Отдалечен MySQL хостинг

kuzmanin

New member
Имам следния въпрос към ползвателите на хостинг (недоволни от бързодействието на mysql базата данни):

Бихте ли си платили за отделен mysql хостинг, който да гарантира максимално бързодействие и да предлага консултсции (на нормални цени) за оптимизиране на базата ви данни.

Много хора имат проблеми с хостинга си точно заради натоварването на сървърите от базата им данни.

Правя проучване на пазара за тази услуга.

Предварително благодаря за коментарите.

Re: Отдалечен MySQL хостинг

Повечето заявки минават под 5-10мс (ако заявките ви минават за повече значи имате проблем). 5-10мс ще е само времето за прехвърлянето на заявката от сървъра към клиента при отдалечен mysql сървър. При това ако трафика е малък.
Фактически отдалечен mysql сървър би бил полезен като backup решение.

Нормално е хостингите да следят slow-query лога и при необходимост подшушват на клиентите си за евентуално подобряване на базите.

Това, което аз разбирам е, че искаш да предлагаш на потребителите просто да си преместят само базите данни на сайтовете на отдалечен сървър ....

Значи remote mysql достъп с пренос на поток от данни (включително и authentication данни) между два отдалечени хоста обаче е една много лоша идея от гледна точка на безопасност АКО цялата работа не е криптирана, а това пък може да усложни много живота на обикновения потребител (вярно, ти с една подобна услуга не таргетираш такива).
Например хостингът, който аз ползвам, позволява отдалечен достъп до mysql САМО през SSH тунелиране. Да, от една страна така си е и правилно, но от друга страна ми създава занимавка с кофигуриране и пускане на putty-та и подобни (за достъп от работното ми PC) или в случая с казуса "сайт хостнат на едно място да се връзва с отдалечен mysql сървър" - трябва да му се разчовъркат PHP скриптовете да си отваря SSH връзка и после бекенда да се връзва към вече отворената SSH връзка като към localhost. Вярно, PHP-то си има библиотеки за целта, ама на мен например все не ми остава време да се занимая (като ми остане време, мисля да направя един готов скрипт-туториалче).

Няма нужда от SSH, mysql-a си има native поддръжка на SSL, само трябва да се настрои.

Според мене колкото и да е бърза връзката, винаги ще е по-бавна ако базата е на локалната машина.
Той не говори за скорост, а по-скоро за това да не ти спрат хостинга заради претварване на базата данни (което си е най бавната скорост на четене 0KB на секунда 🙂 ).

АКО цялата работа не е криптирана ... SSH
Защо ще ползваш SSH, което е асиметрично криптиране или да сме по-точни само "автентификацията". Има доста по-леки и надеждни симетрични начини. Но иначе си прав, че без криптиране нещата изглеждат глупаво, изключвайки например случаите на форуми, където не е особено важно какво четеш (всъщност само някои таблици ще трябва да ги четеш криптирано)...

Иначе ако не ти е проблем (т.е. не е свързано с някакви значително средства) то направи го и го тествай. Иначе много трудно е да се каже така наизуст.

Back
Горе