SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Трябва ли да имам фирма ?

mymall

New member
Здравей,
възнамерявам да започна нещо като drop shipping търговия. Ще препродавам продуктите на един вече съществуващ интернет магазин. Реално аз няма да продавам нищо, ами съм само посредник между него и крайния клиент, като на края на месеца той ми изплаща процент върху поръчките, които са направени през мен. Той се занимава с изпращането на стоката на клиентите, абсолютно всичко. Аз му търся единствено клиенти.
Та въпросът ми е за тази дейност трябва ли ми фирма? Трябват ли някакви документи? И ако трябва какви? Мога ли да имам проблем с властта?

Благодаря :)
 
Re: Трябва ли да имам фирма ?

Добре, да кажем, че съм предпочета договор за посредничество... тогава не ми трябва фирма нали?
 
Re: Трябва ли да имам фирма ?

Търговски закон

Чл. 1. (1) (Изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) Търговец по смисъла на този закон е всяко физическо или юридическо лице, което по занятие извършва някоя от следните сделки:
1. покупка на стоки или други вещи с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид;
2. (изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) продажба на стоки от собствено производство;
3. (изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) покупка на ценни книги с цел да ги продаде;
4. (изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) търговско представителство и посредничество;
....................
(2) Търговци са:
1. търговските дружества;
2. кооперациите с изключение на жилищностроителните кооперации.
(3) За търговец се смята и всяко лице, образувало предприятие, което по предмет и обем изисква неговите дела да се водят по търговски начин даже ако дейността му не е посочена в ал. 1.


ЛИЦА, КОИТО НЕ СА ТЪРГОВЦИ
Чл. 2. Не се смятат за търговци:
1. физическите лица, занимаващи се със селскостопанска дейност;
2. занаятчиите, лицата, извършващи услуги с личен труд или упражняващи свободна професия, освен ако тяхната дейност може да се определи като предприятие по смисъла на чл. 1, ал. 3;
3. лицата, извършващи хотелиерски услуги чрез предоставяне на стаи в обитаваните от тях жилища.
Според мен търговският закон не позволява извършването на търговска дейност (а посредничеството е точно такава) на физически лица, освен еднолични търговци (които пък попадат в дефиницията на фирма).
Не съм юрист, може и да греша :)
 
Последно редактирано:
Re: Трябва ли да имам фирма ?

По-добре да те впише в неговата фирма. Ще си плащаш осигуровките. Процента който ти дава няма да вписва никъде, защото все едно работиш за неговата фирма - ще ти е нещо като премия на заплатата.:)
 
Re: Трябва ли да имам фирма ?

А като продаваш примерно в E-bay защо не ти трябва фирма ? Реално аз няма да продавам нищо. Един вид този магазин ще има нещо като дубликат с абсолютно същите стоки, а аз само ще приемам поръчките и ще ги прехвърлям към човека, за да си ги изпълнява той и в края на месеца той ми дава процент от продажбите, които съм направил. Не ми е много ясно как трябва да се процедира, защото до сега не съм се занимавал с това, а имам желание. Какво мислите ако действам по този начин, по който описах по горе, дали ще имам проблеми с данъчни и подобни организации ?

Благодаря :)
 
Re: Трябва ли да имам фирма ?

а сега се върни и прочети темата отново заедно с отговорите
ако той иска да ти дава процент под масата си е ваша работа и вие си поемате отговорността
 
Re: Трябва ли да имам фирма ?

Проблема в нашата "държавица" е, че не те стимулира да си платиш данъците, а гледа как да те натовари с такси и бумащина.За това повечето се принуждават да укриват доходи.
 

Горе