SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Хелп за статистика

cholich

New member
Здравейте,
посъбрах разни оферти от интернет портали в областта, в която искам да рекламирам. Поразгледах и стигнах до извода, че посещенията са това което определя качеството на портала(броят уникални). Само че на места ми казаха статистиката си без да видя в брояч, което ме притеснява. И друго, възможно ли е да се манипулира брояч за да отчита повече посещения? Имам в предвид един от сайтовете е с година по-млад от втори, но е с повече посещения и по-ниска цена за реклама. Същият този сайт е и доста по - неизвестен и много ме съмняват данните които ми дават. Дайте малко Хелп ако е възможно, броячите на сайтовете са основно ТУХО и БГКАУНТЪР.
 
Re: Хелп за статистика

Здрасти,

Ако цъкнеш на банера на ТУХО или БГКАУНТЪР на конкретния уебсайт може да видиш статистика, а ако са скрити може да се види в кода. Ако дадеш пример с някой сайт може да се погледне по-конкретно и ще ти пусна URL със статистиката.
 
Re: Хелп за статистика

Относно маниулацията - няма невъзможни неща.

Относно двата споменати портали и разликата в посещенията - не виждам проблям, че единия бил 1 година по-млад от другия, но имал повече посещения. Представи си, че хората са инвестирали повече - нормално е да са по-напред.
 
Re: Хелп за статистика

Манипулацията е най-лесното и няма как да се избегне. Например, слагаш кода на брояча и на други сайтове и получаваш екстра уникални и импресии.

Втори вариант - iframe-ваш сайта, на който искаш да манипулираш статса, в друг сайт и пак генерираш фейк посещения.

Трети вариант - правиш скрипт, който генерира заявки към сайта през разни проксита, и пак имаш манипулация.

Единствения начин е да рагледаш данните за посещенията, откъде са, по какви търсения са дошли и тогава можеш да прецениш евентуално дали са истински или фейк.

Големите портали като гювеч, дир, инвестор НЕ дават достъп до статистиките си, освен може би на много големи рекламодатели. Но пък част от тях ползват измерванията на трета страна (нещо като каунтер, но се води метрика).
 
Re: Хелп за статистика

Здравейте отново,
тези портали съм ги цитирал само примерно, гледам статистиката на поне още четири портала. Понеже трябва да избера в кои да се рекламираме смятам няколко критерия и един от нужните ми елементи е броят уникални посещения. После си смятам колко ми струва на посещение, как вървят графиките на посещенията по години и месеци и т.н. Общо взето идеята е, че ако има начин за манипулация е много възможно да го правят порталите, а може ли да се разбере нещо повече по въпроса? т.е. има ли признак по който да гледам за такова нещо?
Кулинар, мерси за разяснението, дължа ти поне едно питие че всеки път ми отговаряш на странните питания :) Ако имаш път към Пловдив ще се раздвам да се запознаем. Мерси на всички включили се също.
 
Re: Хелп за статистика

Според мен един от признаците за манипулиран брояч е много високия процент на Direct Hits (за tyxo) - имам предвид над 90% от референциите, за сайт, който е слабо известен.

Възможно и трафикът да е реален, но да е получен с pop-up/under/exit page
 
Re: Хелп за статистика

А не може ли да си направиш експеримент кой портал в рамките на 1 седмица е най-доходен от гледна точка на conversion ratio (колко човека за кликнали на банера) и по този начин да прецениш дали си струва да правиш реклама в портали или да се насочиш към нещо по-изгодно и с по-голяма аудитория, като реклама в търсачки или така наречената Pay per Click реклама.

Малко е извън темата, но една PPC кампания ти предлага много повече информация за потенциални клиенти и управление на средствата похарчени за реклама, от банер реклама в портал, а и както всички казват резултатите за статистиката генерирани от порталите могат доста да се манипулират от тяхна страна.
 
Re: Хелп за статистика

Direct Hits в брояча на tyxo се получава и когато не е сложен целия код, а само се тегли картинката - така се броят посетители без да се показва допълнителна информация, ако ще си държиш статистиката отключена например.

Можеш да получиш някаква представа за трафика към даден сайт като го сравниш с друг сайт на който знаеш реалния трафик или директно с конкурента в alexa ...
 

Горе