Re: Как се прави форум?
Ако има нещо трудно в интернет, това е да изградиш някакво общество - много хора с общи интереси и познания.
Софтът е без особено значение, тъй като няма форум система, която да не трябва да се подпипне. Аз лично залагам на пхпББ, защото я познавам добре, знам какви модове са правени за нея, изобщо мога да си го моделирам по собствен вкус. Скоро ще излезе официално пхпББ 3, което ще има доста добри неща от гледна точка на функционалността.
Структурата обикновено я диктуват потребителите т.е. създават се критичен брой теми по определен въпрос и се отделят в категория (подфорум).
Досега не съм вярвал, че с активна реклама, може да се изгради комюнити. Е, Предприемача ме опроверга напълно. Той доста активно се представя в адуърдс и вкарва трафик и най-важното този трафик пише. Вярно, че е "напипал" ниша, но...
Чисто технически мога да дам следните съвети:
1. Поради незнай причини, Гугъл индексира личните профили на юзърите, списъкът с членовете, групите и всякакви форум рилейтед адреси (например posting.php в phpBB). В тази връзка в рботос.тхт файла е добре да се забрани достъпът до тези УРЛ.
2. В роботния файл също да се забранят за достъп УРЛ към мненията (в phpBB viewtopic.php?p=)
3. От гледна точка на сигурност е добре да се махне версията на форума (каквато практика имат доста форум системи), както и да се прави редовен ъпдейт.
Както писа MasterBOOT, козата си сака пръч, а форума - писанЬе (перефразирам). Това е най-трудното, понякога се налага да се пише от два или повече профили, но хората виждат, че форумът е активен.
Трябва си и СПАМ в добрия смисъл на думата (егати оксиморона добър СПАМ) т.е писане в сходни по тема места (форуми, блогове) с линк (подпис, например) към форума, който искаме да популяризираме. Тактиката "вижте какво има при мен", по-скоро вреди , отколкото да помага.