SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

bgvisit

New member
Интересува ме какво мислите за моят сайт http://www.guide-bulgaria.com Наскоро получих запитване дали се продава (засега не защото ми е свиден) но ми е интересно как се оценява и какво мога да направя за да стане по-привлекателен. Предвиждам скоро пускане на два нови поддомайна и услуги (видео и линк каталог) към него.
Благодаря ви предварително за всички забележки!
 
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

Много лош хостинг, или тежък скрипт който не може да се поддържа от хостинга. Началната страница дава първи признаци на живот на 25-та секунда, а на 40-а е заредена на 100% - дали някой ще го чака толкова ?

На първо време това ...
 
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

и на мен ми се мота много. за сравнение пробвай личния ми сайт, който има доста причини да е значително по тежък като скрипт.
Код:
http://www.zeraha.org

съдържание имаш доста(никога не е достатъчно, но все пак е доста), което е много добре.
title - разкарай звездичките, дразнят не само окото ами и търсачките

за организацията - мога да кажа, че е old style portal т.е. всичко по много и накуп. Би било добре да наблегнеш на специализацията в различните части от сайта. Ще е добре за посетителите и за търсачките. Adsense ми се виждат доста като бройка и не мисля, че са добре разположени.

за дизайна - дървен е, но не ти е той проблем засега. Все пак бих наблегнал на по модерен CSS и малко по големи шрифтове.

Сайта ти е доста сериозен и горните неща могат да се коригират сравнително лесно, та дано са ти от полза.
 
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

title - разкарай звездичките, дразнят не само окото ами и търсачките

защо мислиш, че дразни търсачките. Описано ли е някъде, че аз съм нов и може да съм го пропуснал. Лично на мен ми се струва че така сайта се отличава в резултатите и примерно дори като е на 3-4та позиция му обръщаш внимание.
 
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

боли ги **** търсачките за звездичките :) Той си губи символи за глупости, това са си около 10 символа, от средно 60-70 за тайтъл :)
Той си решава ...
 
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

ако става дума само за бройката, аз не мисля, че му влияе като гледам как се ранкват страниците му. бтв за bgvisit по-важно е да разбере нещо за ползваемостта явно тъй като от към SEO си е ОК.
 
Последно редактирано:
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

и на мен ми се мота много. за сравнение пробвай личния ми сайт, който има доста причини да е значително по тежък като скрипт.
Код:
http://www.zeraha.org

Махни sid за гостите щото мамата си джаса
 
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

Махни sid за гостите щото мамата си джаса
е къде пък го намери sid-а той по принцип при неуспешен логин се появява, тъй като прехвърля на късия домейн, но иначе не би трябвало?!? Там правих един як mod_rewrite експеримент и има за довършване.

Идеята беше друга все пак за примера - сравнително тежък скрипт е(гълта си 10Mb/conneciton php-to).
 
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

по-важно е да разбере нещо за ползваемостта
Да - идеята ми е какво дразни най-много и какво би могло да се направи, което ще се хареса. Засега разбрах че old fashion дизайна и скоростта на отваряне на страниците но по-скоро ме интересува някои има ли идеи как колеги си подреждат информацията в такав тип сайтове.
Знам че по принцип идеите се плащат но се надявам някой да споедели нещо хитро.
Основния проблем e че дървото с директории е много голямо (регион, област, община, град и т.н.) а не искам да е от тип "Директория" като Yahoo или DMOZ където поддиректориите се листват в средата на прозореца. Многото категории създават проблем и при търсене на информация (сега освен Quick search няма лесен начин да стигнеш до информацията на някое село примерно) Мислех за нещо като "Shortcuts" страници като "Места с минерални извори" и линкове до местата, "Места със ски писти" и линкове към страниците и т.н. Всичко това го споделям само за пример.

