SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Проблем с енкодинга при премeстване на хоста

bgkulinar

Меринджей
Реших да метна едно phpBB от ffhost.com на хостинга ми на godaddy. Правя dump през ACP на форума и след това качвам при татенцата. В phpmyadmin-a всичко изглежда нормално, а на сайта се появиха ????????? (въпросителни вместо знаци). Гледах, суках, четох при девелоперите, четох по форуми, четох в hostbulgaria, не не успях да намеря къде сменя
# Набор от знаци на MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
което явно оплесква нещата, въпреки, че колацията на базата и таблиците е cp1251.
 
Re: Проблем с енкодинга при премeстване на хоста

три потенциални проблема за които се сещам

http headers
mysql
meta charset

направи ги същите както са били на предишният хостинг и може да се оправи

ако кажеш урл на форума може да хвърля и едно оче по-отблизо

аре утре по на трезва глава ::)
 
Re: Проблем с енкодинга при премeстване на хоста

Заповядай, но може да изменения, защото пробвам различни варианти.

Последно, реших да конвертна към утф8, но проблемът с въпросителните остава, но пък новосъздадените теми и форуми са екстра.

Редакция: Всъщност не са екстра, защото в БД-то се виждат като
Код:
Я, да видим какво става
.
 
Re: Проблем с енкодинга при премeстване на хоста

http://georgimateev.blogspot.com/2007/02/encoding-problem.html

тук съм описал всичките вариянти, защото ги познавам до болка. А това щом се е случило след смяна на хоста, значи трябва да си оправиш хедърите. Или сложи по една хедър команда в началото на всеки ПХП файл или с .htaccess
 
Re: Проблем с енкодинга при премeстване на хоста

georgimateev, указах в хедъра чарсета, но нищо не се промени. Това, което си писал в блога си е много ценно, но ако мога да се изразя на медицински език, е лечение на симптомите, а не на причинителя. Т.е. аз трябва да оправям нещо в моите скриптове, защото някой от хоста не си е свършил работата. Благодаря ти за отделеното време.

Междувременно им писах за проблема си и те ми отговориха, че
Unfortunately we do not support foreign character sets on our databases or hosting.
което е пълна глупост, просто не им се занимава. Явно татенцата не стават за кирилски проекти (за мързели като мен, които не искат да оправят проблемите на хостинга си).

Като имам повечко време, ще зачета документацията на MySQL и phpMyadmin и дано не се окаже, че се налага да се променят някакви сървър конфигурации, защото тогава наистина ще съм с вързани ръце.
 
Re: Проблем с енкодинга при премeстване на хоста

Уф защо всички хоствате при тия нуубове не мога да разбера. Не знам там за какво иде реч честно казано. И не лекува симптомите. Я изкарай едно phpinfo() и виж за какво става въпрос. И за какъв енкодинг става дума? cp1251 или UTF-8. По default ги има и двете де. Виж сървъра какви хедъри праща (от FireFox има едно Iformation/View Headers или нещо от сорта. В някакъв панел беше. Ако го няма при тебе, може да е от web developer toolbar extension-а, който пък е задълже да го имаш). Виж какво идва от сървъра и каква ти е колацията на базата данни.
 
Re: Проблем с енкодинга при премeстване на хоста

Много място, много трафик, евтинийка. За сайта ми за имоти върши прекрасна работа (той е на английски). Реших да хостна нещо и на кирливица, за да ползвам мястото и трафика.

По принцип става въпрос за cp1251. A за да добиеш представа къде е проблемът, прилагам картинка от phpmyadmin-a. Колацията е cp1251_general_ci и на базата и на таблиците. Ако успея да сменя настройката на Набор от знаци на MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) (ограденото с червено на картинката) към cp1251, съм сигурен, че проблемът ще се оправи.

В последствие реших да променя към utf8, но се появи проблема с
Код:
Я, да видим какво става
и засега съм изоставил варианта с уникод.
 
Re: Проблем с енкодинга при премeстване на хоста

Да, това ти е от базата данни очевидно. Там е проблема. Вади ги в UTF-8. Провай със "SET NAMES CP-1251". Не съм сигурен, обаче, дали така се пише тоя чарсет в MySQL, че не го ползвам никога почти. Разгледай в Гугъл най-добре.
 
Re: Проблем с енкодинга при премeстване на хоста

абе и аз това мислех да питам, що изобщо искаш да хостваш бг сайт в америка ???
 
Re: Проблем с енкодинга при премeстване на хоста

Много свободен ресурс на америчкия хост и почти никакъв на българския.
 
Re: Проблем с енкодинга при премeстване на хоста

Наистина много съм ти благодарен за съветите, но засега реших проблема, макар и не както ми се искаше. В близко бъдеще, може би ще се пробвам да свърша това, което не искат да направят татенцата.
 

Горе