Ще имам ли проблем с дублирането...

miraco

New member
Имам за Испания сайт за обяви и фирми на един домейн. Но сега си закупих хубав домейн за фирми и искам раздела за фирми да го прехвърля на новият домейн. Но не искам и да развалям вече разработеният сайт, ще имам ли проблем ако на старият сайт си оставя раздела фирми, а същата база я импортирам в новият сайт. Но така ще се получат два сайта с еднакви фирми...ще има ли проблем това с индексирането ми в Гугъл. Само базата дани ще бъде дублирана, иначе всичко ще се прави отначало. Просто не искам да започвам с новият сайт от нулата.

Re: Ще имам ли проблем с дублирането...

Ако съдържанито, тоест текста, е един и същ и дизайна е различен, то ще има проблем. Дизайна не се смята за уникалност.
Това, което трябва да направиш е да пренасочиш старите URL адреси към новите с 301 редирект. Така обаче няма да работят и двата сайта по-отделно, а само новия. Ако някой влезе в стария ще бъде пренасочен към новия.

Ами аз искам и старият сайт да работи, но и новият да го пусна. С редирект 301 няма да стане, точно това ме притеснява че ще се получи дублирано съдържание само във фирмите, иначе title, description, keywords ще са уникални, само за новият сайт. Чудя се Гугъл кой сайт ще запрати назад, новият или старият?

Щом си имал опит в този случай, колко назад си се озовал и за колко време излезна напред. Все пак имам около 700 индексирани страници , а да започна отначало поне една година ще събирам пак тази бройка фирми. И на зад да отида поне се надявам 1/3 индексирани страници да ми останат в новият сайт.

Казах, че в моя случай стария сайт не пострада по никакъв (забележим за мен) начин - не се паднал в класиране и не е загубил индексирани страници.
Просто новия почти винаги се появява след стария през няколко места поне.

Все едно някой да ти копира изцяло сайта 🙂, само дето този някой ще си ти. Лошото е че гугъл не го знае това. А и да го знае, не му пука особено, пак си е безсмислено дублиране в неговите очи.

scoobydoo, няма проблем, ако дублирането е на два сайта. Проблемът идва, когато едно и също съдържание се дублира на много места.

Ами аз ще бъда потърпевшият... Ще съм доволен ако първият ми сайт си запази позицията, а вторият сайт като нов няма да разчитам много на него в началото. Просто искам да му дам някакъв старт в началото. Виждал съм подобни сайтове клонирани и мисля че вторият губи малко, но не чак всичко.

Здравейте,
Не знам дали тази тема е най-подходяща за въпроса ми. Имам сайт с форум, в който потребителите често постват материали от други места в мрежата. Разбира се, винаги поставят линк към източника, според правилата на форума. Форумът е SMF платформа и с мод съм забранил показването на линкове за нерегистрирани потребители. Интересно ми е какво се случва с бота на Гугъл, тъй като и той е гост в сайта. При това положение Гугъл вижда ли линковете към източника на дублираното съдържание?! И ако не ги вижда, ще ме "накаже" ли за копиране?

Последно редактирано:

miraco, моя съвет е първо да провериш текстовете в първия ти сайт дали присъстват и на други места, в други сайтове. Ако и сега са си копирани и ги има на много места, втория сайт може да ти изиграе лош номер и гугъл да усети "клониране на сайт", не само на страница. Ако обаче са сравнително уникални, поне 50 % от тях, тогава няма да имаш проблем. Друг работещи варианти при клониране са да преработиш реда на публикациите от първия сайт, да промениш темата, категориите и вътрешната свързаност, с което да намалиш опасността от усещане на "клониране на сайт"

Back
Горе