Още веднъж благодаря на всички които са дали мнение
 
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

ами тук май пак опираме до старите технологии, примерно сега с WEB 2.0 (блогоподобни и други CMS системи) има тагове, категории и подобни неща, чрез които можеш да си групираш статиите (или по общо казано съдържанието) по много начини и да се получат точно shortcuts.
 
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

Незнам... Аз не съм привържаник на таговете и "шорткът"ите ...
Помисли за някакъв бърз ВИДЕН сърч. Потребителя обича да му казваш какво да прави. сложи един сърч със ясен текст "Търсите нещо? Ползвайте търсачката!!!".
(примерно). На мен много ми допадна как си подредил менюто в ляво със регионите.
Помисли дали да не направиш отдолу едно подобно, но примерно със заглавие
Курорти
..|-зимни
....|- ски
....|- хижи
....|- туристически
..|-летни
....|- плаж
....|- туристически
....|- забележителности
и т.н. и всякакви други менюта които искаш да са в полза на потребителя.
помисли как да рекламираш собственият си сайт върху самия него ... т.е., имаш много закопана, много интересна директория, до която обаче чрез менютата посмъртно неможеш да стигнеш. Ще стане куцо, ако изкараш бутон в менюто специално за нея - ще изглежда ни в клин ни в ръка... Обаче можеш да сложиш малко банерче което да привлича внимание, можеш да извлечеш едно блокче "Последно добавени статии" ... вариантите са много ... за сега това е :)
 
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

Да. Това наистина са добри идеи (за допълнително меню което не е по географски признак и за вътрешна реклама макар че аз и сега гледам да поддържам вътрешния линкинг) и ще го направя. Много ти благодаря Sp0oN Честно казано идеята ми с шорткъти се доближава до това но ако са изнесени в дървовидно меню определено е по-лесно за навигация

За Web 2.0 също ми харесва (да организирам така шорткътите) макар че това ще ми е по трудно защото трябва да се класифицират всички налични материали по нови keywords/tags (а не искам да го правя със автоматичен скрипт) и трябва извесетен редизайн на базата с данни.

Но вече имам идея какво да направя за което ви благодаря! :) Само се притеснявам че сайта ще стане още по-тромав и трябва да отделя вече време и за оптимизация за размер и бързодействие :)
 
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

когато има много категории идеята е да въведеш нови критерии/пространства (multi-view / multi-plane etc.) В така наречения web2.0 това са тагове(keywords), но това си е по същество просто допълнителен критерий за търсене и класификация. Това се прави с идея да се направи сечение от две търсения и така да се поднася по малко но по конкретна информация.

На твое място бих помислил за контекстно ориентирани "изгледи"(views) в зависимост от това къде се намираш. примерно:
- изглед начало основни неща и нови/извадки и т.н. търсачка е добра идея и да има връзки към всички региони и основни категории
- изглед регион - тук можеш да си вкараш допълнителни данни конкретно за региона(с конкретни карити,обяви,реклами и т.н.) и да представиш вътрешна търсачка
- изглед категория - подобно на горното

за да сработи това разбира се трябва да имаш ясна индикация в кой изглед си в момента, как да се върнеш назад и накъде можеш да ходиш.

Накратко това което имам предвид с горното е да елеминираш излишната(контекстно несвързана) информация от страниците си. Така ще имаш много по добра конкретика и за посетителите и за търсачките, а за търсачките и по добра тежест на връзките(по малко, но по конкретни).

Горното, разбира се, предполага повечко работа по структурата, ако искаш да минеш тънко можеш да пробваш само с тагове.
 
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

относно тежестта на системата...
колко ти е голяма файловата структора? колко заявки прави към базата?
/аз лично не забелязах да е тежък сайта но.../ ?

Ако можеш, избягвай големите изображения, дублирай тези които ползваш (без да е очевадно разбира се) /*моля те, сложи 2 различни карти на България на индекса... в момента изглежда прекалено монотонно */. Ползвай по-интензивните изображения там, където искаш да задържиш погледа на потребителя. По "сивите" (не-атрактивните, тривиалните) избутай по краищата... Ще усетиш как изведнъж потребителите ти ще почнат да четат повече от сайта...

