SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Проектът Free България

fridge

Senior Member
Здравейте,

Искам да ви представя един сериозен проект, така че това ще е един дългичък пост.

Става въпрос за http://freebg.eu

Още много преди да почна да се занимавам със сайтове, (което е доста отскоро), ме дразнеше, че няма някакъв хубав български информационен ресурс, където да има поне най-важното за всяка една област... После открих Уикипедия и реших, че има, но като почнах да се занимавам със СЕО бях много разочарован, че Уикипедията слага nofollow на изходящите линкове и така не подкрепя други хубави сайтове, превръщайки се в затворена система. Другият сериозен проект Старт.бг много ми харесва като бизнес концепция и съдържа много хубави идеи, но като цяло много страници са натъпкани с нискополезни линкове, има много реклами и скрола е убийствен, особено след като смениха дизайна с по-красив. Освен това SEO полза от линковете с редирект има в най-добрия случай частична за сайтовете, сигурно пак малко по-голяма, отколкото от тези с nofollow. Обаче редиректа не показва къде кликаш, което е малко неприятно предвид и кратките описания.

Разбира се да се критикува е много лесно, важното е да се прави нещо по-добро... и ние решихме да опитаме :)

Първо си избрахме домейн, странно че този беше свободен...

Изборът на име породи голямо умуване, но в крайна сметка решихме в съзвучие с домейна идеята да се кръсти Free България.

В нашия проект трябваше:
- всичко да е свободно и да няма реклами, поне на първо време. (за да сме полезни на хората)
- да има и текст като в Уикипедия и линкове като в старт.бг, както и по някоя хубава снимка.
- всички линкове да са директни и с текст помагащ на оптимизацията на сайтовете ако е възможно, което е и в наша полза разбира се. (за да сме полезни и на сайтовете)
- да има страници за всичко важно (набелязани са около 500 страници и взаимовръзките между тях, (някой ден ще ви покажа каква луда схема е), от които 52 вече са готови - точно кои обявявам на блога ни http://freebg.blogove.eu)
- дизайнът на различните страници по възможност да е различен.
- да се управляват от общ CMS, който да поддържа поддомейни, custom title, description и url на всяка страница и да е мултифункционален, за да се впише навсякъде.
- да не товари сървъра твърде много, за да минем с VPS хостинг.

Преди не бях много запознат с Wordpress, нищо че имах блог в wordpress.com, обаче като разбрах за Wordpress MU веднага ми стана ясно, че това ще да е нашия CMS :) Могат да се използват различни теми и разнообразието от плъгини е невероятно, а пък може да се използват и някой неща глобално за сайта, например общo търсене и статистика. По нататък ще изброя многото плъгини, които използвам, защото съм сигурен, че ви е интересно :)

И разбира се за оптимизацията...

За началната - Тук си каза думата недостатъчният ми опит и думата "България" която си харесах може да се окаже, че няма да донесе никакъв трафик :( А според adwords уж се търси много... Дано поне ни намират по фрази с нея. Все пак първа страница за България, което предполагам ще стане скоро, си е въпрос на чест :p Приеха ни и в Дмоз в страница с ПР5 (макар и с много изходяши линкове), което също е добра новина. Началната в момента е завършена и остават линкове, линкове и пак линкове :) (може би е хубаво някои да са дийплинкове към отделните страници, маскирани като зелени табове с плъгина Posttabs). Като цяло засега началната има 50 посещения на ден, повечето от референции от мои сайтове, предстои да се регистрира в Дир и Гбг още. В момента представлява по-скоро добре подредена колекция линкове, която постепенно ще се разширява с вече готовите направени страници.

За отделните страници - добрата новина е, че директориите с директен линк не им пука, че всичко е на един домейн и стабилно си ги добавят (предполагам различните дизайни помагат в това). Добавят ги и в Дир.бг много стабилно, а в Гбг сякаш частично (не знам редакторите там може да са повече и да преценяват различно). Имах разни опасения, че могат да ни отрежат както преди старт.бг, въпреки че то по-скоро беше заяждане на конкурентни компании. Засега сме събмитнали към 15 страници (само в директориите с директен линк, Дир, Гбг и йес.бг, с другите не ми се занимава).

