател, въпреки че за масата може би е този модела на работа или поне за големите магазини - "онлайн молове" .
Наскоро убедихме един производител в ползата и спестените пари от директна продажба онлайн - той пък ни убеди,че магазина може и да няма български език (човека си търси истинските пари).
Дано скоро цеховете и те си имат ИТ отдел 🙂

Зад повечето интернет магазини стоят фирми, които вече имат развита търговска дейност и със складови наличности и оналйн продажбите са един допълнителен канал за реализация. Има и такива, които работят на "фантомен" принцип - нямат фирма а имат договор с производител или вносител за ниски цени, при което слагат един надпис " с доставка до 3 работни дни" и го купуват/ доставят след което ти го препродават. Има и drop-shipping - но много рядко.

Зад повечето интернет магазини стоят фирми, които вече имат развита търговска дейност и със складови наличности и оналйн продажбите са един допълнителен канал за реализация. Има и такива, които работят на "фантомен" принцип - нямат фирма а имат договор с производител или вносител за ниски цени, при което слагат един надпис " с доставка до 3 работни дни" и го купуват/ доставят след което ти го препродават. Има и drop-shipping - но много рядко.

прави ми впечатление че има една сфера в БГ с дооста, ама найстина доста форми работещи е нея (само в екон има 2500 контакта). Еми никой от тия не иска да работи на дропшип с разбработен инет магазин.
Не знам дали е мързел или страх от интернет.

прави ми впечатление че има една сфера в БГ с дооста, ама найстина доста форми работещи е нея (само в екон има 2500 контакта). Еми никой от тия не иска да работи на дропшип с разбработен инет магазин.
Не знам дали е мързел или страх от интернет.

От собствен опит: предлагам на фирма - директен вносител със склад на едро сътрудничество, като аз поема всичката работа по създаването, поддръжката и популяризацията на онлайн-магазин. Т.е. аз им осигурявам продажби, само че онлайн (верно май плашещо им изглежда). Ентусиазмът им клонеше към 0. Обяснявам им, че от тях искам само описания и снимки на артикулите. Или ако нямат снимки или ги мързи, да дадат аз да им направя качествени снимки (даже после да си ги ползват за техни каталози). Ентусиазмът вече беше отрицателен.

Накрая им казах, че с този манталитет е по-добре да отидат да продават тикви на пазара, за тях обикновено няма маркетинг, не се продават онлайн, няма нужда от снимки, описания и т.н.

Накрая им казах, че с този манталитет е по-добре да отидат да продават тикви на пазара, за тях обикновено няма маркетинг, не се продават онлайн, няма нужда от снимки, описания и т.н.

За това не си прав. 😉

Шегувам се...

От собствен опит: предлагам на фирма - директен вносител със склад на едро сътрудничество, като аз поема всичката работа по създаването, поддръжката и популяризацията на онлайн-магазин. Т.е. аз им осигурявам продажби, само че онлайн (верно май плашещо им изглежда). ...

От собствен и съвсем пресен и аналогичен пример - ентусиазъм клони към безкрайност.

В България. Да!

Страх ги е защото ще им влезеш в бизнеса и не се знае дали като партньор или като човек, които ще им вземе хляба. Разбира се за това си има договори, но пък написването им пак струва доста пари.

Само да се оплакват, как нямало продажби, как в магазините им не влизали хора, само за това не ги мързи.
Като им кажеш, че не поддържаш складови наличности...тогава отчаянието вече е пълно 🙂

Не съм рискувал да искам от някой търговец, снимки и описания на продуктите, обикновенно зацикляме още на каталожните номера. И ако въпреки всички трудности се случи продажба, те гледат адски странно и учудено. Ако продажбичките станат повечко, веднага влизат в бизнеса, слагат на сайта си "телефон за онлайн поръчка"...

От собствен опит - 99% са скептично настроени, но когато започнат да идват поръчки всички се втурват да видят какво може да се подобри. А имам и един клиент който затвори магазина и склада, и вече само онлайн продава (спести наем, сметки и няколко заплати и ги инвестира в магазина 🙂).

P.S. Не е никой от тези в подписа, не се втурвайте да проверявате 😛.

ха, явно всички имаме еднакъв опит с БГ пройзводителите/вносителите.
Аз им предлагам към 800 човека на ден да им виждат стоките при това влезнали там точно с цел 'евентуална' покупка на тоя вид стока.
Не като в МОЛ-а/на главната - нек'ви се шляят и влизат и в бакалията и в бижутерията и в дрехите и навсякъде.
И ги питам 'ОК, вие имате ли повече от 800 посетители в магазина ви (офлине)?' Нямат и при все това не искат да продават.
Живи и здрави.

