Нов вирус заключва компютрите и иска откуп

diabolic.bg

The Old Wastelander
Колеги, доста се колебах, но реших, че все пак трябва да ви предупредя, защото доста от вас шетат къде ли не по света в мрежата. Пуснат е нов вирус, който криптира файловете на компютъра и после иска да му платите, за да бъдат отключени. Миналата година руснаци бяха направили подобен, но той не заключваше нищо друго освен екрана (дори в Safe Mode) и можеше да се пребори чрез пускане на сд с виртуална ОС. Следващият обаче криптираше всичко ще се намира в папката "моите документи" и дори след премахване на самия вирус файловете оставаха заключени. От руската фирма Д-р Уеб тогава пуснаха ключ генератор, който спаси положението, но този е все още твърде нов и противодействие не е открито (или поне не е публикувано). Гадината атакува слабости в браузърите, Джава аплетите и четеца на Адоб - поне до момента това се посочва от източника на информация.
Препоръчват се ъпдейти до последната кръпка по сигурността като профилактика.

Ако някой иска да прочете повече, може да го направи на този адрес:
Код:
http://wasteland-bg.com/phpbb2/topic2422.html

За: Нов вирус заключва компютрите и иска откуп

Ем аз си купих Norton Internet Security 2012, а браузъра и win ги ъпдейтвам винаги, така че се чувствам доста добре 🙂. Мерси за инфото все пак.

Направо ме отчаяхте...току що ми се случи.Намирам се в Австрия.Сега на мода е точно този вид измама.Предавам от центъра на събитията.След включване на компютъра разполагам точно с две секунди преди вироса да го заключи под предлог ,че съм теглил детска *****графия.Мога да вляза обаче в "администраторкия профил" който не се заключва.В момента използвам друг компютър.Имам важна информация която не включва сейфове на игри,снимки или музика...доста по-сериозно е.Да речем ,че предпочитам да си платя 100евро глоба за детска *****графия пред това да ми се скапа компа.Ще ви бъда много благодарен ако имате идеи, които не включват чук или изтриване на БИОС.Сайта който сте оставили наистина има по-изчерпателна информация ,но след опита ми да се регистрирам нещо се забатачи цялата работа...сега от сайта искат да изчакам известно време преди да пробвам пак...проблема е че нямам нерви,късно е, лошо ми е ,бесен съм.Моля ви ,като хора които сте по-навътре в нещата ,да поразучите и да дадете малко акъл на един лаик,който е в доста затруднено полужение в момента.Или поне ме посъветвайте, този въпросен "заразен" дали е по-добре да го оставя изключен или вече няма значение.След като видях материал по темата и се обедих ,че това е вирус вече ме е страх да го включа отново.Дали е възвожно да е изтеглена информация за сметки ,пари и т.н.Проблема е ,че не знам точно как работят виросите ...ще се влоши ли работата или има надежда.Благодаря предварително за отделеното време и ентусиазъм.

Този твоя май не е като горния. Щом можеш да влезеш като администратор защо просто не влезеш и си вземеш данните и след това да форматираш всичко и готово.

Направо ме отчаяхте...току що ми се случи.Намирам се в Австрия.Сега на мода е точно този вид измама.Предавам от центъра на събитията.След включване на компютъра разполагам точно с две секунди преди вироса да го заключи под предлог ,че съм теглил детска *****графия.Мога да вляза обаче в "администраторкия профил" който не се заключва.В момента използвам друг компютър.Имам важна информация която не включва сейфове на игри,снимки или музика...доста по-сериозно е.Да речем ,че предпочитам да си платя 100евро глоба за детска *****графия пред това да ми се скапа компа.Ще ви бъда много благодарен ако имате идеи, които не включват чук или изтриване на БИОС.Сайта който сте оставили наистина има по-изчерпателна информация ,но след опита ми да се регистрирам нещо се забатачи цялата работа...сега от сайта искат да изчакам известно време преди да пробвам пак...проблема е че нямам нерви,късно е, лошо ми е ,бесен съм.Моля ви ,като хора които сте по-навътре в нещата ,да поразучите и да дадете малко акъл на един лаик,който е в доста затруднено полужение в момента.Или поне ме посъветвайте, този въпросен "заразен" дали е по-добре да го оставя изключен или вече няма значение.След като видях материал по темата и се обедих ,че това е вирус вече ме е страх да го включа отново.Дали е възвожно да е изтеглена информация за сметки ,пари и т.н.Проблема е ,че не знам точно как работят виросите ...ще се влоши ли работата или има надежда.Благодаря предварително за отделеното време и ентусиазъм.

