За: Нов вирус заключва компютрите и иска откуп
За: Нов вирус заключва компютрите и иска откуп
Направо ме отчаяхте...току що ми се случи.Намирам се в Австрия.Сега на мода е точно този вид измама.Предавам от центъра на събитията.След включване на компютъра разполагам точно с две секунди преди вироса да го заключи под предлог ,че съм теглил детска *****графия.Мога да вляза обаче в "администраторкия профил" който не се заключва.В момента използвам друг компютър.Имам важна информация която не включва сейфове на игри,снимки или музика...доста по-сериозно е.Да речем ,че предпочитам да си платя 100евро глоба за детска *****графия пред това да ми се скапа компа.Ще ви бъда много благодарен ако имате идеи, които не включват чук или изтриване на БИОС.Сайта който сте оставили наистина има по-изчерпателна информация ,но след опита ми да се регистрирам нещо се забатачи цялата работа...сега от сайта искат да изчакам известно време преди да пробвам пак...проблема е че нямам нерви,късно е, лошо ми е ,бесен съм.Моля ви ,като хора които сте по-навътре в нещата ,да поразучите и да дадете малко акъл на един лаик,който е в доста затруднено полужение в момента.Или поне ме посъветвайте, този въпросен "заразен" дали е по-добре да го оставя изключен или вече няма значение.След като видях материал по темата и се обедих ,че това е вирус вече ме е страх да го включа отново.Дали е възвожно да е изтеглена информация за сметки ,пари и т.н.Проблема е ,че не знам точно как работят виросите ...ще се влоши ли работата или има надежда.Благодаря предварително за отделеното време и ентусиазъм.
konstantinov85, не се отчайвай. Сега ще ти помогна, доколкото мога. Този вирус е друг, макар че има подобно действие, но не е така страшен, защото не криптира файловете. Дъщеря ми го хвана в Германия преди около 10 дни и успях да и помогна чрез връзка по телефона.
Лошото е следното - сканирахме лаптопа в Safe Mode с последния ъпдейт на Авира - няма нищо открито. Сканирахме в същия режим с Malwarebytes Anti-Malware - отново няма засечени инфекции. Съсед от общежитието изтегли на дъщерята и записа на СД последната версия на спасителния диск на Касперски - той бутва РС-то и зарежда своя виртуална среда. Последва пълен скан и отново - нищо!!!
След рестарт, гадината отново се зарежда и изкарва екрана дето иска 100 евро.
Дъщерята я спасих с имидж на прясно инсталираната система, направен с Акронис Тру имидж. Но предполагам, че при теб такава екстра няма. Затова ти предлагам следното. Намери някой да ти запише някоя версия на Hiren Boot CD. Аз лично работя с 10-та, но предполагам, че и с по-новите ще стане. СД-то е бутващо, като се зареди избери виртуална ОС (има мини Уин ХР (сега може да има вече и Уин 7, не знам). Зареди си ОС и потърси в менютата има пакет програми за извличане на изтрити файлове. Не съм откачил, знам какво говоря. Тези програми могат да отворят дори диск с повреден мастър бут сектор и след това с просто копиране си прехвърли ценното инфо на външен хард.
След тази операция, тегли един формат на диска и си инсталирай отново, а накрая за следващ подобен случай си направи имидж с
Macrium Reflect FREE Edition - Information and download - безплатно е, работи под Линукс и вече няколко пъти ми спасява зад..ка пи проблеми със сървъра ми.
Не пази имиджа на работния дял, а настрана някъде.
Непременно си направи накрая СД-то, каето програмата ти предлага, но имай предвид, че след всеки ъпдейт на програмата, трябва да си правиш ново СД - нямат обратна съвместимост за съжаление. Но пък не е наложително да я ъпдейтваш. При гаф с това СД си зареждаш програмата и възстановяваш чиста система.
Желая ти успех!
Доколкото разбрах си опитал да се регистрираш в моя сайт. Чети внимателно и отговори на тъпия въпрос, който е капан за спам ботове. Освен това
не попълвай нищо в профила си преди да направиш регистрацията и не слагай дори една точка в тези полета. Попълвай само в полетата НАД дебелата червена лента с предупредителен надпис.
След като веднъж си регистриран, може да си попълниш и данните в профила, ако имаш желание.