Оценка на домейн?

nevazmutim

New member
Здравейте,

Нов съм, но изчетох доста постове тук и видях, че има интересни дискусии за домейни. Това е поводът да ви попитам за съвет по следния казус:

Преди няколко години спипах един .com домейн, който е много подходящ за изграждане на чудесен таргетиран сайт-портал в руския нет. 🙂

Понеже домейнът е паркиран, наскоро получих запитване от руска компания, която иска да го купи. За момента отказах, но ме гложди мисълта, колко мога да му взема реално и за това попроучих за различни системи за оценяване на домейни, като Estibot и някои други, но проблемът е, че за тези системи keywords от рода на mebeli, igri, svirki и пр. нямат никаква стойност, а в руското пространство не срещнах система за оценяване на .com домейни...само .ru и .su.

Имате ли идея, къде мога да пусна подобен домейн за оценка? Руски / български/ ключ, но ".com" TLD...

Re: Оценка на домейн?

За тулове незнам а и едва ли има смисъл от тях, домейна може да го пуснеш в някой руски специализиран форум, може и тук да го пуснш, все някой ще се намери да даде мнение.

Тези роботизирани оценки са за забавления само.
Мисли над друг начин - например огледай руски аукциони и виж подобни домейни как се "движат".

За тулове незнам а и едва ли има смисъл от тях, домейна може да го пуснеш в някой руски специализиран форум, може и тук да го пуснш, все някой ще се намери да даде мнение.

muslim, видях от други твои постове, че се занимаваш с домейнърство, и имаш професионален поглед върху нещата. Колко (на око) според теб биха могли да се вземат за stroitelstvo.com?

Tnx предварително!

Можеш да му вземеш колкото могат да дадат. Засега им прати един мейл и ги питай колко биха решили да дадат, но спомени преди това, че като цяло ти е мн скъп и не ти се продава много ...

Можеш да му вземеш колкото могат да дадат. Засега им прати един мейл и ги питай колко биха решили да дадат, но спомени преди това, че като цяло ти е мн скъп и не ти се продава много ...

Хм, на пръв поглед звучи Ок, но скоро четох пост на един пич, Франк Шилинг, който казва буквално нещо от сорта "Как намирам купувачи за своите домейни? Ами никак - те сами ме намират"

И понеже сега не съм толкова на зор, няма да оферирам нищо на никого - нека сами питат. Идеята беше, дали има някакъв начин да се придобие сравнително обективна представа за стойността на такъв домейн.

🙁 Ще трябва отново да се влиза в час с руския видимо... 🙂

Все пак, благодаря за мненията!

Последно редактирано:

Домейнчето е много добро, и добри пари могат да му се вземат, стига да го представиш на подходящите хора по подходящия начин, не само трябва да им предложиш домейна да го купят, а да им покажеш какви възможности предоставя той и да ги убедиш, че този домейн ще им допринесе за развиването на техния бизнес. 🙂 Франк Шилинг да си гледа работата 🙂, той едва ли е продавал домейни в България (това е в рамките на шегата, но и с голяма доза истина).

Едва ли сега е най-подходящия момент да го продадеш, все пак в криза сме и тя определено важи за строителния сектор, и едва ли на някой ще му се иска да се изръси някоя хилядарка за домейн.

Друг е въпроса, че в България бизнеса не е до толкова запознат с предимствата на Интернет присъствието и в частност ползата от добрия домейн (Франк четеш ли? 🙂 ). Най-вероятно той (Франк Шилинг) е прав, което отново ще потвърди думите ми, че не е момента за продаване, щом бизнеса не осъзнава ползата.

Съвета ми е, да търсиш купувач сред чуждите строителни фирми, които имат голям пазарен дял и представителство у нас.

Ако не си на зор, тогава по-добре е да изчакаш и да следваш съвета на Франк Шилинг. 😉

Аз горе долу имам понятие от руски, погледнах в yandex.ru нещо думата stroitelstvo не е много актуална в домейните им.

Видях само един домейн stroitelstwo, повечето включват в домейна думата stroy. Като, че ли в българския самата дума намира по-голямо приложение, но тука не мога да твърдя нищо със сигурност.

Чудех се дали да пусна нова тема, но мисля, че и тук мога да попитам. Значи става дума за домейн от типа "www.име на известна компания-bg.com". Въпросът ми е дали биха могли да имат някакви претенции към домейна? В българското интернет пространство се срещат много такива домейни и досега не съм прочел някой да е имал проблеми с това.

"Как намирам купувачи за своите домейни? Ами никак - те сами ме намират"
Много вярно, но е много важно да можеш да спазариш добре цената.

Съвета ми е, да търсиш купувач сред чуждите строителни фирми, които имат голям пазарен дял и представителство у нас.
Гоелмите фирми биха купили .бг домейна.

Последно редактирано:

Гоелмите фирми биха купили .бг домейна.

Има логика!

Другия вариант, след като не бързаш е да разработиш домейна, вместо да ти седи паркиран за стотинки.

Това си е доста популярна ниша и може да се направи много добър сайт.

Аз горе долу имам понятие от руски, погледнах в yandex.ru нещо думата stroitelstvo не е много актуална в домейните им.

Видях само един домейн stroitelstwo, повечето включват в домейна думата stroy. Като, че ли в българския самата дума намира по-голямо приложение, но тука не мога да твърдя нищо със сигурност.

Яндекс съвсем отскоро започна да отчита кея в урл-то.
Така, че това е въпрос на време.

А към ТС, пусни темата тук или тук
Късмет!

Може би в домейните не, но на stroitelstvo вади 779К резултата, а на строительство - 101М...Това не е ли добър пазарен потенциал, макар и много на око сметнато?

Иначе си прав - май ще е по-добре да се развие домейнът, вместо да се продава гол - все пак е generic.

Back
Горе