Това е един уникален шанс да видим как страници с еднаква вътрешна структура, линкове, гъстота на ключовите думи и т. н. се представят в различни ниши за ключовата си дума. Примерно можем да сравним конкуренция на Коледа vs. Нова година, на Картички vs. Пожелания и всякакви такива :)

Разбира се колкото повече стават нашите страници, толкова ще се сгъстява и мрежата на линкове между тях, по възможност в самия текст. Като гледам мощта на Уикипедия, която според мен основно от грамадната маса вътрешни линкове идва, се надявам на добър резултат.

Първите 7-8 подадени в директории хванаха ПР3, а сега имаше частичен ъпдейт и всякакви започнати и незапочнати страници хващат ПР2 на тотално случаен принцип :) Началната е с ПР2, защото я събмитнахме по-късно и за следващия ъпдейт трябва да с 4-5. Събмитнатите страници с малка конкуренция са на 1 страница - кафе, чай, ром, монети, бира, Япония - ей такива думи... Събмита на конкурентните като Коледа, Нова година, картички, пожелания, рожден ден, Гърция ги е избутал засега до 2 страница, като се надявам да напредват с времето. На 3 страница е единствено Варна.

Разбира се, като се има предвид, че съм относително начинаещ оптимизатор, имам много въпроси и умувания по проекта, но засега ще ги оставя за после... Нека тръгне разговорът, има време :)

Ако се чудите как смятам да избия разходите по проекта, които не са малки (по него работят още 2-ма души) - и на мен не ми е съвсем ясно... Но прости сметки показват, че сайтът ще бъде с поне 10 000 посещения само от Google, когато бъдат готови всичките 500 страници. При условие, че всичко е статично и добавеният вече материал няма голяма нужда от поддръжка, ми се струва добра инвестиция... Надявам се да се намери глобален спонсор на проекта в такъв случай.

За момента са към 700 на ден посещенията, 65% Google.

Предвидили сме и поддържащи проекти, един от тях вече тръгна с изненадващ успех :) (мрежата за игри, която пуснах преди няколко дни тук)

Важното е че сайтът ще е от полза на хората, от полза на сайтовете и разбира се на техните оптимизатори :p

Ако имате желание да ни подкрепите с някой хубав линк, независимо към коя страница, ще ви върнем жеста от всички вътрешни страници, които можем. Твърде възможно е и вече да сме ви линкнали от някоя страница без да знам. Но и да не сме, в бъдеще ще ви :)

Другото, което мога да правя за вас, се опитвам да го правя в момента, споделяйки всичко за оптимизацията на проекта. Понеже така или иначе трябва да следя как се движат страниците, скоро ще мога да дам интересна информация за представянето им в различни ниши... Може да се пусне и един открит брояч в бъдеще ако имате интерес :)

Хайде стига толкова, че наистина се олях с писането... да ви оставя и вие да се изкажете, че има много какво да се коментира :)
 
Re: Проектът Free България

Ако не се лъжа, имаше някаква награди за най-уникален проект базиран на WP. Като нищо ще спечелите !
 
Re: Проектът Free България

Честно казано не схващам идеята. Уж Уики и старта били не знам какви си, а сайтът ти е пълен с линкове към тях. Нали щяха да са само качествени и полезни линкове? Не разбрах също как на мен като СЕО ще ми бъде полезен.

С какво ще си по-поолезен за потребителя от Гугъл? С точно две търсения намирам това, което ме интересува.

Но прости сметки показват, че сайтът ще бъде с поне 10 000 посещения само от Google, когато бъдат готови всичките 500 страници.
Ако имаше някаква зависимост между броят на страниците и посещаемостта, гарантирам ти че шях вече да съм милионер. И не само аз. И за какво ти е този трафик след като няма да продаваш реклама?

