SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Предизборна Тема

irgy.net

Senior Member
Целта на темата е за осведомяване как ще протича гласуването.

Мен лично ме интересува дали ще се гласува с 2 бюлетини едновременно или ще се ползва 1 от тях по избор.

Също така според вас как би се отразил мажоритарният вот върху изборните резултати? и т.н.

Имам чувството че управляващите пречат на избирателите да упражнят правото си на избор, като ги объркват. Целта е ясна - да се задържат на власт.

Също ми прави впечатление, че този път пак ще е бюлетина на която за изредени всички партии , т.е купуването на гласове се улеснява значително.

Моля да информирате или изразете мнение
 
Re: Предизборна Тема

Според Чл. 4 на поправения ЗИНП в сила от 24.04.2009 г „Всеки избирател има право на един глас за избор на мажоритарен кандидат в едномандатен избирателен район и един глас за избор с кандидатски листи на партии или коалиции в многомандатен избирателен район”.

Мажоритарен кандидат се смята за избран, ако е получил най-много гласове в едномандатния избирателен район. Когато двама или повече мажоритарни кандидати са получили най-много, но равен брой гласове, се произвежда втори тур до 7 дни от датата на произвеждането на първия тур в неработен ден. На втория тур за избран се смята кандидатът, получил най-много действителни гласове. При равен брой гласове, поради което няма избран мажоритарен кандидат, президентът на републиката по предложение на Централната избирателна комисия насрочва нов избор за мажоритарен кандидат.

На езика на социологията реалните гласове на хората, предпочели мажоритарния кандидат X пред мажоритарния кандидат Y, се наричат цена на един мандат. "Ако районът е голям, от типа на Варна, тогава там могат да излязат 200 хиляди души да гласуват. Това като го разделите на 4 ще получите 50 хиляди. Цената на един мажоритарен мандат става към 40-50 хиляди и той ще струва много по-скъпо отколкото пропорционален", обясни проф. Константинов, член на ЦИК.
 
Re: Предизборна Тема

Две интегрални бюлетини. Т.е. отблеязваш си номера на партията/коалицията или съответно номера на "мажоритарния" кандидат. Не е задължително да са две бюлетините в плика. Може ако искаш само за мажоритарен кандидат да гласуваш, можеш и само за пропорционална листа(партия/коалиция).

Иначе за първи път от 20 години управляващите са променяли така в последния момент законите, че да им е толкова удобно на тях. Да се надяваме, че най-наглото правителство ще си отиде безвъзвратно.
 
Re: Предизборна Тема

за съжаление може и да не успеем да ги махнем. Все пак с тия мажоритарни и с тия малки партии клонинги доста затрудниха нещата. Мажоритарния вот е противоконституционен а и не е мажоритарен. А не е честен защото в Разград с 15 хиляди можеш да избереш мажоритарен депутат а в софия може и 100 000 да не ти стигнат...
 
Re: Предизборна Тема

Резултати: В Англия и Грция има километри4ни опашки да се гласува. В цяла гърция има само 3 секции, и няколко във Англия. За сметка на 125 секции в Турция. Браво на нашите управляващи, продадоха официално държавата на Анкара.
 
Re: Предизборна Тема

В цяла гърция има само 3 секции, и няколко във Англия. За сметка на 125 секции в Турция. Браво на нашите управляващи, продадоха официално държавата на Анкара.
Да според мен това вече говори за явна намеса от страна на Турция във вътрешните работи на България . Никоя от съседните ни страни не би допуснала такова безобразие.
 
Re: Предизборна Тема

Продадохме се. Това. Браво на нас..... Вината е на всички според мен, защото сме забравили как да се борим...
 
Re: Предизборна Тема

Не са толкова прости нещата ...но се надявам че тези избори ще са началото за решаване на политическата криза в България .
 
Re: Предизборна Тема

Толкова са прости според мен. Народа има силата да спре всичката тази простотия. Но няма желание. Цял ден слушам РЕ-ТВ и съм потресен... просто потресен...
 
Re: Предизборна Тема

При тези резултати имаме шанс да изхвърлим турските лица от властта и всички администрации.
 
Re: Предизборна Тема

Аз също много. Всички мажоритарни без 4-5 са на батко генералко. Най вероятно зима мнозинство, но така или иначе намери общ език с Костов. Поздравления за дясно гласувалите. Резултатите са доста обнадеждаващи...

Сега е време да видим ще ли има Бойко смелост и да превърне приказките в действия.

Време беше ДПС и БСП да отидат в опозиция. Доганчо сигурно му се плаче.
 
Re: Предизборна Тема

Поздравления за всички, гласували в България.
 
Re: Предизборна Тема

Поздравления за всички, гласували в България.

Аз съм много развалнуван.. много.. остава само да разберем какви са ГЕРБ наистина :)
 
Re: Предизборна Тема

Да, последните дни се носят слухове за преговори за коалиция между ГЕРБ и БСП. Надявам се това да не стане, защото Бойко ще се изплюе в лицето на тези 40% гласували за изхвърляне на червените от властта.

Стискам палци за СК + ГЕРБ. :)
 
Re: Предизборна Тема

Дал бог по-добри политици на България... всички стискаме палци... вскичи... аз искам да живея в България. Ако сега ме разочероват, отивам си за винаги !!!!!!
 
Re: Предизборна Тема

С БСП е абсурд, това означава да подмени вота. Дилемата е РЗС или СК, и макар аз да искам да е СК, си мисля, че за ГЕРБ е много по-удобно да изберат РЗС - като млада партия, на която могат да и казват какво и как да прави, докато при Костов, трудно ще му вменяват нещата. Чисто егоистично РЗС е по-добрия избор, но все пак се надявам ГЕРБ и СК да са новото дясно правителство.
 
Re: Предизборна Тема

Браво на Генерала,,... май зима сам мнозинство... като се разпределят и 8те %та на невлизащите партии... :)
 
Re: Предизборна Тема

Нека се направи първо правителството, независимо дали ще е само ГЕРБ или с още някой. Мен ме притеснява като влезне новото правителство във власта, дали няма да намери един празен хамбар, и тогава стой та гледай. Дано са оправни политици и икономисти и успеят да се справят с празната дупка, която оставиха предишните маскари.
 

Горе