Преразгледайте подробно посещенията си.

Federal

New member
От няколко дни има голям наплив на спам ботове. При мен форума почти беше блокирал с над 170 минути процесорно време за първия ден и 220 за втори. 66 хил. презареждания и около 500 мегабайта трафик.

Обръщам внимание към тези, които не влизат редовно в хост акаунта си, да следят по-често стоиностите и IP на посетителите, за да не останете неприятно изненадани. Ако сайта ви започне да се "влачи" потърсете причината първо в Awstats.

Re: Преразгледайте подробно посещенията си.

От крайно време трафикът от ботове преобладава. Да не кажа, че е над 80%. Особено при някои по-тясно специализирани стари сайтове и повече.

От около месец тествам едно мое изобретение за блокиране на зли ботове, които само товарят, крадат съдържание и прочие. Ето кодът:

Код:
# Block bad bots
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} !(YandexBot|bingbot|msnbot|ia_archiver) [NC]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ="" [OR]
RewriteCond %{HTTP:Accept-Encoding} =""
RewriteRule .* - [F,L]
</IfModule>

Скриптът разчита на това, че добрите ботове и браузърите винаги имат user-agent + поддържат gzip компресия. Съответно лошите нямат поне едно от тези две изисквания. Някои от добрите ботове, като Bing и Yandex и те падат в капана, въпреки че по протокол и представени данни от тях трябва да ги имат тези хедъри, но не винаги, затова слагаме изключения за тях.

Който иска може да използва кода, но внимателно, не давам гаранции, че нещо друго няма да се обърка. Най-добре да се използва само когато има някакъв проблем, примерно нашествие на ботове или агрегатори ни крадат съдържанието без да им знаем IP-тата. Има някои странични ефекти, примерно блокира FB, но те за всяка услуга ботът им се казва по различен начин. Може да се включат като изключение.

Код:

Васко, мисля че така написано, ще трябва двете директиви да се изпълняват заедно т.е. кодът ще проверява дали юзърагентите не са изброените И дали са празни едновременно, което няма как да е вярно.

Код:

Васко, мисля че така написано, ще трябва двете директиви да се изпълняват заедно т.е. кодът ще проверява дали юзърагентите не са изброените И дали са празни едновременно, което няма как да е вярно.

Казано най-просто - ако едно от двете липсва, връща 403.

Работи, на много сайтове, досега не е задържало потребител. Googlebot също няма проблеми.

За: Преразгледайте подробно посещенията си.

За втория ден е било
294.23 мин.

Но имам един въпрос
С един акаунт съм и 3 домейна + форум.

Изолирал съм по най-стандартния начин IP адреса в htaccess, който файл е в главната директория.
Имам такъв htaccess и в папката на форума. Къде трябва да правя забраните за достъп според вас?

А как се разбира, че трафика е от ботове?

От крайно време трафикът от ботове преобладава. Да не кажа, че е над 80%. Особено при някои по-тясно специализирани стари сайтове и повече.

От около месец тествам едно мое изобретение за блокиране на зли ботове, които само товарят, крадат съдържание и прочие. Ето кодът:

Код:
# Block bad bots
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP:Accept-Encoding} =""
RewriteRule .* - [F,L]
</IfModule>

Скриптът разчита на това, че добрите ботове и браузърите винаги имат user-agent + поддържат gzip компресия. Съответно лошите нямат поне едно от тези две изисквания. Някои от добрите ботове, като Bing и Yandex и те падат в капана, въпреки че по протокол и представени данни от тях трябва да ги имат тези хедъри, но не винаги, затова слагаме изключения за тях.

Който иска може да използва кода, но внимателно, не давам гаранции, че нещо друго няма да се обърка. Най-добре да се използва само когато има някакъв проблем, примерно нашествие на ботове или агрегатори ни крадат съдържанието без да им знаем IP-тата. Има някои странични ефекти, примерно блокира FB, но те за всяка услуга ботът им се казва по различен начин. Може да се включат като изключение.

Васко , и за ще тествам кода ти за моя форум, та да видим

че ме нападнаха руски спамери, виагри , Xrumer, стана лудница 😕

Добре де само не мога да разбера кой и защо пусва тези гадости на хората по сайтовете, каква му е изгодата ....

Re: За: Преразгледайте подробно посещенията си.

Добре де само не мога да разбера кой и защо пусва тези гадости на хората по сайтовете, каква му е изгодата ....

Че това се прави и от нашите съфорумници. Като видиш обява от сорта на 2000 профил линка и т.н. за 5$, е това е човека който ще те оспами 😉.

А как се разбира, че трафика е от ботове?

Ботовете обикновено не връщат хедър "Accept-Encoding", просто защото са примитивни и не поддържат никакви компресии. Отделно някои от тях нямат user-agent. По това този код ги хваща 😉

Дано си прав, че повечето ботове нямат юзер аген хедър...
Не за друго, а щото хедър се добавя само с един ред в кода на бота (да кажем на python/mechanize).
На мен ми е чудно друго - имам един форум с рекапча при регистрация, минават я като нищо... как го правят това и дали не са ръчни регистрации. Имам по 10-на на ден.

Не за друго, а щото хедър се добавя само с един ред в кода на бота (да кажем на python/mechanize).
На мен ми е чудно друго - имам един форум с рекапча при регистрация, минават я като нищо... как го правят това и дали не са ръчни регистрации. Имам по 10-на на ден.

Индийци много.

За: Re: Преразгледайте подробно посещенията си.

За: Re: Преразгледайте подробно посещенията си.

В полето за регистрация задай въпрос, относно тематиката ти на форума.
Ако имаш форум за люлякови насаждения, да отговарят на въпроса, какъв е цвета на люляка.
Като отговорят "лилАв" или "lilav" си абосолютно сигурен, че зад регистрацията седи българин, ако ще да излиза с ИП от Мозамбик.

Back
Горе