Как можахте да изберете толкова грозна тема за началната страница. Тя дето се вика е "лицето" на сайта. Нооо, щом си я харесвате, ползвайте си я.

Това ли е лицето на София? Японска манекенка? Не'ам думи.

Не приемай коментарите ми като заяждане, но ми писна от "уникални" проекти, в които няма нищо уникално.

П.П. Разбрах каква е идеята на проекта - смесица между Уикипедия и старт.бг. Е, на интернет не му трябва такова жУвотно.
 
Re: Проектът Free България

Радвам се на хубавата възможност за дискусия :)

Наистина не си разбрал идеята съвсем - най-добрите неща не могат да се постигнат изведнъж, трябва да се стъпи на някаква основа, пък било то и несъвършена... то има ли въобще съвършени неща? Не съм казал, че Уикито и старт.бг не ми харесват като цяло, а изброих някои техни недостатъци... Въпреки това това е най-доброто направено до момента и аз се отнасям с голямо уважение към тях, особено към Уикипедия.

Линковете към тях са съвсем логични, защото ги използваме, докато си правим страниците - би било малко неблагодарно иначе :)

Не се и съмнявам, че лесно намираш, каквото търсиш в Google, но все пак ти си уебмастър и за другите 99% не е чак толкова лесно - не се и съмнявам, че всеки ден откриваш по статистиките на броячите си много търсения, които очевидно доказват колко много хора не могат да търсят нещата така добре :)

По тази логика каква е ползата от старт.бг и примерно твоята addurl страница, като мога да си напиша в Google "добави сайт"? Но аз все пак ползвам твоята страница, защото макар и да не предлагаш ново съдържание си подредил много добре това, което вече съществува :) И от това има нужда...

На теб като СЕО ще ти бъде полезен, защото ще получиш доста линкове, а тези от тях, които водят до конкретни рецепти, ще гледам да са с най-добрия възможен текст (примерно с твоя Title).

Всъщност сега прегледах и се оказа, че имам над 10 линка към рецептите ти по различни страници, като има 1 от ПР2 и 2 от ПР3 страници, всички са абсолютно релевантни по тематиката на твоите рецепти... Разбира се с времето ще се добавят още... Е сайтът ти е супер развит и може да не са от почти никакво значение моите линкове, но все пак са си линкове - няма да ти навредят, а ще помогнат :)

В случая сметката за посещенията е съвсем проста, понеже не съм в една ниша, която да се насити, както ти с рецептите, а страниците не си пречат една на друга, напротив помагат си и оценката ми е занижена... трудното е да не направят всички 500 страници.

Темата на началната много се харесва на някои хора... вкусове всякакви :) А за японската манекенка - можем да я сменим с каквото искаме, защото тази тема ще се ползва само за София, но мен пък ми харесва така... Ако другите се включат на твоя страна я махам :D

Не знам дали му трябва такова смесено животно на Интернета, само бъдещето ще покаже. Обаче всъщност извън България такова животно има - на about.com има и вътрешни статии и текст, и ревюта на сайтове и книги с линкове навън. Ето ти я и смесицата, която ако нямаше толкова много реклами там, щеше да изглежда добре.

Само на въпроса за монетизацията на трафика не мога да отговоря, но ми се ще да вярвам, че има и други пътища за развитие на един такъв сайт...

Знам че не се заяждаш, а пък аз трудно се засягам, така че няма страшно. Май просто не си в добро настроениие ;D
 
Re: Проектът Free България

Идеята е хубава, пожелавам ви успех!
Началната страница е доста грозновата, цвета на категориите ми бърка да не казвам къде... :)
 
Re: Проектът Free България

Ще се опитаме да направим нещо по въпроса :D Предполагам има и по-хубави нюанси на зеленото...
 
