Тежест на линкове, IP, Whois и още нещо

scoobydoo

Know you can!
Здравейте.

Става дума за тежеста на линковете в зависимост от различен IP адрес на сайта, различна Whois информация, различен хостинг провайдър и други. Доста ми е интересно как точно влияят тези фактори на тежеста на линковете, сочещи към даден сайт.

Чудя се също примерно ако имам два сайта с различен Whois и IP, но ги добавя в webmaster tools (или Analytics) в Google акаунта си, то не си ли личи че са мои пак 🙂

Очаквам вашите експертни мнения. Надявам се да стане добра дискусия (без спорове за предпочитане, освен ако не са приятелски - все пак в спора се ражда истината).

Поздрави.

Re: Тежест на линкове, IP, Whois и още нещо

Whois е за външния свят т.е. ако някой отиде да ти провери домейн инфото. Ако ти е private няма да е посочена никаква лична информация - като име, адрес, имейл и т.н. Ще има само DNS на хостинга, ако и хостинга ти е private - нищо няма да има. Мисля, само за ORG домейните е задължително да показват DNS, но може и да греша. Има т.н. whois scrapers които ти дърпат инфото, за тях е важно да се докопат до имейл адреса ти и да ти пращат али-бали.
A ако искаш можеш да си отвориш акаунт в Гоогле и да се казваш ако искаш Радка Пиратка 🙂 и да си регнеш домейните за аналитикс и т.н.
Незнам дали това точно те интересуваше.

А дали гугъл няма да види че се логвам от едно и също IP в два акаунта 🙂
(Ако прекаля с параноята някои да ме удари 🙂)
И също как мога да си скрия Whois и DNS 🙂

Ами има безплатни проксита и си ги сложи в браузара и така няма да те виждат. Докато на 5тата минута не изгърми проксито 😀
Другия вариант е VPN услуга или paid proxies и така...

Информацията от WhoIs според мен няма значениe, дори да е една и съща. Има много проблеми да се вземе тази информация при различните видове домейни и дори поддомейни.

Информацията от Analytics-а според мен има значение, освен ако не я забраниш изрично, както аз правя. Имаше там две точки, които трябва да се размаркират. А за GWT - там със сигурност ти гледа кои сайтове са твои и ти намаля тежестта на връзките между тях.

Аз лично се притеснявам само за последното. И, разбира се, важното е домейните да са на различен C-блок на IP адреса.

И аз се придържам към горното мнение и избягвам GWT акаунти, когато не се налага.

Информацията от Analytics-а според мен има значение, освен ако не я забраниш изрично, както аз правя. Имаше там две точки, които трябва да се размаркират. А за GWT - там със сигурност ти гледа кои сайтове са твои и ти намаля тежестта на връзките между тях.

Добре де в крайна сметка, собствените сайтове са на различна тематика. Съответно няма връзки между тях, освен евентуално ротационна реклама. Връзките идват от сателити, на които не си правя труда да слагам GWT или ANALYTICS дори!?

Или греша?

Тоест ако се опитаме да обобщим излиза че, ако теоритично някой иска да си наликва свои сайтове без да губи тежест, трябва да се направи нещо такова:

- Сайтовете да не са в Google Webmaster Tools и Analytics (за всеки случаи)
- Да са на различни хостинги (за различни DNS и IP-та)
- Да са със скрити Whois или регистрирани на различни хора (ако приемем че и там се гледа)

Така ли?

EDIT: Сега прочетох в една статия, че в момента (тоест преди години, когато е писана статията) не се използва WHOIS. Но Matt Cutts е казал че в бъдеще може би ще се използва. А тук има едни доста интересни мисли по въпроса с това каква информация използва Google за домейна.

Последно редактирано:

Back
Горе