Малко интересни свободни .bg домейни

ivo.apostolov

Неразбиращ
Разглеждах някой имена днес и съм направил един списък с малко свободни имена в областта .bg - дано да е полезна на някого 🙂

cop.bg
neto.bg
wep.bg
try.bg
nato.bg
hamal.bg
bkp.bg
pol.bg
choose.bg
mat.bg
mek.bg
dreha.bg
mor.bg
rov.bg
rok.bg
ros.bg
pole.bg
tomorrow.bg
kina.bg
rom.bg
vehicle.bg
repair.bg

Re: Малко интересни свободни .bg домейни

Аз се бях засилил към rok.bg съвсем скоро, но се оказа, че има фирма (РОК) със същото име и не ми се влиза в приключение (евентуално)

Хващам бас, че първо ще "цунат" hamal.bg 🙂 Останалите просто бледнеят опред него 😉
Аз направо се учудвам, че още никой не го е лапнал 🙂

kina.bg repair.bg и try.bg също не са лоши, имат предпоставката за добри проекти зад тях 🙂

В тази връзка, може ли да попитам:
Ако името на фирмата е различно от "Хамал БГ" (примерно) може ли да има претенции?

ДА! И ще ти го вземат! 🙂 Това е отговор и за Иво защо още са свободни. Няма и да се регистрират скоро. Пък ако някой ги регне е много лесно да намери данните на фирмата и да им предложеш нещо интересно срещо малко помощ да станеш собственик на готино име + развит сайт (ако са го развили)...

Вари доказвай после че нямаш сестра...

Демби, коментари сладур?

Към днешна дата фирма с име Хамал или Хамал.БГ или Хамал БГ или Хамал България няма (справка Търговския регистър) - респективно, ако го регистрираш днес, много трудно някой ще може да ти го вземе.

ДА! И ще ти го вземат! 🙂 Това е отговор и за Иво защо още са свободни. Няма и да се регистрират скоро. Пък ако някой ги регне е много лесно да намери данните на фирмата и да им предложеш нещо интересно срещо малко помощ да станеш собственик на готино име + развит сайт (ако са го развили)...

Вари доказвай после че нямаш сестра...

Демби, коментари сладур?

На някой от форума взели ли са му домейа/сайта, че толкова се притеснявате?
Предполагам има такива и ще е интересно да споделят малко инфо, но все пак оставам с впечатление, че страховете са по-големи от истинските проблеми, които възникват с хубавите домейни.

Към днешна дата фирма с име Хамал или Хамал.БГ или Хамал БГ или Хамал България няма (справка Търговския регистър) - респективно, ако го регистрираш днес, много трудно някой ще може да ти го вземе.

То може и с друго основание да ти го вземат - търговска марка, име на сграда.. и какви ли не други основания 🙂

Преди малко гледах и аз - прав си 🙂 Може да се регне, само остава и запазената марка да е свободна ... нали Демби?

dekemvri, според думите на Демби, с "новите" процедури вече е имало няколко взети домейни въз основа на арбитражна комисия.

Последно редактирано:

То и .com могат да ти вземат, register.bg си имат общи условия, които ако не ти харесват - не регистрираш.

Иначе за защитена регистрация - http://www.registrator.bg

Аз стигнах до извода, че тези арбитражи са само за незащитените домейни. Ако имаш основание не може да има арбитраж( или поне аз така съм разбрал общите условия).. както казва johnny вземи си го с основание от registrator.bg и няма да се притесняваш 🙂 Е цената ще е 200-300 лв, но все пак нали искаш сигурност 🙂

Както каза Демби, цитирам по памет - Регистратор.бг правят регистрация Името ЗДДС и въз основа него регистрират името. Но отново негов цитат - пак подлежат на арбитражна.

johnny, Register.COM знаеш ли колко ги интересуват че в БГ имало фирма с името някакъв домейн и че собственика решил да си прави сайт. Това е разликата с БГ и това е нещото което много хора в този форум са против него. Това е нещото за което Демби се крие че имало правила ... чудно защо тези правила са само за БГ и още 1-2 измислени държави ... но пак се почва една темаааааааааааааааааааааааааааа...