Re: Проектът Free България

freebg.eu ще ви помага да намирате това, което търсите в Интернет :)
Как по точно ще ми помогне? Имате зле подбрани и нееднозначни категории с малко линкове. Сменете го с "Ето ви линковете, които ние харесахме за вас" ... битер старт-а и също толкова безполезно. Едно от основните достойнства на интернет е разнообразието и възможността да намериш алтернативи, а не да си като кон с капаци и да се спреш на това което ти сервират първо. Относно уикипедиа, там един от основните принципи е публичен контрол, който няма никакви индикации да застъпвате....

За мен вашето е или идеалистичен ученически проект или опит за натрупване на маса с цел облага. Като за първото е добре, като за второто куца. А лафа, че с игрите ще сте полезни на обществото..... не върви тук.

Темата наистина не струва и платформата е сбъркана по принцип, като сигурност и производителност.

П.П. Internal Server Error дава в момента
 
Re: Проектът Free България

Май ще съберем много разнородни мнения :)

Грешката е защото си улучил седмичния бекъп, който може да предизвика такъв ефект за кратко време...

Явно трябваше да поясня, че линковете в зелените табове са сложени, докато нямаме собствени страници, с които да ги запълним... Тоест това е временно решение. Въпреки това сме си направили труда да сложим най-добрите сайтове и на всяка категория е отделен почти час. Все пак трябваше да стартираме с нещо и за проект, който е готов на 10%, мисля че функционира нелошо...

Фразата, която си цитирал, дори не се отнася до табовете и началната, а до проекта като цяло... :)

На една от подстраниците ясно сме казали, че приемаме всякакви изпратени хубави статии и материали по темите (тоест ако някой иска да допринесе, няма да му е по-сложно, отколкото в Уики). Колкото до поддръжка на вече направеното, мисля че ще се справим с нея, с помощта на някой плъгин, който проверява за счупени линкове (трябва да има такъв). Всъщност ми е малко странна фразата "публичен контрол" - звучи сякаш всеки има възможност да спами и няма никакъв контрол... Факт е например, че един човек вече успя да помисли проекта за някаква директория и да ми предложи през формата за контакт да добавя 2 един от друг по-неподходящи сайта.... :D Ако го имаше публичния контрол, той нямаше да пише, а направо да ги сложи :(

Това е и причината да махнем изцяло коментарите... ако има някакви допълнения към страниците хората по-добре да ни ги пращат и да влиза в материала...

Странни са ми негативните коментари към старт.бг и твърденията, че може да се намери същото, като се търси в Google... Редакторът се е ровил с часове, за да извади и разгледа линковете (ако е съвестен разбира се), описал ги е, какви са шансовете на един не толкова добре запознат с Интернет средностатистически човек да постигне същото за мкинути? Според мен старт.бг е много полезен сайт за повечето хора, забележките в началото ми бяха към оформлението му само... Ако гледаме от уебмастърска гледна точка, на мен примерно сайтовете за игри и запознанства са ми 100% безполезни и не добавят нищо качествено в мрежата... Обаче щом хората ги искат - има ги... Преди всички да станем уебмастъри ще са повече сайтовете, предназначени просто за хората...

За игрите не те разбрах какво имаш предвид :(
 
Re: Проектът Free България

Посетих сайта след като прочетох първият пост - значи, би трябвало да съм наясно къде ще попадна и какво ще намеря - нищо такова не се случи ...
Гледах отворената начална страница и в първите няколко секунди нямах изобщо представа къде съм попаднал и какво е това ...
В такъв случай обикновено натискам горе в дясно едно малко червено с х по средата ...
 
Re: Проектът Free България

Това е добра забележка, ще направим нещо по въпроса...
 
Re: Проектът Free България

Смених заглавието на поста, надявам се така е по-разбираемо... Днес ще потърсим и по-хубаво зелено за табовете. Въпреки съвсем оправданите ви от професионално отношение критики, директните посещения в Analytics растат, което значи, че на някои хора им харесва началната :)
 
Последно редактирано:
Re: Проектът Free България

синьо и зелено е отвратителна комбинация, махнете едното от двете
 
Re: Проектът Free България

Най-вероятно така ще направим...

