Чужд index файл на сървъра

wood

Senior Member
Преди дни влизам в / Суперхостинг / сървъра където съм си хостнал един от сайтовете и какво да видя. Имам около 50 чужди index файла, използвам WP тема за обяви. Смених паролата и юзера за FTP достъпа, и днес пак три файла са на сървъра. Някой имал ли е подобен проблем или какво да правя.
Преди имах същият проблем на Гатора, но си махнах сайта от там и засега на новият хостин всичко е ОК.

Това имам вътре:
index121tww--.php

<?

$urls = array (
'http://medscapecarewelness.com/?cid=co-1',
'http://pharmacylevidelmas.com/?cid=co-1',
'http://tabletspillsshop.net/?cid=co-1'
);

$URL = $urls[rand(0, count($urls) - 1)];
header ("Location: $URL");

?>

Re: Чужд index файл на сървъра

Доколкото схванах от скрипта, той ще пренасочва посетителите ти към произволен от трите сайта, които продават виагра и други подобни боклуци.
Търси дупките, през които те хакват и ти качват тези файлове.

Доколкото схванах от скрипта, той ще пренасочва посетителите ти към произволен от трите сайта, които продават виагра и други подобни боклуци.
Търси дупките, през които те хакват и ти качват тези файлове.

Вътре в сървъра имаше около тридесет подобни скрипта. Писах на супорта на Суперхостинг и ще чакам да видя какъв ще е отговорът им, и тогава ще предприема нещо.

Преди имах същият проблем на Гатора, но си махнах сайта от там и засега на новият хостин всичко е ОК.

... и какъв е извода според теб - проблема е или в твоя компютър, който ползваш за връзка с ftp на хостващия сървър или в сайта ти, който може да е надупчен като швейцарско сирене. Потърси във форума, има исписани няколко теми за ftp защита и вируси по сайтовете.

Провери си плъгините - аз преди време в друга тема писах, че точно от плъг-ин ми добави едни скрити линкове.
После провери машината за някой скрит агент. Чистиш и сменяш всички пароли за ftp. Само информативно - само един сайт ли става или на няколко

... проблема е или в твоя компютър, който ползваш за връзка с ftp на хостващия сървър или в сайта ти, който може да е надупчен като швейцарско сирене.
s1y, преди време точно на сървър на СХ ми хакнаха няколко сайта, а ползвам SFTP и Fedora, както неведнъж съм споделял. Бяха качени някакви ла*на и подменени index файлове на WP и PHPBB последни версии. Писахме си със съпорта и издирихме (те предимно) какво са правили кидитата, но така и не се разбра как са го направили. Не казвам, че не е в мен проблемът, обаче какъв е точно, никой не можа да каже.

Провери си плъгините - аз преди време в друга тема писах, че точно от плъг-ин ми добави едни скрити линкове.
После провери машината за някой скрит агент. Чистиш и сменяш всички пароли за ftp. Само информативно - само един сайт ли става или на няколко

Само на един сайт е този проблем. Иначе на сървъра имам още три сайта.
Пуснах да сканира BitDefendera, ама само един троянец в един пач откри.
Свалих си лог файла...ама нищо не ми говори като го разглеждам с Notepad+++.

провери за някакви странни файлове, които уж изглеждат, че са от инсталацията на WP. На един клиент така му сменяха всеки път index, ама тогава още прохождах във WP-а

Мааму.
Спрете да ползвате Filezilla и ще ви отпаднат половината проблеми.
Отучете се да ползвате чист FTP (ако имате опция - го изключете изобщо) и ползвайте само SFTP/SSH - ще ви отпаднат останалата част от проблемите. Хостинг който не поддържа SFTP протокол - в коша и персоналната ви блек листа.
Има хакове, които с изпълнението на команда в името и паролата на FTP отворена машина директно получават достъп до bash/sh и си правят каквото искат. Да не споменавам колко много проблеми създава тоя шитняв FTP протокол.
При уърдпрес - задължително ползвайте теми и плъгини, които ЛИЧНО сте прегледали, ако не разбирате от PHP или ако някой "безобиден" плъгин е кодиран - или го декодирайте и го прочетете или не го ползвайте.
Преди време мой клиент беше качил някаква тема в чиито футър имаше наблъскан чист бакдор в кодиран вид. Докато хвана какво става - клиента ми орева главата. Вярно, после си плати всички часове двбъгване на access.log и error.log за неговия сайт. Общо взето - внимавайте какво качвате по сайта си.

Последно редактирано:

s1y, преди време точно на сървър на СХ ми хакнаха няколко сайта, а ползвам SFTP и Fedora, както неведнъж съм споделял. Бяха качени някакви ла*на и подменени index файлове на WP и PHPBB последни версии. Писахме си със съпорта и издирихме (те предимно) какво са правили кидитата, но така и не се разбра как са го направили. Не казвам, че не е в мен проблемът, обаче какъв е точно, никой не можа да каже.

Пламене, на един хостинг сървър от този вид има най-малко 3 типа логове: access logs на Apache, ftp logs на различните FTP сървъри (ако се ползват повече от един), както и cPanel access-logs. Това, което казваш може да стане само ако няма логове или си попаднал на начинаещ съпорт (много малко вероятна причина). Файловете си имат mtime и atime характеристики. В 99% от случаите може да се определи, как един файл се е появил на сървъра. Най-трудно се проследява, ако е цъфнал чрез php shell. Преди време имаше и проблем със сигурността на cPanel свързан с symlinks но вече е оправен.

А изказването на steliyan за хостинги без SFTP ще го подмина с голяма насмешка. Първо на първо е по-добре да се ползва FTPS, а не SFTP - второто минава през jail shell има си съответните последствия при cPanel акаунтите. Второто - преди време един хостинг доставчик се опита да въведе задължително употребата на FTPS и съпорта беше залят с оплаквания, че било много сложно, че не ставало и т.н.

@s1yf0x: Дори няма да си направя труда да ти се усмихна на глупостта по повод SFTP и FTPS и най-вече за Cpanel. Щото изобщо дори не го намесвам последния - всеки уважаващ себе си уебмастър би предпочел САМ да си пише настройките директно в HTTP сървъра, както аз правя. Но аз имам пълен достъп до машините си - все пак уважавам и себе си и клиентите си. Не хоствам по споделени хостинги. Да, хората обичат да им е шарено и лесно, а после плачат защо имат пробойна или защо хостинг компанията е блокирала сайта - най-вече заради злоупотреби - спам с инжектирани кодове, ифреймове и прочие шит. А ако ще спорим кое е най-добре за употреба - не, че има смисъл де, но най-добре е да се ползва канал кодиран със SSH ключове и сертификати.

И какво точно не му е криптираното на FTPS - доколкото виждам се ползва SSL/TLS... от гореописаното от теб личи, че наистина не трябва човек да се усмихва,защото не е смешно... трагичен си. Отивай да четеш документация на протоколите. Аз също ползвам повече scp/sftp и т.н. но ако направиш едно проучваме, ще останеш много учуден, колко много себеуважаващи се уебмастъри предпочитат cPanel.

Последно редактирано:

Това, което казваш може да стане само ако няма логове или си попаднал на начинаещ съпорт (много малко вероятна причина).
Вероятно не им се е занимавало кой знае колко, но щеше да ми е интересно какво не ми е у ред, за да го оправя.

Back
Горе