Кое е по-добре за SEO

lubbo

New member
Как е по-добре да се направи заглавието:

Така:
deals/category/2f091-Proba-test-probata

Или
deals/category/2f091-Проба-тест-пробата

Или
всичко в url-то да е на български ?

(Става въпрос за български сайт - ако има значение)

Re: Кое е по-добре за SEO

Мисля първия вариант. Гугъл се справя значително добре с транслитерацията. От потребителска гледна точка според мен е кофти да са ти на бг урл-тата. Представи си ситуация потребителя иска да ти шерне контента във Фейсбук и като пейстне линка излиза с едни символи и става много неприятно. Някак си е не е красиво 🙂 На всичкото отгоре и не се запомня. Според мен това ти намалява шансовете за re-share и за повторно посещение на урл-то чрез директно изписване(може би това е малък процент). Ако утл-тата са на латиница, пейстнатия линк изглежда значително по-стегнат и по-естествено изглеждащ. Давам примера с Фейсбук, защото е най-популярната мрежа за споделяне.

За: Re: Кое е по-добре за SEO

За: Re: Кое е по-добре за SEO

Мисля първия вариант. Гугъл се справя значително добре с транслитерацията. От потребителска гледна точка според мен е кофти да са ти на бг урл-тата. Представи си ситуация потребителя иска да ти шерне контента във Фейсбук и като пейстне линка излиза с едни символи и става много неприятно. Някак си е не е красиво 🙂 На всичкото отгоре и не се запомня. Според мен това ти намалява шансовете за re-share и за повторно посещение на урл-то чрез директно изписване(може би това е малък процент). Ако утл-тата са на латиница, пейстнатия линк изглежда значително по-стегнат и по-естествено изглеждащ. Давам примера с Фейсбук, защото е най-популярната мрежа за споделяне.

Фейсбук успешно взима заглавието и мета описанието, като след това добавя Preview. След като се появи Preview-то, може да се изтрие линка и да остане само то. ;-) Според мен по-добре URL-тата да са на кирилица, след като сайта е на BG.

За: Кое е по-добре за SEO

Напълно подкрепям Poltargaista. Като гледам това е някой цмс я Престашоп, я Мадженто. Мисля че има опция ид-то на страницата да е след името и, но не съм сигурен. На български за български сайт. 🙂

И аз бих заложил на 1 🙂 ако блестящо си се справил с ontext/onpage оптимизацията, ще имаш поне малко предимство спрямо търсещите на latinica. А в някой ниши това съвсем не е за пренебрегване.

Наскоро правих експеримент с URL-та на латиница и кирилица с няколко сайта в една и съща ниша 🙂

Наблюдението ми е, че по-авторитетния сайт се класира по-добре, независимо от URL-то.

В моя случай сайта с латинските URL-та беше по-авторитетен от другите 2, които са с кирилски и се класираше много по-добре. Няма значение, че някои думи не бяха болднати.

И аз бих заложил на 1
🙂 ако блестящо си се справил с ontext/onpage оптимизацията, ще имаш поне малко предимство спрямо търсещите на latinica. А в някой ниши това съвсем не е за пренебрегване.

Тъй като oggin си знае нещата но явно няма време да ви обясни малко по-подробно, ще си позволя да го допълня.

Има две основни разлики при планирането и създаване на урл адреси когато се планира уеб сaйт:
А. Ще правиш ли линк билдинг на урл адреса
Б. Или не

За бг сайтове правилата се следните:
1. Ако мислиш да правиш линк билдинг на някой урл адрес по-добре го остави на латиница. Това ще ти даде в пъти по-големи възможности да му пуснеш линкове - особено при линкване от англоезични сайтове ще постигнеш до 20-40% по-добра успеваемост. А ние знаем че те са най-многобройни в интернет, нали 🙂
2. Ако НЕ мислиш да правиш линк билдинг на някой урл адрес по-добре го остави на кирилица. Това ще ти даде малко по-добро класиране на същия урл спрямо латиницата при еднакви всички други параметри.

Перфектният вариант е да можеш да си задаваш урл адресите сам на ръка, тоест автоматично генерираните урл адреси в сайта да си стават на кирилица, а тия на които ще правиш яко линк билдинг ги отредактираш и ги правиш на латиница и след това почваш конкуренцията 🙂

Последно редактирано:

Нали си "SEO София" - би трябвало базирано на дългогодишен опит отдавна да знаеш отговорът на въпроса.

Back
Горе