Направих страшна грешка :(

Cypermethrin

New member
имам сайт с онлайн магазин и ВП блог
във ВП блога написах 5 статии за 5 вида продукти от онлайн магазина и от блога линкнах към тях

досега при написването в гоогле на името на дадения продукт сред първите няколко резултата бяха моите продукти

сега при написването в гоогле на името на дадения продукт излизат блог статиите (защото в тях има повече уникален контент отколкото в онлайн магазина и защото може би са по близко до роот папката, предполагам) при това - не толкова високо в СЕРП

какво да правя? защо така се получи?

да махна ли блоговете и да сложа ли контента от тях на страниците на самите продукти, за които съм писал?

блоговете имат много приятелски урли а виртуемарт магазина са по-скоро супер грозни урл, въпреки че сложих добавката за приятелски такива

Re: Направих страшна грешка 🙁

Виж, тествай. Не може за всеки казус да търсим мнение. Въоръжи се с търпение и ще научиш много повече от отговори на хора, които не са наясно със сайта, за който питаш.

в блога в статиите има ли линк към магазина ? (директно към продукта)
може да сложиш след статитията нещо от сорта "може да закупите бла бла от ТУК"

според мен няма значение къде отива клиента дали в блога ти или в магазина ако изхода е един и същи - покупката на стокага

може и да не съм прав !

@bgkulinar - прав си, на мене даже ми стана неудобно, че пуснах темата. но понеже уча много неща в движение и искам да стане всичко възможно по-бързо

@freak - в блога, по средата на статията има изречение "Купете блаблабла от нашия онлайн магазин"
като блаблабла е линк към самия продукт в онлайн магазина

дали попадат върху блога или върху онлайн магазина има своите плюсове и минуси
-в блога съм писал по-подробно и по интересно за продукта, но преди да прочетат статията и да погледнат линка, те не знаят че имат възможност да купят
-в онлине магазина са по-близо до покупката, но пък няма увлекателен текст (информиращ, също така) 🙂 има, но е по-малко.

какво ли щеше да стане, ако тия блог статии, вместо на моя домейн.ком/блог, ги бях сложил в профила ми към блогспот (гоогле знае, че и двата сайта са мои)?

@scoobydoo това исках да кажа и аз , ако търсят продукта то има интерес към него , и ако на края на статията има линк за покупка може да решат да го купят нищо , че са влезли в блога ти 🙂 все си е при теб

Като прочетох заглавието си помислих, че си си затрил я сайта, я базата данни, я гугъл те е пратил в пясъка...чак пък страшна грешка да си направил.

Щом са в твоя сайт-магазин-блог използвай така връзките, че да ги "мамиш" да купуват. 😉

Под какъв урл ти е блога?
ввв.мушоп.ком/блог или ввв.блог.мушоп.ком ? Или е на собствен урл? Когато имаш магазин и блог е хубаво, да под първата форма. Така блога ти получава тръста на целия домейн. Ако на първата статия сложиш линк директно от блога към магазина, в дългосрочен период от време ще имаш проблем. По-добре първоначално да избягваш такива ситуации. И какви са тези продукти, за които си писал и са на първо място? Тоест това важни продукти ли са твоя магазин? Колко долу горе продукта имаш или планираш да имаш в каталога ?

сайт.ком/магазин
сайт.ком/блог

200 продукта в онлайн магазина
10 статии от блога сочат към 10 от по-важните продукти в магазина
мислех да почна да пиша почти за всеки продукт по една статия...

Имал съм такъв проблем. Мисля че нещата може да се върнат на старите позиции като махнеш ключовите думи от заглавията на статиите в блога. Замести тайтъла със синоними в една от статиите и изчакай да видиш дали ще се върне като резултат магазина.

Според мен, добре е че статиите излизат преди продуктите. Нарича се landing page - страница, където хората "кацат" и биват филтрирани от информацията за продукта. Така само би ти се увеличило качеството на клиентите, ако си направил статията добре, разбира се.

Успех!

сайт.ком/магазин
сайт.ком/блог

200 продукта в онлайн магазина
10 статии от блога сочат към 10 от по-важните продукти в магазина
мислех да почна да пиша почти за всеки продукт по една статия...

Ами тогава няма значение, надали можеш да направиш много без да нанесеш поразии. Това което ти написах отгоре, не е важно, защото блога ти няма собствен тръст, а е част от сайта. Когато са така свързани, ще се редуват с времете, кое от двете ще нагоре в серпа. Успех !

Ако все пак решиш, че магазина трябва да е преди блога в СЕРП, то може да направиш следното:

1. Инсталираш VirtueMart Tab Plugin , след което си създаваш един таб "Ревю на продукта"
Код:
http://extensions.joomla.org/extensions/extension-specific/virtuemart-extensions/virtuemart-products-display/12377]

2. Копираш статията от блога или по-съществената част от нея в "Ревю на продукта"

3. Canonical на статията към страницата на продукта

Последно редактирано:

Back
Горе