Сгрешен ти е единия линк в подписа :)
 
Re: Проектът Free България

За категория услуги - просто не са ни готови страниците за услуги и трябваше да сложим нещо... Съжалявам, че сме дали на някои сайтове предимство пред други, защото очевидно нямаше как да сложим всички, но това е временно решение само... "печелившите от лотарията" бяха избирани по висок ПР и Алекса :)
 
Re: Проектът Free България

"печелившите от лотарията" бяха избирани по висок ПР и Алекса

1/4 от сайтовете в Услуги са на Г-н Клокси

Кърти.ком ли беше с най-висок PR и Alexa трафик :)
 
Re: Проектът Free България

За тази категория понеже Алексата много зависи от отрасъла, основен критерий е било ПР (или поне така казах да е на човека, който ги събира сайтовете за услуги, защото не бях аз). Съжалявам, ако съм създал впечатление за лични пристрастия :( Ако някой има хубав сайт за Къртене или Хамали и се чувства ощетен, нека пише и ще го добавя. Ако има и други подобни забележки и оплаквания ще им обърна сериозно внимание, въпреки че пак казвам, тази страница в този вид ще просъществува най-много няколко месеца. Ок?
 
Re: Проектът Free България

Доколкото схванах идеята на проекта: Вие изграждате уникални и полезни страници със съдържание, не само линкове, като вие преценявате какво е полезното съдържание на страницата (по какъв критерий?) и го осигурявате с комбинативно подреждане на линковете които показва гугъл в първите 1-2 страници при търсене на това ключовата дума за необходимото съдържание!?

Малко сложно звучи, но по-просто не можах да го напиша. Правилно ли съм разбрал!?

Според мен в момента полезността е малка и отварянето на всеки следващ уникален блог с уникален дизайн, не помага много в процеса на намиране на полезност.

Изникна ми въпроса-Как възнамерявате да увеличавате полезността на съдържанието и да отразявате промените в качеството на линковете, т.е. промените в серп, с поддръжка от вашия екип от трима души или с редактори на отделните блогове?
 
Re: Проектът Free България

В общи линии точно такава е идеята... идеалната страница като съдържание би трябвало да изглежда примерно така - moneti . freebg.eu (Занимавал съм се здраво с нумизматика и цялото съдържание си е мое и качествено). Много обмисляхме различни варианти с включване на редактори, което с този CMS, който дава права на ниво отделен блог, е лесно. Обаче ни спират засега трудностите с търсенето на редактори и с това, че те дори и да са запознати с Wordpress, едва ли ще спазват правилата за оптимизация, правейки страниците. Също така и няма как да ги стимулиране, защото не искаме да има реклами засега... Но все пак, който иска доброволно да направи страница и знае как да я направи на Wordpress ще получи права за темата, която поиска, моментално :) Вече ни помагат отделни доброволци, на които имаме доверие... Според мен в момента най-добрият вариант доброволци да помагат е като просто ни пращат статии и материали през контакт формата и оставят оформлението на нас... Такава покана сме отправили на страницата "ако искате да помогнете" :)

А за линковете - да, трябва да се следи за появата на нови хубави сайтове, ще се радвам ако такива ни се пращат, за да можем да ги включим, ако наистина са добри. А за качеството на вече съществуващите линкове може да измислим някаква форма за съобщаване на "тъп и неподдържан линк" :D Въобще в момента не сме заложили много неща за обратна връзка, но сме наясно, че са необходими и задължително ще ги направим, като ни се изяснят нещата...

Изборът на линковете се прави с малко повече ровене (не само думата в Google, ами и фрази с нея, както и преглед на сайответе от Старт.бг и Дмоз)

Благодаря, че някой накрая вместо да каже колко зле изглежда началната, зададе хубав и съществен въпрос!

Едит: забравих да кажа как преценяваме полезното съдържание... Гледаме какво се търси в adwords, тоест какво очакват да намерят хората на страницата, идвайки от Google... и се опитваме да им дадем такова, като напишем нещо кратко и ги насочим към хубав сайт с линк в текста.
 
Последно редактирано:

Горе