Предупреждения за не натурални връзки от блог мрежи

cloxy

Super Moderator
Екип
Unnatural Link Warnings and Blog Networks | SEOmoz

Публикацията е интересна. SEOMoz често пишат по темата за блог мрежите с цел SEO.

Виждат се факторите, по които издирват мрежи от блогове. Имаше и още една полезна публикация по темата, но не мога да я намеря. Ето някои от факторите, за които се сещам, а вие допълвайте:

• Еднакъв дизайн / шаблон
  • Едно и също IP или C-block
  • Еднакви данни за WhoIs
  • Google Analytics код от един профил
  • GWT общ профил
  • Общ код, повтарящ се по сайтовете
  • Близки на вид публикации, примерно от спиннат шаблон

В крайна сметка, ако мрежата е направена добре, разплитането ѝ е невъзможно. Още идеи, които да имаме предвид преди Гугъл?

Re: Предупреждения за не натурални връзки от блог мрежи

Освен шаблона, може да се сравняват и плъгините, могат да се сравняват и социалните приставки и профилите към които сочат.
Мисля, че не е проблем за Биг Г да хване мрежа... просто до сега не са си го поставяли като цел.
След последният срив на 21.03 имах доста заявки от "клиенти" да им премахна линковете 🙂
А какво ще кажете за това: "G**** have access to private domain info as a domain registrar (not confirmed)."

За: Предупреждения за не натурални връзки от блог мрежи

и аз четох нещо подобно наскоро. по-тежкия фактор е подобен профил на изходящите линкове. от рода на статия за каквото и да е, но с 3 линка и то към точно определени сайтове. това повторено 100-200 пъти без да се завъртат линковете и става все едно какъв е текста наоколо.

пак на същото място четох за лека загуба на около 7к домейна в една от мрежите.

Прекалено много sitewide линкове, особено blogroll или във футър.

Според мен на началната страница изобщо не трябва да има изходящи. Напоследък Гугъл се отнасят много негативно към всякакви списъци с връзки от sidebar и footer. От публикациите само по една връзка. Ако има други, то да са към авторитетни сайтове - Wikipedia, YouTube и т.н.

Все си мисля, че форматировката на съдържанието помага. Нива на заглавия, картинки, удебелен и наклонен шрифт... тези неща агрегаторите и спамърите не си играят да ги правят. А 100% уникално съдържание е ясно.

Още някои неща, за които се сещам:

• Едно и също потребителско име на автора (ако е различно от admin)
  • Вход от един Google акаунт в администрацията на блоговете, ако има инсталиран Google Toolbar (не знам дали са стигнали дотам вече)
  • Липса на достатъчно страници във всеки един блог (За нас, За контакти и други)

Е, май дойде края на боклука в интернет? No more Spun content 🙂
Компания с 4 500+ служители
Код:
xttp://en-us.lionbridge.com
има договор от доста време, за неавтоматизирано преглеждане на подозрителни сайтове..... Така, че няма отърване...рано или късно всичко ще замине! Тая армия индиици ще изчисти интернета за една година 🙂

на 21.03.2012 явно Гугъл е изпратил честитки на всички 🙂 щом чак и аз получих ...

Според техните думи, с новия алгоритъм щели да бъдат засегнати около 1,5% от сайтовете.
Но, като чета по нета, какво се случва %-тът е огромен.
От моите клиентски проекти, за сега само 1 честитка имам и то за нов проект, започнат на 01.03 и на 08.03 е получил това писмо, но клиентът го е видял едва тези дни.
За сега всичко друго се държи и от над 400 думи само 10 не са в индекса.

Честно казано не разбирам защо Гугъл си режат клона на който седят.
Преди съсвсем не така много време, сам М. Кътс каза, че СЕО-то прави СЕРП-а по-релевантен и чист и че без СЕО-то гугъл щял да се върне в ерата на директориите.
А сега взеха съвсем друга политика - да дадем шанс на сайтовете без бюджети да са в ТОП-а, а тези дето се оптимизират, да плащат в Адуордса.
Нещо самата логика ми изглежда крива.
Другата им логика, на въпросът че така може да се свали всеки конкурент е, че просто няма да стигнат парите да свалиш всички конкуренти. От там и не я разглеждат сериозно. Въпреки, че тук може да се спори, взимаш хрумер + алсъбмитер и спамиш където ти попадне и ето ти резултата на лице, без особенни инвестиции.
Според мен Гугъл сами се завряха в ъгъл от който няма излизане. Те не са готови да предложат СЕРП, който да не се опира на линковете, а се борят срещу самите линкове.
Много въпроси възникват и ако нямат отговори на всички, то по-лошо за тях.
Какво може да влиея на т.н. "преоптимизация".
Тук са както и вътрешните фактори, така и външните.
За външните пишат тези писма.
За вътрешните песимизират без обяснения.
Но ето малък опит, в който съм се опитал да събера по-голямата част възможни обсъждаеми фактори, като не твърдя, че списъкът е пълен, нито че това на 100% е вярно.
Просто всеки пункт има място за живот под слънцето и песимизацията най-вероятно става при набирането на определено количество фактори от този списък.

