Какво е подръжката на сайт и как се базира

combatsambo

New member
Навярно доста от вас, когато са им правили сайтове и са гледали офертите са виждали и някаква що годе приемлива сума, която бива искана за поръжка. Тук идва моя въпрос - какво включва в повечето случаи подръжката. Разбира се всеки ще каже, че зависи от самия сайт, но сто процента има някакви определени правила. Би ми било интересно да ги прочета, тъй като би ми било интересно, а и полезно.

И другия въпрос - на какъв принцип се базира цена, която да се иска за подръжка.

Re: Какво е подръжката на сайт и как се базира

Това е нещо много относително, като цяло първо трябва да се конкретизира какво се подразбира като подръжка. Ако гарантираш примерно 24/7 готовност да бъдат отстранявани проблеми при наличието на такива и изобщо да си линия можеш да вземаш твърда такса според времето.
Отделно вече си начисляваш фиксовете, допълнителната работа и каквото влиза в "подръжката".

Както си се досетил и сам, "подръжка" е много локумено понятие, така че е важно да се уточните за горните детайли с клиента.

Поддръжката може да бъде:
-информационна
-отстраняване на бъгове
-настройки хостинг, домейн, пощи...
-настройки на сървър/наглеждане на сървър
-работа по дизайн
-отстраняване/защита на/от хакерски атаки
-позиции в търсещи машини
и други...

Виждал съм оферти за изграждане на сайт, като в тях има включена месечна такса "поддръжка", но нищо не се упоменава какво значи "поддръжка".

1. Според мен правилно е когато сайта е нов да има определен период на гаранция, която включва отсраняване на бъгове които излизат по време на ползване, но това не е поддръжка ами гаранционен срок.

2. Изграждане на допълнителни модули и функции също не е поддръжка, защото би трябвало да се мине през спецификация, оферта ала бала както си трябва.

премахване на вируси и бъгове излезнали в последствие също не е поддръжка поради това, че това са слабости на софтуера които излизат по време на употребата.

Тогава какво е поддръжка ?
1. следене дали сайта е онлайн и ако не е да се вземат мерки
2. периодично правене на бекъп
3. ако е на собствен сървър, администрация, оптимизация и тн.

това за мене е поддръжка, като разбира се горните неща не се самоизключват.

цената може да се формира по различни формули, например фиксирана такса за определн обем действия, или такса на час, но това вече си зависи от страните. 🙂

поздрави

+ обновяване до нови версии, ако се ползва готов софтуер.
1. Според мен правилно е когато сайта е нов да има определен период на гаранция, която включва отсраняване на бъгове които излизат по време на ползване, но това не е поддръжка ами гаранционен срок.

2. Изграждане на допълнителни модули и функции също не е поддръжка, защото би трябвало да се мине през спецификация, оферта ала бала както си трябва.

премахване на вируси и бъгове излезнали в последствие също не е поддръжка поради това, че това са слабости на софтуера които излизат по време на употребата.

Тогава какво е поддръжка ?
1. следене дали сайта е онлайн и ако не е да се вземат мерки
2. периодично правене на бекъп
3. ако е на собствен сървър, администрация, оптимизация и тн.

това за мене е поддръжка, като разбира се горните неща не се самоизключват.

цената може да се формира по различни формули, например фиксирана такса за определн обем действия, или такса на час, но това вече си зависи от страните. 🙂

поздрави

Поддръжката на сайт е това, което е описано в договора за поддръжка 🙂 Защото наскоро попаднах на webmaster-и, на които им се наложи да прероват Интернет, за да намерят лекции за курс по фризьорство и да превеждат и субтитрират клипове за шпакловки от Youtube за сайт за онлайн обучения. Така че ако ще поддържаш сайт описваш какво включва поддръжката, колко гарантирани работни часа включва цената на месец, каква е цената за всеки допълнителен час след изпълването на месечния лимит, време за реакция при остраняване на проблеми, начин на предоставяне на информацията и време на предоставянето и, за да не те накарат да ъпдейтваш дизайн и информация в сайта в 2 посред нощ, защото сутринта в 8 трябвало да бъде готово. А и задължително си финскираш дата за плащане на абонамента и какви санкции и неустойки дължат страните при неспазването на тази част от договора.

Питам, защото както каза някой по-горе, доста често се вкарва термина подръжка, но не се пояснява за какво иде реч точно, та ми стана интересни. Значи в общи линии е до договорка.

Back
Горе