Научно изследване в областта на използваемостта показа, че ако имаш човешко лице някъде на картинка, или цял човек, още повече човешки говор, това изведнъж създава подсъзнателно доверие в обикновенният посетител, и привлича зрението му. Най-четивната част ще е там, където е самият човек. Помисли си и за този вариант, дали неможе да имаш някоя софистикейтед мацка ;) на индекса
**естествено и това си има свойте pros and cons... анимацията на говорещ човек е тежка, а ти не искаш това, а човешкото лице трудно се набутва в дизайн и да стои хармонично.

Хармонията
Накрай сайта си да изглежда като едно голямо цяло. Подбери по-голямо лого, и нека не е самото име - Избери нещо запомнящо се... Малко ще си разводня поста ама ще ти разкажа от моята история... Преди година-две работех графичен дизайнер във фирма за реклами, (реални) банери, знамена, билборди... Имам една много дебела книга в която има само лога и различни реклами, без текст, само картинките. "The Best Of" албум, както казва брат ми. Там има една реклама, която за мен наистина е най-великото нещо: Един огромен кръг, целия ОТВРАТИТЕЛНО СИГНАЛНО ЖЪЛТ. В центъра на кръга със шрифт 10-11 написано със болд, мега малки буквички "Knakerknopf"... Кажи ми, как да я забравиш тази реклама?

Подбери си лого, което човек като види, да се сеща за сайта. Ако напомня стилизирано на нещо от ежедневието - още по-добре! Така потребителят ти когато види нещото ще се сеща за теб, а няма по-хубаво от това!

Аз съм глупав потребител: "Какво правят тези знаменца там? За какво са? Мога ли да щракна на тях? Хмм..."
- Не искаш тези въпроси. Не са полезни. Колкото повече караш един потребител да мисли, толкова по-зле! Хората в интернет обикновенно бързат. Аз например много се кефя на таб-чето във форума "новите постове"! Няма по-полезно нещо! Един сайт, колкото повече мисля върху него толкова повече това значи че той не е интуитивен. Лошо. Трябва да бъде. Там където имаш излишни графики - махай ги. 1 кб - 1 кб, никой не ти го дава. Там където няма как да ги няма: обясни защо са. Потребителят трябва да може да използва сайта ти първосигнално. Закон е ... колкото по-малко мисли, толкова по-добре за теб (във всички аспекти).

Табовото меню горе е страхотно решение. Създава чуство за обем във сайта. Само че при теб то дребнее. Уголеми го. Ако не се бях загледал сега, даже нямаше да го забележа! Лошо. То трябва да е лидер във видимото пространство. Цветово е много добре решено: активният таб да е ярък, неактивните - тъмни. Мисля, че амазон.сом имат добър пример за табулационното меню, ама в момента нямам добър интернационален пиъринг и немога да отворя сайта ...

Текста: помисли дали не е по-добре да сведеш подчертаването на линковете до минимум... Или да не ползваш само болд+някакъв цвят... в интерес на истината текста на индекса ти леко дразни със цялото подчертаване и монотонност... Ползвай различна големина шрифтове за да отделиш важните пасажи от не-чак-толкова важните... Така ще получиш и по-голяма "гама" в текста на началната си страница... А ти не искаш да изгониш потребителя от влизането нали ? ;) ...

Наложи ми се няколко пъти да обходя целият сайт със поглед за да открия търсачакта. В един такъв сайт тя е жизнено важна... Замисли се каква аудитория те посещава и каква е психологията им... По линкчета (особенно дълбоки такива) щракат децата... Възрастният човек се опитва с 2-3 клика да стигне до това което му трябва. Когато не успее - пробва с търсачката ... Не искаш да допуснеш той да не види търсачката и да затвори сайта, нали ? :)
Моето предложение е да я изведеш на челна позиция някъде, на зеленият бар под банерите например... определено ще е по-удобна и много по-ползвана! (а потребите лите ти - много по-щастливи!!!)