- изходящи линкове от донора за целия сайт и средно на страница, количеството изходящи линкове/страниците на сайта донор (продажен донор)
- наличието на лоши съседи на линка (*****, *****, лекарства и т.н.) (продажен донор)
- много изходящи от страницата донор (продажен донор)
- количество страници във вторичния индекс (некачествен контент)
- малка или никаква уникалност на контента на донора (некачествен контент)
- малка или никаква уникалност на избраженията на донора (некачествен контент)
- липсата на тайтъл на страницата (некачествен контент)
- количеството текст на страницата донор (страница с 20 думи и 5-6 линка във футера не е най-добрата идея) (некачествен контент)+(продажен донор)
- %-но съотношение на бековете от футера и от контента (сигнал за неестественни линкове)
- скорост на появата на бековете (сигнал за неестественни линкове)
- динамика на появата на бековете - ако до появата в ТОП-а е получавал бекове и след появата процесът е спрял, то това е знак за манипулация
- съотношението на бековете с PR към нулевите (сигнал за неестественни линкове)
- съотношение на директни вхождения и разводнени (сигнал за неестественни линкове)
- получаване на бекове само към 1 страница от сайта. (сигнал за неестественни линкове)
- наличие на sitewide линкове в рамките на самия сайт или поставени такива на донори (сигнал за неестественни линкове)
- прекалено много вътрешни линкове с ключови думи, а-ла Wikipedia, понякога там е невъзможно да се прочете нещо от прекалено многото линкове
- съотношението атрибута rel="nofollow" към чистите линкове. Ако преобладават чистите или липсват изобщо такива с rel="nofollow" е знак за манипулация. (сигнал за неестественни линкове)
- появата на нов линк на стара страница (сигнал за неестественни линкове) и (продажен донор)
- ключът в името на сайта (отдаване тежест на сайтове, които позиционират себе си, като бранд)
- линк към страницата от същата тази страница
- много често използване на ключовата дума в рамката на страницата
- наличието на етикети без атрибута rel="nofollow"
- наличие на търсачка в сайта, в която резултатите не са забранени за индексация
- т.н. "мигане" - честото сваляне и слагане на линкове и честата смяна на ключовите думи.
- липсата на 404 страница (води до дубли)
- липсата на социални сигнали (линкове от соц. мрежи, даже такива от сервиси за съкръщаване на адресите. Ако използвате такива, използвайте сервиса на Гугъл)

Допълвайте 🙂

Да помислим кои от нещата в списъка са най-трудни за манипулиране и да заложим на тях 🙂 има логика да са с най-голяма тежест.

+ още нещо интересно за четене, ако някой го е пропуснал 12 Google Link Analysis Methods That Might Have Changed

Аз получих подобно съобщение на 6 Януари. Забелязах го края на Март ... без разлика до момента в SERP/трафик
В началото паниката обаче беше огромна 🙂

