КЗП, спам, глоби, съд и обезщетение

azsym

New member
Историята е дълга, но водя дело за глоби за спам от КЗП. Ако паднат в съда (пак), възможно ли е да съдя КЗП за причинени вреди (финансови и морални).
Ясно е че закона не е изпипан и всеки може да те натопи пред КЗП. Пак е ясно че глобата ще падне при това положение. Но така пак те вкарват в разходи за адвокати и тн. и сумата е близка до глобата.
Става така че КЗП просто дава работа на адвокатите и съда... с недоказана вина.... в общи линии си виновен до доказване на противното.

Re: КЗП, спам, глоби, съд и обезщетение

Свидетелските показания на "пострадалите" с разпечатка на непоисканите търговски съобщения (подписани от "пострадалия", че копието е "вярно с оригинала") достатъчни ли са? Или се прави техническа експертиза на сървърите, от които са изпратени съобщенията и/или сървърите, от които са получени съобщенията?

Ако свидетелските показания са достатъчни би трябвало всеки престъпник да може да даде фалшиви показания и да се подпише на фалшива разпечатка, че е "вярно копие на оригинала".

Даже в така изложената престъпна схема няма нужда пострадалият да е престъпник - може да е невинна жертва на спам, изпратен от трето лице, което е престъпника. Как точно обвиняемият ще докаже, че не той, а някакво трето лице е изпратило спама от името на обвиняемия с цел да злепостави обвиняемия?

За да стане по-интересно допускаме, че престъпникът е проникнал в компютърната система на обвиняемия, от където е изпратил спама.

Последно редактирано:

Историята е дълга, но водя дело за глоби за спам от КЗП. Ако паднат в съда (пак), възможно ли е да съдя КЗП за причинени вреди (финансови и морални).
Ясно е че закона не е изпипан и всеки може да те натопи пред КЗП. Пак е ясно че глобата ще падне при това положение. Но така пак те вкарват в разходи за адвокати и т.н. и сумата е близка до глобата.
Става така че КЗП просто дава работа на адвокатите и съда... с недоказана вина.... в общи линии си виновен до доказване на противното.

Доста едностранчива позиция.

Можете да си искате разноските и заплатеното адвокатско възнаграждение. Вероятно съдът няма да ви ги присъди, но вие след това може да си ги искате по ЗОДОВ. В друго производство. За това производство също можете да си искате разноските.

Иначе "работа на адвокатите и съда" давате Вие, а не КЗП. Всеки, който върши неща, които могат да бъдат счетени от НЯКОГО за неправилни, дава работа на адвокатите и съда. Не е важно дали това, което правите, е действително законно и правилно, а дали може да се счете от някого за неправилно. Това са две различни неща. Затова законът казва, че ако някой неправ ви съди, Вие може да искате от него направените разноски. Но за да постигнете това ... пак ви трябва помощ.

Вкратце:

1. След като пускате "спам" /условно/, трябва да сте наясно, че на някого това може да не му хареса;
2. След като на някого може да не му хареса, следва да допуснете, че ще се възпротиви по един или друг начин;
3. След като ще се противи по законния начин, следва да допускате, че може да ви се наложи да ходите по адвокати и съдилища;

Извод:
След като паркирате неправилно - може да ви се наложи да плащате за адвокат.
След като вдигате шум посред нощ - може да ви се наложи да плащате за адвокат.
След като пускате спам - може да ви се наложи да плащате за адвокат. Колкото повече спам пускате, толкова по-голяма е вероятността да плащате на адвокат.

Остава да изчислите колко спам да пускате за да си намалите риска от "разноски за адвокат".

Последно редактирано:

горния,
много дълбокомислено, а?
аз да продължа:
след като аз те накисна тебе за спам и КЗП ти пратят глоба, КЗП те подтикват да даваш работа на адвокатите. Или си плащаш глобата и после аз леко пак те кисна и КЗП пак ти пращат глоба. И това е щото не проверяват нищо технически...

А че КЗП автоматично счита че си виновен вече на първа инстанция се видя - глобата падна.

