Как се кешира (динамичен) сайт на PHP?

azsym

New member
Става въпрос за 2 долу.
На картата има няколко хиляди точки, при клик на някоя се отваря нова страница, като се показват наколко неща за точката и се принтира темплета. Това са няколко пчп и ДБ операции. Ако се кешира страницата както би изглеждала заредена, ще мога да ги спестя.
Как да се направи това и по-специално, ако една страница е в кеша, ако някой кликне на точката от картата, как да се покаже кешираната страница, а не да се зарежда всичко от начало?

За: Как се кешира (динамичен) сайт на пчп?

За: Как се кешира (динамичен) сайт на пчп?

Трябва да направиш html версия на дадената страница и да и дадеш име н-р md5(zip+нещо си) че да е уникална. След това някой като кликне на линка с php проверяваш дали съществува страницата и ако я има директно я include-ваш, ако не дърпаш от БД-то данните и си пращаш mail да си направиш кеш на страницата; или си я създаваш и показваш и така;
Аз поне за магазина така намалих cpu time-а и то доста.
Като идея когато някой добавя точка или редактира точка ще трябва отново да създадеш страницата и да презапише вече същесвтуващата.

Re: Как се кешира (динамичен) сайт на PHP?

Да, това което казваш звучи логично. Но ми се струва малко 'ръчна работа' 🙂
особенно частта за проверка дали файла го има и инклюдването в пчп - това означава, че все пак ще има пчп операция.

Някой може ли да оцени следния вариант:
всички точки са кеширани в една папка. всяка новодобавена се кешира също.

в .чтаксес се добавя редирект (или нещо такова) което при поискване на:

http://www.bgstreet.co.uk/bgstr/search_kml.php?zip=SA126BW#nach т.е тук трабва да е http://www.bgstreet.co.uk/bgstr/search_kml.php?zip= + накакъв регекс за каквото и да е след зип.

да показва

http://www.bgstreet.co.uk/bgstr/кешпапка/SA126BW.html

За: Как се кешира (динамичен) сайт на PHP?

Мдааа спор няма - има минимум една php операция, което в бъдеще ще окаже натоварване, а правилно сега ли разбирам, че се гледа да се намалят въпросните операции с php?.
Идеята с htaccess е много добра, но не съм тествал за да потвърдя, а и ми е интересно да видя решението с htaccess.
Остава обаче въпросът около уникалността на точките и при несъществуващи точки на къде ще сочи (заради чичо Гошо).

Re: За: Как се кешира (динамичен) сайт на PHP?

Re: За: Как се кешира (динамичен) сайт на PHP?

Мдааа спор няма - има минимум една php операция, което в бъдеще ще окаже натоварване, а правилно сега ли разбирам, че се гледа да се намалят въпросните операции с php?.
Идеята с htaccess е много добра, но не съм тествал за да потвърдя, а и ми е интересно да видя решението с htaccess.
Остава обаче въпросът около уникалността на точките и при несъществуващи точки на къде ще сочи (заради чичо Гошо).

точките винаги са уникални 🙂
не може да има несъществуващи точки, друг е въпроса ако някой поиска http://www.bgstreet.co.uk/bgstr/sear...p=дръжмишапката,
тогава ще види 404 предполагам

как ще стане в чтаксес не знам обаче цялото упражнение... 🙂

И как ще "разбере" хтаццесс-а, че трябва да зареди кеширан файл и как ще се обновява кеширания файл?

bgkulinar, има едни флагове -F и -D, който вършат тази работа.
За обновяването може да има някакъв cron който да чисти по-старите файлове от даден период.

Защо просто един скрипт да не създава такива кеширани страници, а друг скрипт да ги чете като преди това проверява времето на създаване/обновяване на кеширания файл и ако е по-стар да си зареди от базата данни и скрипта за кеширане на страници да обнови файла.

Re: Как се кешира (динамичен) сайт на PHP?

ето как реших проблема:

всяка точка на картата водеше към пчп файл.
вече всяка точка води към хтмл файл.
напълних кеша за всички точки. за новосъздадени точки, те се добавят към кеша автоматично.
не е нужно да се гледа дали кеша е актуален, тъй като точките са един вид статични. Но ако все пак се добави нов човек на съществуваща вече точка, кеша само за тази точка се опреснява.
Скоростта е уникално бърза. пробвайте....

bgkulinar, има едни флагове -F и -D, който вършат тази работа.
F e forbidden, ако не се лъжа, а D не съм го чувал.

За: Re: Как се кешира (динамичен) сайт на PHP?

За: Re: Как се кешира (динамичен) сайт на PHP?

Ако дадеш и една графика със натоварването така да се порадваме малко и да се нахъсаме ще е много добре 🙂
ето как реших проблема:

всяка точка на картата водеше към пчп файл.
вече всяка точка води към хтмл файл.
напълних кеша за всички точки. за новосъздадени точки, те се добавят към кеша автоматично.
не е нужно да се гледа дали кеша е актуален, тъй като точките са един вид статични. Но ако все пак се добави нов човек на съществуваща вече точка, кеша само за тази точка се опреснява.
Скоростта е уникално бърза. пробвайте....

Back
Горе