Хубав списък SeoLab, но не съм напълно съгласен с теб. Много от нещата които си посочил присъстват в сайтове, които не се наказват, а всъщност и са част от такъв сайт. Включително и в мои сайтове - много от нещата които си посочил като лоши ги има при мен. Това, че Гугъл не само не ме наказва, а и напротив (примерно, при последният PR ъпдейт нямах никакво намаляване на PR-а на сайтовете ми, а напротив - повишение, също така никога не съм имал проблеми с Пандата, но тук, в този форум някой хора пропищяха от нея, което само по себе си говори за качеството на сайтовете им! ).
Ще напиша накратко, без да влизам в подробности с какво не съм съгласен:
- изходящи линкове от донора за целия сайт и средно на страница, количеството изходящи линкове/страниците на сайта донор (продажен донор)
Или аз не успях да разбера това или нещо не е вярно според мен. Има страници в които се предполага изходящите линкове да са повече, и въпреки това тези страници/сайта не е наказан.
- наличието на лоши съседи на линка (*****, *****, лекарства и т.н.) (продажен донор)
В моя сайт а и в никой сайт не съм виждал звездички направени на линкове и те да се смятат за лоши съседи. Моля, обясни какво имаш предвид под звездичките, че да се смятат за лоши съседи? Предполагам това е някаква криворазбрана цензура на собствениците на сайта, но докато е така, аз ще приема, че имаш предвид звездички, а нито аз, нито ти или някой друг съм виждал да ползва звездички в толкова голямо количество, че Гугъл да ги приеме за лоши.
- малка или никаква уникалност на избраженията на донора (некачествен контент)
...
- количеството текст на страницата донор (страница с 20 думи и 5-6 линка във футера не е най-добрата идея) (некачествен контент)+(продажен донор)
Това не е вярно. Точно по този начин един от сайтовете които правя, но и много сайтове са организирани - събрани снимки в статия с 1-2 параграфа обяснителен текст, в рамките на 20-30 думи и снимките оформени като галерия.
- прекалено много вътрешни линкове с ключови думи, а-ла Wikipedia, понякога там е невъзможно да се прочете нещо от прекалено многото линкове
Това не е вярно, ако беше така то Wikipedia щеше да бъде първия наказан сайт! Също не е вярно, че трудно се чете текст с линкове. Този начин на линкване който се използва в Уикипедия си е стандартен, и не се използва от вчера, ако беше трудно за четене щяха да го променят!
- съотношението атрибута rel="nofollow" към чистите линкове. Ако преобладават чистите или липсват изобщо такива с rel="nofollow" е знак за манипулация. (сигнал за неестественни линкове)
И това не е вярно, абсолютно погрешно мнение! Имам сайт в който линковете са само "чисти", дофолоу - не е наказан, не е пострадал от Пандата, напротив - класира се на първите места в категорията си!
- появата на нов линк на стара страница (сигнал за неестественни линкове) и (продажен донор)
И това не е вярно. Налага се понякога редакция на статия/страница! Този процес е неизбежен.
За да си точен в това описание трябваше да уточниш скоростта на появата на нови линкове на стари страници - дали има някаква тенденция и каква е тя, накъде сочат линковете. Без това уточнение мнението ти е подвеждащо. Самият аз съм редактирал и слагал или махал линкове в статии - без никакъв проблем, напротив!
- линк към страницата от същата тази страница
Тук отново си мисля, че грешиш, не съм забелязал да има наказателни действия в тази ми практика, но не знам, може и политиката на Гугъл да се е променила и да си прав. Но все пак моите съмнения остават за това!

За сега това е от мен, базирано на моята практика.

Последно редактирано:

Хубав списък SeoLab, но не съм напълно съгласен с теб. Много от нещата които си посочил присъстват в сайтове, които не се наказват, а всъщност и са част от такъв сайт. Включително и в мои сайтове - много от нещата които си посочил като лоши ги има при мен. Това, че Гугъл не само не ме наказва, а и напротив (примерно, при последният PR ъпдейт нямах никакво намаляване на PR-а на сайтовете ми, а напротив - повишение, също така никога не съм имал проблеми с Пандата, но тук, в този форум някой хора пропищяха от нея, което само по себе си говори за качеството на сайтовете им! ).
Ще напиша накратко, без да влизам в подробности с какво не съм съгласен:

Или аз не успях да разбера това или нещо не е вярно според мен. Има страници в които се предполага изходящите линкове да са повече, и въпреки това тези страници/сайта не е наказан.

В моя сайт а и в никой сайт не съм виждал звездички направени на линкове и те да се смятат за лоши съседи. Моля, обясни какво имаш предвид под звездичките, че да се смятат за лоши съседи? Предполагам това е някаква криворазбрана цензура на собствениците на сайта, но докато е така, аз ще приема, че имаш предвид звездички, а нито аз, нито ти или някой друг съм виждал да ползва звездички в толкова голямо количество, че Гугъл да ги приеме за лоши.

Това не е вярно. Точно по този начин един от сайтовете които правя, но и много сайтове са организирани - събрани снимки в статия с 1-2 параграфа обяснителен текст, в рамките на 20-30 думи и снимките оформени като галерия.

