Мрежа с WinXP и Win 7

bgkulinar

Меринджей
Отдавна не бях се занимавал с подобно нещо, но един приятел ме помоли и нямаше как да откажа. Та, ето каква е ситуацията:

Комп с XP, който получава интернет през PPPoE и кабелът му е ръчнат в един суич. Втори комп с Win7, на който кабелът е ръчнат в същия суич. На този с XP-то му слагам отметка на (цитирам по памет) Позволи на всички останали компютри да ползват интернет, но когато дам ОК и получавам грешка, че IP-то вече се ползва от друг комп. Само дето не се ползва никъде. Някакви идеи? Доставчикът е бившия bol.bg, сега мисля powernet.

Ако вместо суича сложа рутер, дали няма да стане по-лесно?

Не съм много по мрежите и може да съм написал някоя глупост, но докат ползвах Вин съм навързал няколко мрежи в няколко офиса и досега не съм имал подобна засечка.

Re: Мрежа с WinXP и Win 7

Виж тук - http://support.microsoft.com/kb/316276

И аз съм ги позабравил нещата,но обърни внимание на това:

NOTE: When you select the connection to share, it must be the external connection that connects the ICS host to the Internet. Selecting the wrong connection causes ICS to not work.

Като пуснеш ICS започва да раздава локални адреси, така, че оттам може да става конфликта с IP-тата. Според мен рутер ще трябва, със суич няма да стане, конфигурираш си интернет връзката в рутера и той ти мята вече по DHCP адреси и за 2та компа.

Значи, за да стане, трябва:
1. Нета да идва по един кабел в ХР, а по друг да отива към суича - 2-ра ЛАН карта. не можеш да шерваш конекцията през същата ЛАН-ка, през която идва
2. Машината която шерва нета, трябва да играе DHCP сървър, проблемът е, че той трябва да има адрес 192.168.0.1 задължително. А ако доставчикът има същия адрес на сървъра, се получава конфликт. В този случай, за да избегнеш конфликта, на ЛАН-картата, през която нета влиза в XP, просто забраняваш протокола TCP/IP - при PPPoE и без това не му трябва

Вземи рутер, но гледай да поддържа pppoe. Имах същия проблем преди години. Netgear със сигурност стават

router с поддръжка на PPPoE и ти е мирна главата. По този начин изолираш нуждата WinXP да ти създава подмрежа и да разпределя интернета. Ако държиш на този модел, който си започнал, проблема не е в XP-то а по-скоро в security settings на 7-цата. Там имаше някакви хватки със споделеното ползване на ресурси.

Мерси на всички отзовали се. Викнахме един момък от поддръжката, който каза, че минавали към разкарване на пппое и сложи статичен адрес и всичко е на 6.

2. Машината която шерва нета, трябва да играе DHCP сървър, проблемът е, че той трябва да има адрес 192.168.0.1 задължително.

А какво те бърка да му сложиш 192.168.1.1? 🙂

Back
Горе