Re: Търговски марки и бг домейни
@abc123
В каква степен е защитен домейн, регистиран през registrator.bg не знам. Според условията на регистратора може би е защитен. Почти съм сигурен обаче, че не е защитен от гледна точка на интелектуална собственост.
Ако вземеш домейн без основание аз виждам 2 възможности:
1. Регистрираш без основание домейн, за който вече има регистрирана (или заявена) търговска марка или фирма. Тогава притежателят на марката започва процедура по арбитраж и ти взема домейна.
2. Регистрираш без основание домейн, за който няма вече регистрирана (или заявена) търговска марка или фирма със същото име. След 2 дни някой заявява марка (или фирма) със същото име. Тогава процедурата по арбитраж ще е в твоя полза и домейна ще си остане твой. Това обаче не означава, че притежателя на марката(!) не може да започе някакво дело(което най-вероятно ще спечели) и съда да разпореди домейна да бъде прехвърлен на него.
До колкото разбирам има случаи, в които правилата на регистратора могат да противоречат на някакви(ЗМГО ?) закони. Тогава с "предимство" естествено е закона, а не правилата на регистратора.
abc123 каза:
mobio, от това което си написал вадя изводи че дори и да съм взел домейна без основание примерно mobio.bg преди вас, и вие представите два дни след това марката с цел намерения към съотвеният домейн, домейна си остава мой, въпреки това че марката е ваша.
Да, според правилата на регистратора и при положение, че марката е заявена СЛЕД регистрирането на домейна.
Не, ако се стигне до дело и съдебно решение по въпроса или марката е заявена ПРЕДИ регистрирането на домейна.
Т.е. важно е не кога се представи пред регистратора основанието за регистрация, а кога е възникнало самото основание.
Надявам се да не подведа някого с това мнение. Не съм юрист и всичко, което пиша е на база на личен опит и собствено тълкуване на законите и на правилата на регистратора. Нека и vha777 да коментира двете възможности за регистриране на незащитен домейн и противоречието му с търговска марка. Струва ми се, че е по-подготвен по темата
🙂