Сега КЗП обжалват, а ние още не сме засегнали техническата страна на въпроса, която еднозначно доказва че спама не е от нас. Но това ни носи разходи които КЗП ако пак загуби няма да е лошо да плати...

Съдебните разноски се плащат от загубилата страна.

е това означава ли, че някой от КЗП ще ми върне парите за адвокат след загубата им на първа инстанция?

Ако това е така като как тия от КЗП просто храчат едни пари от вашите данъци за глупости.

Много ми е интересно как доказват те спам, щото в моя случай разследването им е толко куцо, че не съм сигурен дали там не работят само павиани...

Съдебните разноски се плащат от загубилата страна.

Иво, така е по гражданските дела, по дела с наказателно-административен характер не присъждат.

Azsym, дълбокомислено е. И есенцията ти е дадена в болд: не е важно дали глобата ти е паднала в съда или не е. Не е важно дали си прав или крив. Важно е дали създаваш вероятност някой да те сметне за крив. Ако създаваш такава вероятност, трябва да си определиш бюджет за адвокати.

Именно тези адвокати ще ти върнат всички разноски, които си направил, вкл. дадените им хонорари. Ако си прав, обаче.

Както ти казах, има си ЗОДОВ - законът, по който може да искаш КЗП да ти плати всичко, което си дал за да докажеш, че си прав.

Последно редактирано:

е това означава ли, че някой от КЗП ще ми върне парите за адвокат след загубата им на първа инстанция?

Ако това е така като как тия от КЗП просто храчат едни пари от вашите данъци за глупости.

Много ми е интересно как доказват те спам, щото в моя случай разследването им е толко куцо, че не съм сигурен дали там не работят само павиани...

Имам само един въпрос:
Изпратил ли си е-мейла, за който КЗП са те глобили?

Azsym, дълбокомислено е. И есенцията ти е дадена в болд: не е важно дали глобата ти е паднала в съда или не е. Не е важно дали си прав или крив. Важно е дали създаваш вероятност някой да те сметне за крив. Ако създаваш такава вероятност, трябва да си определиш бюджет за адвокати.

Именно тези адвокати ще ти върнат всички разноски, които си направил, вкл. дадените им хонорари. Ако си прав, обаче.

Както ти казах, има си ЗОДОВ - законът, по който може да искаш КЗП да ти плати всичко, което си дал за да докажеш, че си прав.

есенцията е каквото на тебе ти се струва логична или е част от някакъв реален закон и ти си юрист? Ако е второто дай цитат.

Щото това означава, че всички държавни лай.на дето могат да ти налагат глоби, биха се пробвали да те мислят за виновен за квото и да било и да те глобят.
А ти после да отидеш в съд, да си загубиш време и пари и да спечелиш, а после да ги съдиш ОТНОВО да ти платят първите и вторите разноски.
И дори да ти ги платят те са от твойте данъци, нали на тях не им дреме...

Имам само един въпрос:
Изпратил ли си е-мейла, за който КЗП са те глобили?

не

Искаш да кажеш, че някой нарочно е изпратил писмо от твое име на човек, който подава жалби за непоискани търговски съобщения с цел да си имаш проблеми?

Ако е така, лесно ще се докаже, че не си виновен. В хедърите си има IP на изпращача и ако ти нямаш достъп до това IP, тогава човекът с това IP има голям проблем 🙂

Отделно може да се провери кой какво е изпращал от майл сървъра на съответния хостинг/поща.

Искаш да кажеш, че някой нарочно е изпратил писмо от твое име на човек, който подава жалби за непоискани търговски съобщения с цел да си имаш проблеми?

Ако е така, лесно ще се докаже, че не си виновен. В хедърите си има IP на изпращача и ако ти нямаш достъп до това IP, тогава човекът с това IP има голям проблем 🙂

Отделно може да се провери кой какво е изпращал от майл сървъра на съответния хостинг/поща.