Това не е вярно, ако беше така то Wikipedia щеше да бъде първия наказан сайт! Също не е вярно, че трудно се чете текст с линкове. Този начин на линкване който се използва в Уикипедия си е стандартен, и не се използва от вчера, ако беше трудно за четене щяха да го променят!

И това не е вярно, абсолютно погрешно мнение! Имам сайт в който линковете са само "чисти", дофолоу - не е наказан, не е пострадал от Пандата, напротив - класира се на първите места в категорията си!

И това не е вярно. Налага се понякога редакция на статия/страница! Този процес е неизбежен.
За да си точен в това описание трябваше да уточниш скоростта на появата на нови линкове на стари страници - дали има някаква тенденция и каква е тя, накъде сочат линковете. Без това уточнение мнението ти е подвеждащо. Самият аз съм редактирал и слагал или махал линкове в статии - без никакъв проблем, напротив!

Тук отново си мисля, че грешиш, не съм забелязал да има наказателни действия в тази ми практика, но не знам, може и политиката на Гугъл да се е променила и да си прав. Но все пак моите съмнения остават за това!
За сега това е от мен, базирано на моята практика.

Винаги съм бил на мнението, че човек, вижда, не това, което гледа, а което иска 🙂
Писал съм:
...не твърдя, че списъкът е пълен, нито че това на 100% е вярно.

Няма да се впускам в спорове, безсмислено е.
Само да уточня, "звездичките" са лоши думи, които форумът автоматично цензурира.
Википедия не я давай за пример, както и други енциклопедии, защото това е ресурс, наистина свободен и полезен и на него му е простено много от това, което за другите е забранено.
Страница с картинки и 2 реда текст не носят никаква полза за потребителя и в очите на търсачката, няма никаква тежест.
И пак казвам, че в този списък е събрано това, което се предполага, че може да бъде причина за филтрите.
Нищо повече.
Всеки може сам да си прави изводите.
И не забравяме, че всяко правило си има и изключения.

SeoLab => не споря с теб, обменяме опит. Ти говориш от твоя опит, аз от моя. Това са неща, които съм правил не от вчера, а от години! Това, че за теб едно нещо не носи полза и изглежда безсмислено не означава, че в него няма полза или е лошо! При мен тези неща си действат, работят. А и защо да не се сравнявам с Уикипедия? Аз по-лош ли съм от тях? Ти може да имаш ниско самочувствие, но не и аз - аз гледам и се уча от лидерите и се стремя да правя това, което и те правят. Успехите не закъсняват. Това е лесно, правилата са ясни и трябва да се спазват - не ги ли спазваш, който и да си ще бъдеш наказан.

Големи анонимници и всезнаещи сте тук! Интересно, що не си покажете имената? Гледам да благодаря на всеки който ме оцени, независимо дали с негативна или положителна оценка - това могат да потвърдят всички, които са ме оценявали. Правя го, за да разбера мотивите за дадена оценка, положителна или отрицателна, ако греша да се поправя, ако съм прав - продължавам напред.Но ето какво се получава - написах мнението си и някой побърза да ме оцени с негативен вот. Нямам нищо против това, само не знам кой е за да му благодаря, скрил си е името човека.
Отделен въпрос е, че май ще се съглася с хората - тук се имат за всезнаещи и всеможещи и не приемат и критика и различно мнение. Оценката ми е дадена за последното ми мнение: "SeoLab => не споря с теб, обменяме опит...." Ето сега, даже и не мога да попитам този който ме е оценил негативно защо го е направил, след като никъде не обидих SeoLab или някой друг от този форум?

Re: За: Предупреждения за не натурални връзки от блог мрежи

Re: За: Предупреждения за не натурални връзки от блог мрежи

Странникът
Имай предвид, че в SEO факторите и параметрите не действат поотделно, а си взаимодействат. Това, че по някакъв показател сайтът е зле, само по себе си не води до санкции. Според мен проблемите започват тогава, когато съвкупност от фактори прехвърлят някакви гранични допустими стойности.

Kompota това е така, но все пак като се замисля стигам до извода, че или тази граница е много голяма и не може лесно да се мине или че някой от посочените неща не са правилни. Сега няма отново да изброявам какво имам предвид, да не става дълъг отговора. Но имам предвид, че имам случаи от комбинация на 2 или 3 от посочените от SeoLab лоши практики и пак не съм забелязал да има лош ефект.

Back
Горе