SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Най-безсмисления бъг с кирилица, Firefox и формуляр

scoobydoo

Know you can!
Хора, за пръв път виждам такова нещо. Това е единствения бъг без абсолютно никаква логика.

След изпращане на формуляра, кирилицата на цялата страница става с някакви шантави символи. Трих код докато на края се оправи като махнах целия css.

О, и нещата стават още по-луди. Ако само го закоментирам целия css обаче не се оправя.

След още малко време мъки, стигнах до решение в което трябва хем да изтрия малко от цсс-а, хем останалия да го минифицирам (да махна всички празни пространства и редове).

Абе супер смешна работа. Добавям един празен ред, качвам и кирилицата след пращане на формуляра се чупи :D. Махам празния ред, качвам и пак не се чупи. Лудница.
 
Последно редактирано:
Firefox наистина има такива бъгове.

Проблемът е в това, че понякога метатагът за charset е след title тага и се налага браузърът да презареди цялата страница с новия charset, след като вече го знае. Понякога презарежда, понякога не и затова без никаква логика един път работи, един път не.

За да не се случва това, трябва charset метатагът да е първия в head. Освен това чрез HTTP хедър също трябва да се зададе кодировката.

Накратко, като хедър трябва да има:

Код:
 Content-Type: text/html; charset=utf-8

А в head частта на документа веднага след началото:

Код:
 <meta charset="utf-8" />
 
Последно редактирано:
Клокси, супер си :). Сложих мета тага точно след <head> и се оправи :D. Не знам как се дава репутация тука, ама цъкнах харесване, дано да е това.

Странното беше, че дори не е на произволен принцип. Наистина един празен ред сложа ли в цсс-а и се счупва всеки път. Но не където и да е, имаше специални места, които го дразнеха. Хаха.

@Bashev
Сложено е на UTF8 with BOM.

ЕДИТ: Само да добавя, че като правеше проблема, мета тага за утф си беше преди <title> ама все пак не беше първия. Имаше <style> и meta robots преди него.
 
Последно редактирано:
Да, имах предвид, че трябва мета тага за charset да е първия и да няма нищо друго преди него. Всякакъв изход преди него може да обърка браузъра, независимо дали са стилове или скриптове. Тяхната кодировка влияе.

Браузърът с основание се колебае и държи така, защото по подразбиране кодировката на HTML е iso-8859-1, стиловете и скриптовете може да са на windows-1252 и браузърът се чуди. В същото време се старае да не спира рендирането и да избегне повторно презареждане.

Харесванията са новите репутации :)
 

Горе