точно това искам да кажа. но КЗП естествено не са проверили от кое ИП/СМТП идва спама, и дали това ИП/СМТП има нещо общо с мен. Съответно на първи съд глобата падна... и то на базата на общия случай че и-мейлите са доста анонимни по принцип. Дори не сме засягали въпроса за ИП/СМТП, съда реши на общо основание. Колко трябва да са тъпи от КЗП за да продължават.

точно това искам да кажа. но КЗП естествено не са проверили от кое ИП/СМТП идва спама, и дали това ИП/СМТП има нещо общо с мен. Съответно на първи съд глобата падна... и то на базата на общия случай че и-мейлите са доста анонимни по принцип. Дори не сме засягали въпроса за ИП/СМТП, съда реши на общо основание. Колко трябва да са тъпи от КЗП за да продължават.

Тоя съд ползва ли въобще вещи лица за да установи доколко са анонимни мейлите?!?
Защото доколкото разбирам от теб, решението е в твоя полза на базата на общи приказки, че мейлите са анонимни?!?
И въобще има ли подобна практика за такива дела?

Тоя съд ползва ли въобще вещи лица за да установи доколко са анонимни мейлите?!?
Защото доколкото разбирам от теб, решението е в твоя полза на базата на общи приказки, че мейлите са анонимни?!?
И въобще има ли подобна практика за такива дела?

Мейлите СА анонимни, това е факт. Ако не са подписани с ел подпис СА анонимни.
Не е нужно вещо лице за да го разбереш. Съда е прав в случая. Въпроса беше за мийте разноски. Ако и втори път падне глобата. Само за това.

Мейлите СА анонимни, това е факт. Ако не са подписани с ел подпис СА анонимни.
Не е нужно вещо лице за да го разбереш. Съда е прав в случая. Въпроса беше за мийте разноски. Ако и втори път падне глобата. Само за това.

Не съм чувал досега спамери да подписват спама с електронен подпис така че това че според теб и съда са "анонимни" едва ли основание за падане на глобата в съда. По-скоро тезата е била че не са доказани че са от теб, което всъщност е основното, което КЗП е трябвало да направят, щом са те призовали на съд. Много ми е странно - не мога да повярвам КЗП да са чак толкова неподготвени - по-скоро според мен е нещо друго.

И два странични въпрос - 1. ако не е тайна за каква сума са тръгнали да те съдят и 2. не персонално към теб - който знае - КЗП бюджетна ли е и от данъци ли се храни?

Не съм чувал досега спамери да подписват спама с електронен подпис така че това че според теб и съда са "анонимни" едва ли основание за падане на глобата в съда. По-скоро тезата е била че не са доказани че са от теб, което всъщност е основното, което КЗП е трябвало да направят, щом са те призовали на съд. Много ми е странно - не мога да повярвам КЗП да са чак толкова неподготвени - по-скоро според мен е нещо друго.

И два странични въпрос - 1. ако не е тайна за каква сума са тръгнали да те съдят и 2. не персонално към теб - който знае - КЗП бюджетна ли е и от данъци ли се храни?

КЗП не ме съдят мен - аз оспорвам глобата от тях б съда. Те налагат глоба на базата на никакви доказателства.
Сумата няма значение тъй като спама не е от мен, а и глобата отпадна са зега. Въпроса е как да си изискам разходите от КЗП след като всичко приключи...
И да, КЗП са чак толкова неподготвени.
А анонимността на майла е само предтекст съда да отсъди, че няма как да се докаже че съм аз, еднозначно.
Казах по-горе закона е смотан и много хора ще имат ядове от това.
До червената точка горе: кое са глупости...

@azsym

Ако ти трябва съдебна експертиза от вещи лица може да се обърнеш към сайта в подписа.

пич проблема е, че всичко е обърнато. вместо КЗП да извадят доказателства, че съм виновен, се налага аз да вадя такива, че не съм.

Оня горе ми обясняваше, че всеки може да се пробва да те изкара виновен, а ти да имаш перо за адвокати в бюджета... смех... искам да го видя тоя закон...

Back
Горе