konstantinov85, не се отчайвай. Сега ще ти помогна, доколкото мога. Този вирус е друг, макар че има подобно действие, но не е така страшен, защото не криптира файловете. Дъщеря ми го хвана в Германия преди около 10 дни и успях да и помогна чрез връзка по телефона.
Лошото е следното - сканирахме лаптопа в Safe Mode с последния ъпдейт на Авира - няма нищо открито. Сканирахме в същия режим с Malwarebytes Anti-Malware - отново няма засечени инфекции. Съсед от общежитието изтегли на дъщерята и записа на СД последната версия на спасителния диск на Касперски - той бутва РС-то и зарежда своя виртуална среда. Последва пълен скан и отново - нищо!!!
След рестарт, гадината отново се зарежда и изкарва екрана дето иска 100 евро.

Дъщерята я спасих с имидж на прясно инсталираната система, направен с Акронис Тру имидж. Но предполагам, че при теб такава екстра няма. Затова ти предлагам следното. Намери някой да ти запише някоя версия на Hiren Boot CD. Аз лично работя с 10-та, но предполагам, че и с по-новите ще стане. СД-то е бутващо, като се зареди избери виртуална ОС (има мини Уин ХР (сега може да има вече и Уин 7, не знам). Зареди си ОС и потърси в менютата има пакет програми за извличане на изтрити файлове. Не съм откачил, знам какво говоря. Тези програми могат да отворят дори диск с повреден мастър бут сектор и след това с просто копиране си прехвърли ценното инфо на външен хард.
След тази операция, тегли един формат на диска и си инсталирай отново, а накрая за следващ подобен случай си направи имидж с Macrium Reflect FREE Edition - Information and download - безплатно е, работи под Линукс и вече няколко пъти ми спасява зад..ка пи проблеми със сървъра ми. Не пази имиджа на работния дял, а настрана някъде.
Непременно си направи накрая СД-то, каето програмата ти предлага, но имай предвид, че след всеки ъпдейт на програмата, трябва да си правиш ново СД - нямат обратна съвместимост за съжаление. Но пък не е наложително да я ъпдейтваш. При гаф с това СД си зареждаш програмата и възстановяваш чиста система.

Желая ти успех!

Доколкото разбрах си опитал да се регистрираш в моя сайт. Чети внимателно и отговори на тъпия въпрос, който е капан за спам ботове. Освен това не попълвай нищо в профила си преди да направиш регистрацията и не слагай дори една точка в тези полета. Попълвай само в полетата НАД дебелата червена лента с предупредителен надпис.
След като веднъж си регистриран, може да си попълниш и данните в профила, ако имаш желание.

Последно редактирано:

Интересно! @diabolic.bg изключително благодарен съм ти! че ни информира 😛arty:

Моля! Най-доброто лечение на вирусите е предпазването. 🙂

Моля! Най-доброто лечение на вирусите е предпазването. 🙂
OFFTOPIC: аз знам и едно друго но ще ме обявят за *nix сектант 😛

Ползвайте Deep Freeze без антивирусни, като мен и няма да имате проблеми. Ровя си където искам, инсталирам си каквото искам, правя си каквото искам, накрая рестарт и всичко е ОК 🙂.

Back
Горе