Аз ги карам да си продават сами стоката, като им преоставям място за това, на дълго и на широко им разяснявам всяка възможност в сайта и те пак не искат да продават. Вие ми говорита за дроп шипинг!😱 Само с едни вносители на козметика уцелих. Но те вече имат онлайн магазин и дори са направили афф програма . Дето се казва имат опит и са установили, че в интернет може да се печели и не е толкова стряашно. Аз просто им предложих да променим начина от афф на дроп шипинг и те останаха много доволни.
Как да им обясня на нашите търговци, че с дроп шипинг в САЩ рподавам повече стока отколкото те продават за година и то без да съм стъпвал в САЩ или да съм виждал стоката и клиентите си.
Мое наблюдение е, че българските търговци само се оплакват, че няма работа. Обаче нито намаляват изкуствено вдигнати цени, нито са готови да направят нещо за да си увеличат продажбите.

Ограниченият ум отрича всичко, което не разбира. Не вярват в Интернет те. Но скоро ще повярват в гиганти - като ги усетят отзад. Естествено, че искаме да им вземем бизнеса.

ЕТ "Бай Васил Големанов - Големия" е официален вносител на еди-кой си бренд и има некъв договор от зората на търговската си дейност. Помни с умиление времената когато не е имало конкуренция и магазинчето е правело хубави обороти. Сега ... голем снег. Бренда се търси, но понеже Бай Васил - Големия е тъп и не е може да огрее пазара, във врата му дишат 3-4 паралелни вносители, които внасят неговия бренд и го предлагат навсякъде. В резултат: никой не влиза у магазинчето. Не само ще е пас, ами в повечето случаи - твърдо против.

Последно редактирано:

Бай Васил - Големия е тъп ..
е това изчерпва въпроса що бай васил не иска да почне да продава през готов инет магазин. 🙂
иначе аз много се чудих на това - след като пратих към 1000 предложения да получа под 10 отгоовра.
повече от 0 продажби е повече от нула 🙂

Мисля, че идва времето на Penny auction-ите в България от рода на swoopo.com. Няма много такива.

Вие хубаво умувате как да се промени мисленето на търговците, ами не е ли редно малко да поумуваме и на тема потребители (купувачи). Пазаруващите по интернет са единици (моля не казвайте, че не е така, така е), възрастовата граница е много ниска и гео-таргета е 95% София. Имаме ли нещо общо с онлайн търговията на Запад? Плащат ли клиентите преди да получат стоката си? Някой би ли купил, ако не съществуваше опцията "отвори преди да платиш" ? Колко са нелигитимните онлайн магазини, подбиващи цените?

Аз все си мисля, че нещата ще се наредят като израстат още едно - две поколения.

А за търговците, които се опитвате да склоните да работят с вас - повечето фирми в България, нямат интернет присъствие или племенника е направил сайт (завършващ на dir.bg ; hit.bg ; freesite.com) и те са доволни, че вече са в "интернета". Не вярват на неща, които не могат да докоснат. Как да обясниш на такъв търговец, че в интернет има клиенти? От друга страна, ако са наясно с интернет и имат добър и функционален сайт, то най вероятно вече продава онлайн.

Не е лесно...

Последно редактирано:

Пазаруващите по интернет са единици (моля не казвайте, че не е така, така е), възрастовата граница е много ниска и гео-таргета е 95% София.
Не познаваш пазара, говориш наизуст.

Имам интернет магазин от 2 години и половина, на първа до трета позиция за ключовите думи, търгувам в ебей от 2003 с над 15000 фийдбак. И не, че се хваля, просто споделям личен опит, но да ми кажеш, че не познавам пазара и говоря наизуст, си е обидно и съм ти бесен в момента и кръвното ми е сугурно 200.

1. През ръцете са ми минали малко повече магазини в доста разнородни сфери. По един или друг начин.
2. БГ пазара не може да се сравнява с никой друг. Дори с румънския.
3. В зависимост от нишата на магазина (ако е нишов), поръчките могат да достигат до над 90% извън София, и до 100% от хора над 30 години, с преобладаващ профил над 40.

Майка ми е на над 50 години, живее в Габрово, има компютър и интернет от година и малко, преди това никога не е ползвала нито компютър, нито интернет и преди 3 седмици ми спретна такъв анализ на няколко онлайн магазина, че ми скри шапката. Подценяваш поколението на средна възраст и то много сериозно.

Разбира се, има и сфери, в които купувачите са основно от София и до 35 години (пр. парфюми). Но от една или няколко ниши да генерализираш за пазара е говорене наизуст.

*** Disclaimer: Автора на по-горната публикация е получил първото си CD от Amazon през 1999 г.

Back
Горе