Продажба на % от домейн?!

whitemen

New member
Здравейте, изчетах по форумите много за продажба на домейн, но никъде не срещнах нищо за продажба на % от домейн. Извинявам се, ако е имало такава тема, ще се радвам да получа линк към темата.
За какво става въпрос: Мой приятел има домейн и сайт, но няма време да се занимава с него, аз имам време и възможност. Искам обаче труда ми да бъде гарантиран с % от домейна и сайта, представям си го нещо като иделна съсобственост. Домейна е регистриран на юридическо лице.
Въпроса ми е как точно може да се изповяда сделката - като договор за покупко/продажба на услуги (при положение, че домейна е услуга), преотдаване на % от тази услуга или по друг начин?
Нотариус би ли приел като доказателство за собстеност/ползване на домейн whois online, в омента на изповядване на сделката (ако е пред нотариус) - т.е. отиваме, нотариуса си отваря лаптопа, прави проверка в whois за да се обеди, че към момента на сключване на сделката, фирма еди коя си е собственик на домейна.
Не ми стана много ясно от форумите, домейн и сайт от юридическа гледна точка две различни неща ли са, имам предвид и двете ли трябва да се упоменават при примерна сделка пред нотариус?
Благодаря предварително за отговорите ви!

Re: Продажба на % от домейн?!

Единственият вариант е да направите дружество (ООД„ ДЗЗД), в което двамата да иамте равни дялове и това дружество да притежава домейна.

Първо се разберете с някой нотариус. Всички това е възможно, но много нотариуси ще ви откажат, защото не са подготвени за такива неща. Трябва ви някой с по-новаторски дух.

Домейн и сайт са различни неща, но са свързани. В договора си общо взето трябва да уредите всичко, дори и за вбъдеще.

Няма пречка фирмата да ви даде под наем домейна, като думата "наем" приемайте условно. Ще ви отстъпи ползването на домейна за определен срок, срещу обезщетение. Трябва точно да формулирате каквото искате и ако можете да си позволите, отидете при адвокат, но подготвен.

Аз имах подобен случай, само че обратен на твоя /частно лице собственик да го прехвърли на фирма/.

Прави се договор за управление, като задължително се описват правата и задълженията на двете старни, както и как се разпределят печалбите, разходите и т.н.
Фирмата трябва да има и фактура за закупуването на домейна и хостинга /доста ядове брах с БГ хостинг компания за фактурата/.

Задължително върви при адвокат да ти изготви договора, пред нотариуса е лесно, защото само заверява подписите.

ако имаш въпроси пиши на ЛС

Back
Горе