Как да раздвижим блога си?

Virosss

New member
Здравейте,
знам, че поне 90% от съфорумците си имат поне 1 блог, било то личен, бизнес или друг тип блог и вероятно сте се сблъсквали с проблема с раздвижването в него.

В интернет има доста информация и идеи как да накараме потребителите да коментират по статия или да разгледат обстойно блога ни, но предполагам при всеки блог е индивидуално и съответно зависи по-скоро от самият автор и съдържанието, затова и реших да се допитам до по-опитните по тази тема.

Какви стратегии предприемате вие, за да накарате потребителя да се зачете, коментира или прегледа вашият сайт?

Благодаря ви предварително, смятам, че ще се получи една доста полезна и креативна дискусия по темата.

Re: Как да раздвижим блога си?

Най-вече зависи от аудиторията. Като цяло специално за България, най-лесно е да почнеш да пишеш хейтърско... работи без грешка. Друго много важно условие е в постовете да оставиш отворена дискусия. Реално само да дадеш тона на разговора, без да се аргументираш с факти. Разбира се много помага да пишеш по теми с много и различни мнения. Неща от сорта на кокошката или яицето, Windows или Linux и тн... спорни и проблемни теми.

Като цяло нещата може да звучат като глупости, но работят. Въпроса е какво точно целиш.

Ако говорим за масов блог - абсолютно съм съгласен с МасТеР: пишеш за клюки, политика или чалга гарнирано с доволно количество хейт и посетителите сами ще си дойдат. По принцип позицията "да угодим на всички" е най-заспалата за блог, така че всичко, което е антипод се харчи.

При блог за масите (на популярна тематика или на никаква тематика) трябва да има дискусия. Абстрахирам се от нуждата от собствен стил на писане и поднасяне на информацията - това и да ми трябва не мога да го взема от някъде, така че или го имам или го нямам. В допълнение на казаното от МасТеР ще подсиля желанието на посетителите за дискусия с:

- добавям уиджет за последни коментари
- добавям анкета по спорна тема с връзка към статията нещо от сорта на "повече за анкетата" или "цялата дискусия"
- за да не се получи ефекта "що аз да съм първи" създавам няколко фейк коментара. Принципа на коментарите тук е "колкото повече толкова повече" така, че дори аматьорски спам, лирични отклонения и откровена простотия са добре дошли
- дуфолоу беклинковете в коментарите стимулират уебмастърите и могат да се използват само в този случай
- добавям на видно място "напиши статия за блога" с линк към категорията със статии от гост автори. Всяко нещо, което показва на посетителя, че другите коментират и пишат активно в този блог може да го стимулира и той да пише
- за да не разчитаме само на паметта на потребителите трябва да ги стимулираме и да букмаркнат блога. Бутончета "добави в любими" са подходящи, записване за бъдещите постове по мейла и т.н. Така си гарантираме лесното създаване на постоянна аудитория

Ако говорим за блог в тясна ниша (професионален) или личен блог част от горните методи са просто безсмислени (а други не ми се виждат подходящи). Бих махнал: фейк коментарите, хейта. В допълнение: трябва ми практически "моята аудитория", а не всеки льольо из нета. Смислени коментари по чужди блогове, подходящ списък с "любими блогове", чистенето на безсмислените коментари е просто задължително

Горе долу това ми идва на ум. Изхождах от презумпцията за блог на български

Поздрави!

Някакви наблюдения имате ли дали има смисъл да разрешим dofollow връзки в коментарите на потребителите? Това добър стимул ли е, за увеличаване на коментарите.

Дам забелязах, че и този проблем го има и обмислям да драсна някакъв plugin за Wordpress, който да дава dofollow линк само на хора примерно с над 20 коментара в блога 😉

Няма измисляме велосипеди след като има вече интелигентни dofollow плъгини 😉

Жалко, че ми се свършиха зелените точки, да ти дам една в благодарност за полезният материал 🙂

За велосипедите си прав 😉 уж следя блога на Мартин, а как не съм попаднал на тази статия, един бог знае 🙂

Благодаря още веднъж 🙂

• Like
Реакции: gvv

Back
Горе