SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Поредната ГДБОП драма

Re: Поредната ГДБОП драма

Да ако искат идват и извземват иущество. По принцип в нашата мила родина се прави по поръчка. Навремето така бяха платили да извземат компютрите от клубове ma3x. Признавам поне че имаха добра организация и се появина навсякъде подготвени с камиони. Вземат всичко по сигнал за нелегален софтуер. Връщането на щайгите става "somewhere in time". Познавам както пострадали така и от другата страна, но там специалисти не знам да са се задържали. Просто не правете незаконни неща. Още по-малко ако не разбирате или си платете на някой, който разбира.
 
Re: Поредната ГДБОП драма

Обвиниха ме в администриране на сайт продаващ фалшиви маркови стоки, конфискуваха ми абсолютно всичко, което може да бъде носител на информация, 6 часа се опитваха да ме изкарат едва ли не каналджия, претърсиха ми цялото жилище и накрая ме пуснаха - въобще пълен цирк.

Значи търсят не само лицата, които са платили за хостинга и домейна (регистранта на домейна) и собствениците/управителите на фирмите, които продават "фалшиви" стоки, но и лицата, които се занимават технически с поддръжката на сайта (уеб дизайн, въвеждане на данни, уеб програмисти и т.н.)? Значи ако работиш по техническата поддръжка на сайта (оправяне на бъгове, корекция на дизайна и т.н.) могат да те изкарат част от организираната престъпна група?

И не само в Германия. Имал съм доста разговори с чужеднци идвали в България. Винаги ги питам харесало ли е какво им е направило впечатление. Не един път съм получавал отговор от сорта " тук е голяма свобода при нас няма торенти, тук по летища и гари също всеки прави каквото си иска "

По лошото е, че всички се стремим тук да стане като там :)

За съжаление малко хора разбират ефекта от увеличаващото се законодателство. Гласуват се купища излишни закони, които регулират всяка част от живота. В един момент ще се окаже, че не може да пръднеш без да те арестуват (в САЩ има такъв случай - щракнали белезниците на ученик, защото пръднал в час). Европейският съюз е сериозна заплаха за гражданите си. И положението ще става все по-тежко. Очаквайте нови бюрократични пречки във всички области на живота.
 
Последно редактирано:
Re: Поредната ГДБОП драма

@antarian
Ти големи заключения и резюмета правиш. Да не си и ти някоя кука от отдела? Всъщност колеги пуснах темата защото съм наясно че има доста хора от форума с онлайн магазини и исках просто да ги предупредя какво може да им се случи.

Ако исках да кажа за кой сайт става въпрос, щях да го кажа. Има ли значение за коя страница става въпрос?

nevermind... аман от анализатори
 
Re: Поредната ГДБОП драма

Факт е, че така се действа, но предполагам че така пазения в тайна сайт не е имал данни за контакт - пълни, каквито се изискват от закона за ел. търговия. Няма за какво друго да се хванат освен IP-то и от там тръгва, цялото разследване. Ти като поддръжка на подобен тип сайтове, трябва винаги да имаш едно на ум, че може да те изкарат съучастник в престъпна схема, при условие, че липсва договор - ако си физ. лице трудов договор или граждански договор, а ако си фирма - договор за поддръжка. Представата за законово издържан сайт в България се изврати достатъчно, за да ви свети червената лампа, всеки път когато някой ви предложи да поемете поддръжката на сайт, още повече когато сайта извършва някаква търговия. Наистина е много криво, че така са те събудили, но това е начина за действие. Никой няма да ти се обади по телефона и да те покани на разговор за да им обясниш любезно, че ти си само поддръжка.
 
Re: Поредната ГДБОП драма

@antarian
Ти големи заключения и резюмета правиш. Да не си и ти някоя кука от отдела? Всъщност колеги пуснах темата защото съм наясно че има доста хора от форума с онлайн магазини и исках просто да ги предупредя какво може да им се случи.

Ако исках да кажа за кой сайт става въпрос, щях да го кажа. Има ли значение за коя страница става въпрос?

nevermind... аман от анализатори

Не съм, но не е толкова трудно да провериш в нета. Напиши си името в нета и виж кво ще излезе. Не се сърди приятелю, но наистина някой правила трябва да се спазват :)
 
Re: Поредната ГДБОП драма

Колеги и приятели, в сряда сутрин бях "приятно" събуден от мега надъхания екип на сектор "Компютърни престъпления" към ГДБОП. Обвиниха ме в администриране на сайт продаващ фалшиви маркови стоки, конфискуваха ми абсолютно всичко, което може да бъде носител на информация, 6 часа се опитваха да ме изкарат едва ли не каналджия, претърсиха ми цялото жилище и накрая ме пуснаха - въобще пълен цирк.

Понеже до колкото разбрах имат някаква акция в момента, удрят онлайн магазини за дрехи, часовници, парфюми, телефони - всичко, което според тях е както казаха те "фалшиво" - та един вид използвам форума за да знаят всички за какво иде реч.

Ако случайно се окажете в моята ситуация, не обелвайте и дума без адвокат - колкото и да се опитват да ви спичат лайното :D

П.С. - браво Колев луд си :D

Не може всеки да продава детски играчки поръчани от Китай без никаква гаранция за качество и обезопасяване на децата. Ако детето глътне колелото на количката, защото е дефекта ... къде да те търся :)

Трябва да има ред за тези неща! Типично по български всеки продава нещо, а прецакани колкото искаш :)
 
Re: Поредната ГДБОП драма

Принципно си прав, ама конкретния сайт не е бил за детски играчки.:)
 

Горе