Как да индексираме коментари разделени на страници?

scoobydoo

Know you can!
Здравейте.

Дайте съвет за следната ситуация:

Имаме пост example.com/post. Той има да речем 500 коментара. Също има canonical към example.com/post.

- Ако оставя да се показват всички коментари става прекалено дълга страница, а и ще зарежда по-бавно. Обаче пък ще се индексират всички коментари и ще има много съдържание.

- Ако го настроя да се показват в страници например по 100 или 50, тогава се виждат само последните коментари, другите отиват на example.com/post/comment-page-2/ и т.н. Така огромна част от коментарите няма да се индексират защото имаме рел каноникал към example.com/post. Също когато имаме примерно 51 коментара, а се виждат по 50, реално се вижда само 1 на първата страница. Wordpress така го прави.

- Ако махнем каноникал и оставим и example.com/post/comment-page-2/ и 3 и 4 и т.н. да се индексират, то във всички в началото ще има една статия, да речем 500 думи, които ще са все еднакви.

Има ли някакво гениално решение за което не се сещам 🙂. В момента е направено на страници по 100 коментара, като си има каноникал към самата статия и comment-page няма как да се индексира.

Последно редактирано:
Re: Как да индексираме коментари разделени на страници?

За страницирането от Гугъл имаха подробни указания

http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2011/09/pagination-with-relnext-and-relprev.html

http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2012/03/video-about-pagination-with-relnext-and.html

http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=1663744

аз лично бих махнал каноникала

щото имаш малко текст

а юзерите ще ти генерират много повече на отделните страници

и с правилните релове - от тези линкове, няма да има duplicate 🙂

тествай, пробвай

Успех!

ПП
като имам колебания - каноникъл не слагам, някои пъти

Последно редактирано:

Аз съм го мислил този проблем преди, тъй като имам сайт, който има малки публикации, като всяка от тях има по около 30 коментара, всеки от които по-голям от самата публикация.

При такъв случай можеш да си поиграеш с WordPress и да направиш отделна страница за всеки коментар, която да е с уникално заглавие и да линква статията си.

Аз лично не съм фен на това да се индексират коментарите. Говорим в случаите, когато са кратки. Затова ползвам Disqus, но напоследък забелязвам, че Гугъл са му обърнали специално внимание и коментарите в Disqus се индексират!

Това можеш също да го използваш. Слагаш си Disqus, той ти показва примерно последните 20 коментара, има опция за зареждане на още. Потребителят не се бави да му се зареждат всички коментари, има опция да ги гледа ако иска, а Гугъл си индексира всичко.

Лошото е, че разширението на Disqus за WordPress май се опитва да крие цялото съдържание от коментарите в кода на страницата, което пак може да доведе до забавяния.

Благодаря за идеите.

Rel prev и next до колкото разбирам не е направено да се използва по такъв начин. Не знам дали е добра идея. Във всяка страница от поредицата в началото ще има една голяма еднаква статия 🙂.

Външни услуги за коментари не искам да ползвам. Това си е просто мое предпочитание. А това за отделна страница на всеки коментар пък ще препълни индекса с някакви кратки странички (коментарите са си кратички предимно). То ще стане голям спам 🙂.

Сега като се замисля, трябва да може да се направи WP да показва последните 100 коментара ако има примерно 102 коментара. А не както сега показва последните 2. Това ще реши проблема частично, но пак ще е по-добре от нищо. Ако не измислим по-добро решение, ще видя как може да се направи това нещо.

Последно редактирано:

- Ако махнем каноникал и оставим и example.com/post/comment-page-2/ и 3 и 4 и т.н. да се индексират, то във всички в началото ще има една статия, да речем 500 думи, които ще са все еднакви.
Да не говорим, че се появяват дублирани страници на всеки пост със следния слъг/post/comment-page-1/. Горе-долу виждам нещата така: слагаш /comment-page-2/ и 3 и 4, махаш съдържанието на поста и оставяш коментарите, слагаш рел= прев и некст, слагаш каноникъл на /comment-page-1/

Аз също получавам предупреждения в WMT за "Дублирани маркери title" /post/comment-page-1/, /post/comment-page-2/, /post/comment-page-3/ и т.н. Не знам какъв е проблема с индексирането, при мен се индексират всички страници с коментари? Според мен, ако имаш някакво нормално количество коментари е по-добре да останат на една страница и да не се странират. А ако имаш доста коментари, наистина е добре да се сложи нещо от сорта на Disqus или FB коментари, и двата вида се индексират чудесно, а на FB имаш опция да се показват толкова коментари колкото пожелаеш - появява се един бутон View x more/виж останалите еди колко си/.
Предупреждения получавам и за дублиране на Title от снимки, понеже WP създава страница за всяка снимка от сорта на /post/picturename. Но след това зададох тези страници да не се индексират чрез SEO плъгина и се оправи.

Да не говорим, че се появяват дублирани страници на всеки пост със следния слъг/post/comment-page-1/. Горе-долу виждам нещата така: слагаш /comment-page-2/ и 3 и 4, махаш съдържанието на поста и оставяш коментарите, слагаш рел= прев и некст, слагаш каноникъл на /comment-page-1/

Супер! Това решава всички проблеми. Благодаря за идеята!

Само някои неща да уточним.

example.com/post/comment-page-3/ да има каноникал към себе си
example.com/post/comment-page-2/ да има каноникал към себе си
example.com/post/comment-page-1/ да има каноникал към example.com/post/ (защото реално са еднакви)
example.com/post/ да има каноникал към себе си

Статията се показва само на example.com/post/ и example.com/post/comment-page-1/, както и последните коментари.
Другите се показват без статия в страниците си.

И също се прави рел прев и некст там все едно example.com/post/comment-page-2/ и 3 са продължение на статията. Което още не съм видял как се прави точно но ще видя.

Нали така?

bulram каза:
Аз също получавам предупреждения в WMT за "Дублирани маркери title" /post/comment-page-1/, /post/comment-page-2/, /post/comment-page-3/ и т.н. Не знам какъв е проблема с индексирането, при мен се индексират всички страници с коментари?
Проблемът е, че комент 2, 3 и прочее съдържат статията и съответно условия за дублирнао съдържание.

scoobydoo каза:
....
.....
Нали така?
Екзактли!

Implementing rel=”next” and rel=”prev”

Mоже да опиташ да добавиш comment-page като параметър в уебмастър тулса, но не знам дали ще го приеме, защото реално са comment-page-1, comment-page-2 и т.н.

Супер. Благодаря. Това е значи планът за действие. Вече остава да накарам WP да прави тези магии 😀. Но с това вече ще се справя все някак.

Back
Горе