Облачен хостинг - първият с cPanel

Re: Облачен хостинг - първият с cPanel

Аман от платени клакьори, време е за затваряне на рекламата.

Не и мисля, че е добре да уточним нещо. Отношенията ми с Аврамов са изцяло клиент - доставчик. И мисля, че така както определена бройка потребители, клиенти на cloud.bg могат да си изкажат мнението, така мога и аз да го направя. По стечение на обстоятелствата и индивидуалната нагласа тяхното е негативно мнение, а моето позитивно. Това не ме прави купен. Просто не ви изнася на колективната атака, която прилагате. Простотията, която по български обичаме да си правим като всички нападат един и то със злоба мисля, че започва да идва малко в повече.

Айде стига говори глупости, ти за тази услуга говориш в първо лице. И как разбра за тази тема г-н платен клиент? Следиш форума от години, но реши да се регистрираш точно когато се заговори за новият споделен хостинг на Поп-Фолк хостинг.
Ние сме в стадий на развитие и тук тепърва ще се учим от големите на запад и това мисля, че е добро начало.
Наистина е време да се затвори темата и да иде в кофата.

Айде стига говори глупости, ти за тази услуга говориш в първо лице. И как разбра за тази тема г-н платен клиент? Следиш форума от години, но реши да се регистрираш точно когато се заговори за новият споделен хостинг на Поп-Фолк хостинг.

Наистина е време да се затвори темата и да иде в кофата.

Разбрах за тази тема, когато си видях реферите оттук. Някой посочи сайта ми за пример. Затова споделих моите впечатления. По същата логика мога да ти задам въпроса дали всички вие така както плюете clouda не сте платени от конкуренцията? Тогава какво ще ми отговориш? Дали си регистриран от 10 години или 10 дни няма никакво значение в случая.

Новата платформа може и да е интересна като хардуерно и софтуерно решение но аз също съм на мнение, че това е далече от понятието cloud. Което понятие освен всичко друго предполага участващите в услугата компютърни системи да са разпределени в пространството (blade сървърите са точно обратното).

Пазара в България може да не е голям но това не го прави несъществен. Някои от нуждите на потребителите дори са предизвикателни. Аз лично съм убеден, че американския модел е неприложим, за съжаление на тези които се опитват да го наложат. Но това е друга тема.

В този ред на мисли, въпрос към cloud.bg: предвиждате ли облака да се разрастне извън собствения ви център, примерно да включва и други географски места?

Като никога да съм особено съгласен с nikoladd ;-)

Което понятие освен всичко друго предполага участващите в услугата компютърни системи да са разпределени в пространството (blade сървърите са точно обратното).
Никак не ми е приятно да противореча на danbi точно в този случай, ама няма как... Cloud не е разпределен. Цялата идея е да е на едно място(DC), за да се споделят и мигрират ресурсите. Взимаш, колкото ти трябва, когато ти трябва и после връщаш, когато нямаш повече нужда(за даденият клиент или задача). В този смисъл блейд сървърите не пречат и даже могат да са ефективно решение в зависимост от необходимостите. Що се отнася до облак ресурсите обикновено са памет и процесорно време. Облака не гарантира мрежов ъптайм по никакъв начин. Разпределеното, за което говориш клони към edge, което е съвършено друга концепция. Там ресурса е именно мрежовата достъпност и се ползва основно от CDN-и.

nikoladd, това за което говориш не се ли нарича клъстър? Съществува като стандартна практика при "големите машини" които бяха на мода през миналия век. С какво се различава от споделения хостинг?

Тук е редно да уточня, че има операционни системи които могат да управляват огромни ресурси, например модули с RAM памет докато 'системата' работи. Линукс не е точно от тия операционни системи. Някои такива системи се ползват дори за хостинг 🙂
Та в този ред на мисли, по какво се различава един 'облак' построен от блейд сървъри от една 'голяма' машина построена с подобен хардуер?

Добре познат масово разпределен и резервиран ресурс са файловите системи -- модерните файлови системи, като например ZFS могат да поддържат невъобразимо големи масиви от информация, които са разпределени и силно резервирани. Например може да си направите файлова система, която да се състои от отделни дискове, известно количество SAN (iSCSI) компонента, някой и друг RAID масив и т.н. и всичко това да бъде достъпно като една единствена файлова система.. или да ползвате ресурса като пул, в който да си създавате колкото искате файлови системи. Дори може да ги виртуализирате.

Според мен противоречието тук идва от терминологията. С думата облак се обозначават твърде много и различни неща и ако човек излезе извън контекста, може да стане голяма каша. Например, някои от предлагащите 'облачен хостинг' (да речем rackspace) твърдят, че предлагат услуга наречена cloudfiles, базирана на CDN. Подозирам, че и cloudsites ползва подобна технология.

Малко дълго стана но.. според мен ще се разбираме по-лесно ако приемем, че 'облачен' в контекста на Интернет се отнася до приложения при които точното местоположение на обектите (данни, приложения) не е стриктно дефинирано -- дефиниран е само URN към тях, формата и метода на достъп.

ПП: nikoladd, всъщност си прав -- предния път не се изразих достатъчно ясно, но наистина съм любопитен дали модифицирания cPanel/WHM може да управлява разпределена инфраструктура.

Който има желание има достатъчно ясни материали какво е облак. По скоро е въпрос на неразбиране и "професионално" високомерие, доколкото не е с нарочна маркетингова цел.

Първият резултат в гугъл е http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing
Ето и някои извадки:
Cloud computing users can avoid capital expenditure (CapEx) on hardware, software, and services when they pay a provider only for what they use. Consumption is usually billed on a utility (resources consumed, like electricity) or subscription (time-based, like a newspaper) basis with little or no upfront cost. Other benefits of this time sharing-style approach are low barriers to entry, shared infrastructure and costs, low management overhead, and immediate access to a broad range of applications.
Това е като ползваш облак. Прилики с представеното в cloud.bg за крайния потребител не намирам. Може и да има и ако е така е добре да ги кажат.

На въпроса на danbi - има разлика между клъстер и облак и тя е принципна. Едното се прави с цел окрупняване на ресурсите за крайния потребител, а другото с цел улесняване на достъпа до тези ресурси под наем, под унифицирана логическа форма. Формално реализацията на ниско ниво може да е идентична, но за облак това не е от значение. Там не е важна и производителноста на конкретен възел и не се разчита да е особено висока, по скоро предвидима, целта е да можеш лесно да заделиш повече възли. Формално "големи"(като тип организация) облаци се правят от "слаби" сървъри (например наколко стилажа с nU сървъри) а "малките" примерно от един-два блейда. Причината първите да им викам големи е че по лесно се скалират. Вторите са предпочитано решение за windows(guest) intranet решения в предприятия, защото може да се дат повече ресурси на даден лаком win сърър и е по лесно за админите.

Формално danbi e прав за това, че има нещо разпределено в облака. Тенденцията е да се ползва евтин и лесно заменяем хардуер, което означава, че ресурсите(cpu/ram) са силно разпределени между възлите.

Последно редактирано:

Back
Горе