Купуване на домеин

kraschu

New member
Здравеите.
Имам следните въпрос.Ако закупя домеин да речем адидас или друга световно известна марка без значение, която е свободна за България или друга страна може ли фирмата която държи марката да предеви някъкъв иск или жалба незнам как да го нарека за това че аз съм закупил неиният домеин за България при положение че е нямал собственик домеинът е бил свободен?И мога ли да ползвам домеин без да разпространявам продуктите на официалната марка? Надявам се ясно да съм задал въпросите и ще съм благодарен ако ми обясните как стоят нещата.
Благодаря предварително. 🙂

Re: Купуване на домеин

Могат да ти го вземат, най-малкото... може и да те осъдят.

Май не ме разбрахте домеинът не е бил никога регистриран тои е свободен за ползване и може да се закупи от всеки въпросет е че както казах по горе да речем адидас държи всички домеини adidas.com adidas.de adidas.ru обаче аз откривам че adidas.bg е свободен и не е купен от никого не е и бил собственост на никого може ли фирмата да ме съди или да предеви иск че е неин домеинът след като се продава свободно и е достъпен за всички това е пример което давам

Могат по съдебен път да ти забранят да позлваш домейна, което е като да ти го вземат. Отделно и жалба в КЗК могат да отправят и да се събудиш с дълг от стотици хиляди левове.

Отделно и жалба в КЗК могат да отправят и да се събудиш
само пропускаш една подробност, а именно че е физическо лице. И КЗК може да го хване за ...

edit : моя грешка е горното. заблудил съм се нещо.

Обаче на арбитраж в чехия срещу 1000 евро ще му го вземат.

Последно редактирано:

Благодаря за бързите отговори с две думи въпреки,че е домеинът не е ничия собственост могът да ти го вземат.Искам да помоля ако евентуално знаете за някоя страница където ги има законите относно домеините да го постнете или да ми го пратите ще ви бъда много благодарен.А ако случаино да речем че съм го регистрирал и са минали 5 години тогава може ли да ми направят проблем ?

Ако искаш да го регистрираш в областта .bg и е свободен. първо провери с какво покритие е търговската марка.

Има 2 момента при регистрацията на домейн.

1. Правилата на регистратора.

2. Понеже правилата на регистратора си ги е измислил той, по-висша инстанция е съдебната система.

Т.е. както са ти казали - ако регистрираш домейн и след 5 год. никой не може да ти го взема. Това е според правилата на регистратора. И този дето иска да ти вземе домейна, ако се обърне първо към тях - те ще му откажат, щото такива са им правилата.

Обаче ако заведе дело в съда, неговите решения са с по-висок статус от правилата на регистратора.

Така, че и след 10 год. ако Адидас им скимне да ти вземат домейна пак ще го направят, но чрез дело в съда, а не чрез арбитраж при регистратора.

А както знаеш закони за домейни няма - има там някакви закони за търговски марки, патенти, бла-бла.

Общо взето могат да го вземат а и да не го вземат може да си е твои обаче да ти забранят да го ползваш.Благодаря за отговорите.
Тук има допълнителна информация ако някой реши да се информира още след шеста сраница http://education.netlaw.bg/issues/Pravna_zakrila_na_avtorsko_pravo_varhu_software_i_bazi_danni.pdf

P. S.
Човек вече не може и да се изтарикати 😀

да попитам съществуват ли домейни, които да завършват на "бг", например "domain.бг", защото където четах пишеше, че все оеще не е разрешено и българия щяла да прави нови искания

Back
Горе