SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Питане за домейн

Здравейте! Помолиха ме да направя едно информационно сайтче за детска градина, но напълно безплатно, като ми платят само за домейна. Тъй като се чудя и без това какво да правя, освен да ходя на работа и да съм на маса, реших да си поиграя малко. Но домейна, който реших да е, е зает за .com. Та питанията са ми следните:
1. Знам, че ще е добре да е .com, но тъй като този, който е регистриран даже не работи, а само пренасочва към друг.. ако му взема .net или .org, дали е подходящо за детска градина;
2. Та нали ще е безплатен, тук там ако му сложа 1-2 реклами на гугъл как ще се възприема, тъй като нали е все пак една институция;
3. Във връзка с горната точка смятам да го направя примерно cdg.главния домейн.com (т.е. поддомейн). Знам, че тежестта се пада на главния домейн, но при положение, че по думите си ще се класира така или иначе, а самия главен домейн мисля да го използвам за себе си, за една директория за статии, сайтове или нещо подобно. Та, подходящ ли е и този вариант, като замесим и точка 1, че ще е всъщност cdg.главен домейн.org или .net?
Общо взето не ми се работи за 20 лв само и искам да имам някаква полза и за себе си.
Благодаря! :)
 
За: Питане за домейн

За: Питане за домейн

Според мен:

1. Няма никакъв проблем да е .net
2. Аз бих възприел реклами на такъв сайт силно негативно. Не поражда доверие, дори обратното.
3. Още по-голяма грешка. А ако потребителя реши да зареди само основния домейн, какво ще види вътре? Нищо общо с детски градини. Пак руши доверие. Ако ще е поддомейн, поне да беше използвал blogspot, поне нямаше да даваш пари :)

Съвет: едва ли ще са много хората, които ще искат да пускат статии в домейн с pageauthory = 1 и domain authory = 1. Ако ще правиш директория за статии, първо развий сайта, направи го с domain authory 40 и PR3 или 4 и тогава ще пускат. Просто, ако представиш сайта си като "новата директория за статии бла бла бла.com" в съзнанието на хората ще си остане като "новата". Дори и да се развие след време, едва ли много хора ще забележат. Така си мисля. И между другото директориите за статии не правят кой знае какъв трафик, че да се монетизират. Просто защото линкват други сайтове и винаги изостават назад, независимо от нишата :)
 
За: Питане за домейн

За: Питане за домейн

TheCrazyBastard => w1ck3dgam3 ти е отговорил добре. На такива сайтове е много негативно да има Адсенс. Такива сайтове се правят само на основния домейн. Независимо колко пари ще ти струва работата - това си е твой проблем, не на детската градина. Да не си се съгласявал да им правиш сайта - щом вече си се съгласил, удръж думата си и просто го направи. Без пари!
Ще "минеш метър" ако ползваш Блогер или Уордпрес или друг блог, но не звучи професионално това.

Можеш да монетаризираш труда си, след време - като ползваш сайта за портфолио.
На такъв сайт, за детска градина даже и не може да слагаш не само адсенс - никакви реклами не стоят добре в сайт на детска градина.
 
За: Питане за домейн

За: Питане за домейн

Благодаря ви за отговорите! :) И моето мнение също би било такова и разбирам рисковете. Разбирам, че и останалите имат подобно мнение, но все пак трябваше да попитам. Самото име е с малко търсения, но обхваща голям регион, не е запълнена нишата и ми се стори подходящо да го използвам 2 в 1. По-добре наистина да взема да е .com, но не слят, а с тере между двете (ключови) думи, а за лична употреба да си взема слетия .net примерно. Знам, че на пръв поглед ще бъде поредната директория за сайтове или статии, но пък ще се опитам да бъде малко по-различна от всичко стандартно. Макар че ще използвам open source, ще наблегна да скрия основните разпознаващи елементи, ще направя дизайна стегнат и същевременно приятен. Общо взето сайтче, което да популялизира всички нас. Виждам, че се оценят подобни неща и се добавят в съответните директории на всички. Но много се чудя целевата аудитория дали да е обща (фирмена) или насочена (женска), тъй като цялостната представа се променя.
 