Дай повече гласност и на "трохичките"! Много са полезни НАЙ-ВЕЧЕ при интернационална аудитория. (трохичките са Places: Guide-Bulgaria >> North-West region >> Vidin district | Vratsa district | Montana district |) Създават усещане за сигурност, и че винаги можеш да се върнеш назад... ако ги видиш! Показвай ги повечко на потребителите си :)

Над менюто си напиши, че е меню.
Така ще избегнеш ситуацията:
"Един потребител отваря сайта.:
- Хмм... къде е менюто? Меню, меню, меню....
- А, това би трябвало да е... Странно, навсякъде другаде си пише "Основно Меню"... Хм..."
Пак: не го карай да мисли :)

ФАКЮ-то е много важна част и те съветвам да го извдеш горе, в табулираните меню-та, за да може да си освободиш лявата колонка. Когато кликнеш на табулатора "ФАКЮ" в ляво ще можеш да си изведеш "съб-менюта" в които да класифицираш още по-добре самото факю.

Сайтмапа го затрий някъде във фуутъра. Нормалният потребител не гледа сайт мапи... Не, гледа ги... Като големи камъни! Отърви се от него, той не ти е приоритет. Вниманието на потребителите ти ти трябва на друго място.

**Допълнение за логото.
Ако не съм написал адреса аз във адрес бара, а съм попаднал на сайта от търсачка, щях да си помисля, че се казва Г&Д Къмпани ЛТД, Велико Търново. Много лошо. В мига в който вляза, ти вече си ме загубил и направо си ме подарил на конкуренцията... Тоя банер там наистина стои като харизан ... разкарай го, или ако можеш му промени цветовата схема ... избягай от тея бели пространства във хедъра, изглежда някак си нахвърляно, неподредено ... сякаш нещо липсва ...

[Place description][Properties][Hotels][Postal codes][Phone codes][Population][Coordinates][Distances][Area sizes][Photo Gallery][News]
<- Тези линкове. Помисли си дали да не ги сложиш на два реда, и то с бутончета графични, защото така на по-малка резолюция ти счупват дизайна и излизат настрани... Лошо.

Следмалко ще продължа, и ще атъчна една картинка леко едитната :)

Браво за сайта! Евала, че си го хванал... Ако сметнеш за необходимо, погледни горните съвети мисля, че ще са от полза ...


ЕДИТ:
@БГ Кулинар: Тъй е ... руският пауЪр :) Ако има нещо дето да твърдя, че знам чат-пат нещо за него е използваемостта :)
@бгвизит: никякъв проблем нямаш, пак заповядай, твой съм :)
Относно кийуърдите и таговете: Мисля, че човека вече има отвърден тип табулирани менюта и дървовидни ... ако сега изхака и 2 облака... (с ключови думи, да не си помислите...), 5 менюта пак с тагове и всичко просто ще приключи по въпроса с използваемостта :) (в отрицателен мащаб)
 
Последно редактирано:
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

ето го атъчманта....
/ долното е съвсем примерно, просто нямам време сега за повече /
 

Прикачени файлове

  • primerno.jpg
    primerno.jpg
    32.4 KB · Преглеждания: 0
Re: Приемам идеи и мнения за Guide-Bulgaria.com

Sp0oN имаш бира от мен. Аз също винаги имам мнение кое и как може да се направи по-удобно в даден web site, но нали знаеш когато го правиш за себе си и го ползваш всеки ден свикваш с него и ти се струва че това което си направил е достатъчно докато някой не ти покаже дефектите. Скоро ще се хвана да направя някои промени и ще се съобразя с повечето (а може и всички) от препоръките ти ;)
Ще се радвам и ако някой дизайнер, който чете това се свърже с мен за да уточним (нямам никаква представа) за колко пари и време би могъл да изработи графично лого подходящо за сайта!
 

Горе