заради това ще се продължават регистрациите с нещоси-бг.ком и нещобг.ком. За да можете да спите поне малко спокойно 🙂

Ако няма регистрирана търговска марка, не могат да го вземат.
В случая не могат и да регистрират търговска марка, защото названието "хамали" е родово название, а това е едно от няколкото достатъчни сами по себе си основания за категоричен отказ за регистрация на марка от Патентното Ведомство.

Има един случай, когато без регистрирана марка е имало претенции и иск за обезщетение, миналата година Атаро Клима осъди Тангра Клима за това, че Тангра Клима си купили домейн ataro-klima.нещоси вдигнали си го на първо място и при търсене на Атаро Клима и се възползвали от вече утвърденото име, КЗК ги осъди на 10% от годишната печалба, което се оказа около 400 000 лв. ! само че там въпреки че нямаше търговска марка името Атаро го определиха като отличаващо ги, а не родово кавото например би било названието "климатици" в случая и ги осъдиха.

В случая с хамалите не би трябвало да има проблем, освен ако не е Атаро-Хамали.com 🙂

Ами до съд винаги може да се стигне за всичко, не само за марки и домейни 🙂

Както каза Демби, цитирам по памет - Регистратор.бг правят регистрация Името ЗДДС и въз основа него регистрират името. Но отново негов цитат - пак подлежат на арбитражна.
Поне ще има към кой да се обърнеш и от кой да търсиш отговорност, ако случайно искат да ти вземат домейна.

Иначе и .com домейните също ги взимат, ако някой реши да си търси правата.

Ако няма регистрирана търговска марка, не могат да го вземат.
В случая не могат и да регистрират търговска марка, защото названието "хамали" е родово название, а това е едно от няколкото достатъчни сами по себе си основания за категоричен отказ за регистрация на марка от Патентното Ведомство.

Има един случай, когато без регистрирана марка е имало претенции и иск за обезщетение, миналата година Атаро Клима осъди Тангра Клима за това, че Тангра Клима си купили домейн ataro-klima.нещоси вдигнали си го на първо място и при търсене на Атаро Клима и се възползвали от вече утвърденото име, КЗК ги осъди на 10% от годишната печалба, което се оказа около 400 000 лв. ! само че там въпреки че нямаше търговска марка името Атаро го определиха като отличаващо ги, а не родово кавото например би било названието "климатици" в случая и ги осъдиха.

В случая с хамалите не би трябвало да има проблем, освен ако не е Атаро-Хамали.com 🙂

Прочети внимателно следната тема и най-вече коментарите на s1y. Ще разбереш че има нещо гнило във всичко...

Ако думата "заличен" е притеснителната,
може би не трябва да се приема толкова буквално, пенсионерите от КЗК не се знае какво точно имат предвид под "заличаване на домейн"

Факт е, че въпросният домейн в момента се води на Host bg и има "Status: Locked" което аз не знам какво означава, докато ataroklima.com .org и т.н. са свободни, който има свободни 10 % от годишния оборот може да участва 😀

В тази връзка, може ли да попитам:
Ако името на фирмата е различно от "Хамал БГ" (примерно) може ли да има претенции?

Не.

Освен ако има запазена марка, която се казва "хамал".

Ако например има запазена марка "хамали" а ти си регистрирал hamal.bg няма основание да ти "отнеме" името.

Изобщо чрез арбитража може да се 'отнемат' имена които съвпадат с пълното име на претендента (или негово основание). В допълнение, за да ти отнеме името, претендента се налага да го регистрира на собствено име.

ПП: Не знам защо толкова се впечатляват някои хора от "арбитража". Това е просто форма на бързо производство -- ако нещо могат да ви го вземат чрез арбитраж, то 101% е сигурно, че същото нещо могат да ви го вземат и чрез съда. При това, ще си платите солени разходи по делото.
В .COM също действат аналогични правила за арбитраж. Просто там цените за арбитраж са доста по-солени. Не е проблем българска фирма да осъди някой в друга държава в подобно дело --- просто може да се окаже, че този някой има повече $$$$ та... "правото" винаги е на страната на по-силния.

ППП: Няма "нови" правила. Арбитража действа откакто може да се регистрира име без основание, тоест от 2008-а.

Последно редактирано:

Back
Горе