Новобранска грешка с User Friendly URLs

Cypermethrin

New member
Здравейте

направих си сайта с Dreamweaver и както ми е на hard drive, всички урл са направени по следния начин

zoomagazin.bg/животни/кучета/лабрадор.html

а снимките имат следните имена

zoomagazin.bg/животни/кучета/лабрадор.jpg

като го кача онлайн обаче, всички url, в които има кирилица изчезват.

Разбрах, че не се прави така, ами се ползва някакъв mod_rewrite
Колко време ще ми е необходимо да се науча да работя с mod_rewrite и много ли е сложно?
Къде в интернет е най-добре описано като за аматьори как се работи с mod_rewrite?

Благодаря

За: Новобранска грешка с User Friendly URLs

Няма да минеш само с mod_rewrite. Ще трябва малко да поначуиш регулярни изрази, после да понаучиш как действа Апачи сървъра и още куп неща, които се учат с месеци/години. Най-добре да смениш ръчно имената на снимките от кирилица на латиница.

Re: Новобранска грешка с User Friendly URLs

А не може ли да зазубря нещата или да ги направя отнякъде стъпка по стъпка, само за този път, пък натам ще го мисля?

НЯма как да стане. Дори вариантът с мод рерайт не е много ясно дали ще стане.

А ти случайно да си сложил имена на кирилица на файловете - html и jpg ?

да, както съм написал в първия пост.
окей

а) ако вместо лабрадор.html страницата се казва labrador.html води ли се SEO friendly url, нали вече google "превежда" нещата на кирилица?

б) предлага ли се в SEO средите услуга да бъдат "преведени" urlите на един сайт на кирилица и колко струва?

Току-що от суперхостинг ми казаха, че ако сложа на техни съвръви сайта, няма да има проблеми. В ТАКЪВ случай, ще има ли възможност да стане с мод рирайт?

ако са просто статични html файлове кръстени на кирилица и СХ го поддържат няма да Ти е нужен мод-рерайт си мисля аз 🙂

Пробвах го работи си ако са на DreamWeaver и си с html файлове, както пише горе в първия пост - давай смело! Без да ти трябва Мод рерайт
ако са просто статични html файлове кръстени на кирилица и СХ го поддържат няма да Ти е нужен мод-рерайт си мисля аз 🙂

Линукс "прецаква" имена на файлове, които са на кирилица. Ще трябва и тях да смени.

Re: За: Новобранска грешка с User Friendly URLs

Re: За: Новобранска грешка с User Friendly URLs

нямам идея. Копирах просто хтмл файлче кръстих го на кирилица и го качих през файл-мениджъра на cPanel (не стана по FTP). Набрах домейна последван от името на файла на кирилица - РАБОТИ.

Линукс "прецаква" имена на файлове, които са на кирилица. Ще трябва и тях да смени.

какво искаш да кажеш с това за линукс? суперхостинг на линукс ли са?

като заключение какво предлагате да направя?

да, статични хтмл са, с дриймуийвър ги правя, с утф8

За: Re: За: Новобранска грешка с User Friendly URLs

нямам идея. Копирах просто хтмл файлче кръстих го на кирилица и го качих през файл-мениджъра на cPanel (не стана по FTP). Набрах домейна последван от името на файла на кирилица - РАБОТИ.
Опитай с някоя снимка с кирилско име. В интерес на истината, опитвал съм само с ФТП.

Опитай с някоя снимка с кирилско име. В интерес на истината, опитвал съм само с ФТП.

Провери дали FTP клиента ти използва UTF8 charset или ASCII.

Провери дали FTP клиента ти използва UTF8 charset или ASCII.
Default transfer type AUTO (още две възможни опции ascii и binary); Нямам утф8

Здравейте,
аз успях да си кача файловете

примерно

аквариум.html
и
аквариум.jpg

на хостинга на суперхостинг, след като накарах filezilla да налага utf-8 при трансфер на файловете.
от тук нататък няма да имам проблеми, нали? ще може да си се прави sitemap и сайта да се класира в google, нали?

Back
Горе