Как да създам CPanel за сайт?

damyanchoo

New member
Здравейте на всички!
За първи път пиша в този форум и се надявам да сте активни и да успеем заедно да отговорим на няколко въпроса!
Имам едно въпросче, което е свързани с създаването на контролен панел на един сайт!
Можели някой да ми разясни как се прави, понеже все още уча HTML и PHP.
Примерно желая да създавам нови статии, нови страници, връзки към менюто и т.н. , дори случайно ако знаете някаква програма с която се прави или е възможно визуално редактиране на някакъв сайт (Редактираш и виждаш какво всъщност правиш) или за създаване на CPanel.
Можеби са ми малко тъпички обясненията но нали казах, още съм начинаещ.
Благодаря Ви предварително и очаквам вашите отговори!

Моля без коментари като: Купи си книга на HTML и PHP!

Re: Как да създам CPanel за сайт?

Прочети това и разгледай линковете отдолу на статията в Уики:

http://bg.wikipedia.org/wiki/WYSIWYG

Ами моя коментар е - трябва да почетеш доста.
Никой няма да може да ти каже как да направиш контролен панел тук.
Вариантите са много - това си е чисто програмиране, свързване с бази данни и едва ли някой ще ти каже как да си направиш CMS.
Вариантите, към които можеш да се ориентираш са използване на готовите CMS ( ако не искаш да платиш да ти напишат ), като например Joomla, Drupal, Wordpress.
Имат и български език и ще е по-лесно ( да встъпиш в действие ) да използваш тях, отколкото да пишеш нов CMS. Все пак, ако искаш да ставаш програмист - сядай и здраво учи.
А Cpanel е търговсска марка, ако не се лъжа на контролен панел за хостинг.

Само да внеса едно уточнение, че cPanel е абревиатура за контролен панел на хостинг и може някой да се обърка така. Доколкото разбирам от въпроса ти, искаш някой да те научи как да изпрограмираш back end на динамичен сайт?

Благодаря Ви за бързите и очтиви отговори! Ценен съвет ми дадохте за Cpanel, просто така съм си го втълпил в главата и така останало! Щом така казвате, ще почета малко и ще видим какво ще сътворя!
Благодаря Ви отново!

Почни от начина по който трябва да действат нещата: от контролния панел (back end-a) , ти ще въвеждаш информация, която ще се записва в базата данни и след което ще бъде четенета от там, за да бъде показана на сайта (front end-a). След като си наясно каква информация ще въвеждаш в сайта и как ще се правят промените по тази информация можеш да си разделиш контролния панел на части (модули) в зависимост от различните задачи, които ще изпълняваш като въвеждащ информацията в него. След това почваш да пишеш модул по модул и след като завършиш модулите ще напрвавиш връзката между тях.

Почни от начина по който трябва да действат нещата: от контролния панел (back end-a) , ти ще въвеждаш информация, която ще се записва в базата данни и след което ще бъде четенета от там, за да бъде показана на сайта (front end-a). След като си наясно каква информация ще въвеждаш в сайта и как ще се правят промените по тази информация можеш да си разделиш контролния панел на части (модули) в зависимост от различните задачи, които ще изпълняваш като въвеждащ информацията в него. След това почваш да пишеш модул по модул и след като завършиш модулите ще напрвавиш връзката между тях.

Еми виж, можеби понякакъв начин мога да свържа модулите от Joomla , към моя сайт. Ако се нуждате от определени променливи, ще ги спазвам, но мисля че мога да използвам готови модули!
Би ли ми обяснол само какво точно представлява back end и как се използва?
Благодаря ти отнови!

Най-общо казано - "Административната част" на твоя сайт. Имай предвид, че модулите за Joomla са съобразени със структурата на ядрото на самия CMS и едва ли ще ги вържеш толкова лесно към друг тип сайт. Затова и когато се иска подобен модул за друга CMS сиситема, се прави port на този модул, а не се връзва с нея. Ако си си харесал някой модул на Joomla, защо не използваш нея за система за сайт, а искаш да пишеш нещата от нулата?

Аз не разбрах какво искаш? Да портнеш модул от Джумла! другаде, да създадеш бекенд или нещо друго? Ако почнеш с обясненията от начало мисля и ние ще можем да ти бъдем по-полезни...

Имам основата на един сайт, но искам към него да създам Админ панел от където всъщност да управлявам някои части на сайта. Колкото до Joomla, имах предвид , да взема някакъв модул който е създаден за joomla, и да го интегрирам към моя сайт (да го внедря)!
Мисля че бях много ясен!

ОК:
1. За сайта: трябва си писане, няма как да го избегнеш, как точно... зависи от самия сайт в момента, няма универсално решение.
2. Относно модула - можеш да видиш SQL заявките, да ги пресъздадеш към твоят сайт и да ползваш view-то на от модула, за да вкараш подобен HTML

На база информацията която е налична, това е макса, с който мога да ти помогна

ОК:
1. За сайта: трябва си писане, няма как да го избегнеш, как точно... зависи от самия сайт в момента, няма универсално решение.
2. Относно модула - можеш да видиш SQL заявките, да ги пресъздадеш към твоят сайт и да ползваш view-то на от модула, за да вкараш подобен HTML

На база информацията която е налична, това е макса, с който мога да ти помогна

Благодаря за добрия отговор. Сега инсталнах Back end-a и да видим кво ще се получи! 😀

Back
Горе