SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Странности с позицията на два сайта в Гугъл

boy

New member
Здравейте,

Бих желал да споделя някои факти относно индексирането на 1-2 сравнително нови сайта в Гугъл.

Значи в края на февруари тая година пуснахме единия сайт, който представлява по същество директория с връзки към други сайтове. Директорията приема главно български сайтове, и няма задължение за обратен линк към нея.

В началото след старта на сайта, ръчно вкарахме около 100-200 листинга, за да не е напълно празен, като паралелно с това, го вкарахме по повечето български директории.

Собствениците на сайтове започнаха да си предлагат сайтовете, и съответно повечето биваха одобрявани.

Какво се случи със сайта в Гугъл.
В началото получихме PR 3, и излизахме между първите 10-20 резултата по ключови думи свързани с вече публикувани сайтове в директорията. Посещаемостта беше около 70-100 уникални на ден. След около 1 месец, в деня в който видяхме че брояча показваше посещаемост за този ден 12 уникални, проверихме, и видяхме, че сайта не се открива по тези клюбови думи, както и, че страница от сайта се намира едва на около 300-400 място в индекса на Гугъл. Очевидно ставаше дума за наказание на сайта. PR-а падна на 1.

Следихме какво ще се случи по нататък, и забелязахме, че сайта стои в това положение около 7-10 дена, и после отново се връща в същите нормални позиции при което посещаемостта му се качва пак на около 70-100 уникални на ден. След около седмица отново бива изхвърлян.

Наскоро пуснаме друг сайт, с тематика каталог на фирми предлагащи стоки, но не магазин.

Точно месец след старта на сайта, преди броени дни, историята от първия сайт се повтори, с разликата ,че стояхме в много лоша позиция 3 дни, и от снощи сме в нормална позиция. Без съмнение това е временно и очакваме отново да ни накаже. Забелязахме, че почти всяка вечер по няколко пъти бота на Гугъл проверява определени страници от сайта (2-3 страници), очевидно не става дума за кеширане, кеша поради факта, че сайтовете са слаби, е веднъж на 10 дни средно.

След направен анализ, единственото до което стигнахме като извод, е че за първия сайт първите около 200 листинга повечето са взети от гугъл като описание, и очевидно става дума за дублирано съдържание, и при втория е нещо подобно.

Прегледахме внимателно всички правила за коректност на уеб мастърите които са дефинирани от Гугъл, всичко е коректно, и очевидно единственото нещо което изглежда може да е причина за това странно положение на сайтовете ни е именно дублиране, но на част от съдържанието. И с оглед на това една част от времето Гугъл ни наказва, и друга част, заради наличие и на съдържание изпратено от потребители, което очевидно не е дублирано, ни праща в нормални позиции.

Някой имал ли е сходен проблем?
Очевидно не става дума за Гугъл Sandbox поради факта, че и двата сайта бяха индексирани от Гугъл още с пускането им.

Дали проблема не е и в нещо друго, което ни убягва от вниманието?

Ако все пак можем да дефинираме какво точно значи дублиране на съдържание, смятаме, че то под някаква форма го има съвсем нормално при много много сайтове. Примерно даден сайт си листва един и същи текст във много директории. Очевидно е налице дублиране на съдържание в този случай. Явно нещата са много много тънки, и ще се радвам, ако опитните уеб мастъри в този форум вземат думата, и ясно ги разграничат и обяснят. За всички ни ще е от полза подобно разяснение.

Поздрави
 
Последно редактирано:

Горе