За: Питане за домейн

За: Питане за домейн

Не зная, все още много се чудя дали има да смисъл да взимам 2 подобни домейна. Още повече, че ако потърся най-общо думата в Г - "cdg", още на първите страници излизат разни градини на поддомейни, а главните им нямат нищо общо (освен тия безплатните за блогове, си излизат и съвсем целенасочено направени така и използвани за друго). Самата градина е селска с една група деца, така че се прави, колкото да има някаква страничка. С тези направени подробности, както и факта, че няма да слагам никакви реклами, а най-много "станете наши приятели", т.е. ще си сложа един линк и останалите на някои други приятелски градини, ако имат въобще и те сайтове (за по-добър ПР). Т.е. откъм сео тя така или иначе ще си излиза по думите "цдг" и "името на градината" и най-вероятно само директорката ще си го гледа и ще му се радва. Затова ми се струва, че щом ще е безплатно, като поддомейн поне и на мен ще ми върши работа. Ако иска още някой да изрази мнение..
 
За: Питане за домейн

За: Питане за домейн

Не зная, все още много се чудя дали има да смисъл да взимам 2 подобни домейна....

В случая нямаш избор. Както и споменах по-рано: ако си се заел със задачата, бъди коректен и направи сайта както си трябва, недей да правиш цигански номера. Сам си виновен - да не си се съгласявал! Хората са ти се доверили - трябва да оправдаеш това доверие, и да представиш качество, да си свършиш работата както е редно! Ама че били от село, ама че било за детска градина, ама че били деца, ама че не разбирали, ама че никой нямало да гледа сайта, ама че нямало да платят... да продължавам ли? Бъди коректен и лоялен и свърши работата за която си се съгласил по възможно най-добрия и професионален начин - не го ли направиш.... ясно какъв си!
 
Последно редактирано:
За: Питане за домейн

За: Питане за домейн

Правиш на лапетата сайта и толкоз!
Вкарваш зайци, маймуни и джунгли и никакви поддомени!
 
За: Питане за домейн

За: Питане за домейн

99% oт посетителите не знаят що е то поддомейн. Виждат линкове, цъкат и така до безкрай.
 
За: Питане за домейн

За: Питане за домейн

Бъди коректен и лоялен и свърши работата за която си се съгласил по възможно най-добрия и професионален начин - не го ли направиш.... ясно какъв си!
Вече бях поръчал преди да изразите следващите мнения и реших да е по "непрофесионалния" начин, тъй като аз не съм професионалист. Не правя сайтове за пари, а за хоби. Обяснявал съм им какво е това домейн и поддомейн няколко дни поред и както казва @bgkulinar, наистина може би продължават да не разбират разликата. За тях е важно да излиза сайта в Гугъл с името си + цдг. Дори с . (точка) пред името пак е лесно за запомняне, тъй като няма никакви тирета по-нататък. Ще има секция в главния домейн с "детски градини" и ще е добавен там. Тежеста и на двата сайта се вдига.
А може да се направи още нещо, което туко що ми хрумна.. Да взема да предложа на кмета да направя сайтове на всички градини в общината с пододмейни като проект по някоя програма с финансиране. Така ситуацията се обръща към професионална с целева насоченост и общ указател.. :cool:
 
Последно редактирано:
Re: Питане за домейн

Federal много добре ти каза какво да направиш и най вече защото ти е хоби не трябва да търсиш облага, а да го направиш за удоволствие (та нали хобито е нещо, което ти доставя удоволствие и те разтоварва).
 
За: Re: Питане за домейн

За: Re: Питане за домейн

Federal много добре ти каза какво да направиш и най вече защото ти е хоби не трябва да търсиш облага, а да го направиш за удоволствие (та нали хобито е нещо, което ти доставя удоволствие и те разтоварва).
Да, прав си за значението на думата хоби. Но дори да сготвиш нещо, трябва да си купиш продуктите или да си ги посееш в градината (за което ти трябват семена, тор и т.н.). Изработка, хостинг, подръжка, добавяне тук там си е за моя сметка.. При положение, че целта ще бъде изпълнена в крайна сметка, макар и непрофесионално както казвате, факт е че и двете страни ще бъдат доволни. Аз, че ще се занимавам с нещо интересно в свободното време и градината, че ще си има най-после сайт, където да се добавят наградите и грамотите, които благодарения на моята приятелка са спечелени последните месеци. Общо взето го правя за нея, защото ме е помолила и след като е синхронизирана идеята и за двете неща.. Е, ще имам предвид абсолютно всички ваши мнения за вбъдеще и няма да задавам глупави въпроси от такова естествено. Благодаря Ви още веднъж :)
 

Горе