Ъпдейт на phpBB3

Federal

New member
Версията ми е 3.0.4 и ми свети червено, че е излязла 3.0.10 версия. Накратко преди много време конвертирах от phpBB2 на phpBB3 и от тогава не съм правил ъпдейти. Имам много модифицирани файлове, добавени нови модове, но сега се чудя какво да правя?
Как минава ъпдейта и ми е интересно, какво става с промените, които съм правил, как да ги запазя и при новата версия на форума?
Какви са новостите в последната версия?

За: Ъпдейт на phpBB3

Аз преди като имах форум когато и да опитах да ъпдейтна все не успявах на края защото всичко се прецакваше 😀. Трябваше да връщам бакъп. Бях ръчкал по всякакви файлове 😀. За това си стоях с една версия и това е.

Моята е от 2008 год. и ми е важно как се случват нещата. По-скоро намирам инструкции, но мнения...нищо. То не пречи да се оставят така нещата, де 🙂

Преди, когато беше само phpBB2, специално за модифицираните форуми излизаха пакети само със секюрити ъпдейтите. Те обикновено не засягат моднатите файлове. Така че, огледай се в даунлоуд секцията на phpBB. Разбира се, предварителният бекъп е задължителен за всеки случай. Как се ъпдейтва моднат форум може да прочетеш във форумите на phpBB в секцията за модове.

Модовете и другите промени ще трябва да ги правиш наново. Най-добре си пусни форума на локалхост и пробвай какво ще стане при ъпгрейда. Това, което те интересува е само базата. Когато се ъпгрейдне я закачаш към чиста инсталация на phpBB. Правиш всички промени по файловете и темплейтите, които са нужни. Когато си готов с това вече можеш да обновиш базата на живия форум. После веднага качваш файловете, които предварително си модифицирал и от потребителска страна прекъсването на услугите ще е за не повече от десетина минути, в зависимост от това колко голяма е базата с данни. Мисълта ми е да не ръчкаш на живо сайта си, а да тестваш всичко локално и да свършиш там основната работа, за да не е офлайн сайтът изобщо.

Re: Ъпдейт на phpBB3

Момчета, ако не сте правили ъпдейт на пхпББ, не си измисляйте съчинения. Има си автоматичен ъпдейт, при който си казва къде намира конфликт и ти дава да избираш - да сложиш само новите файлове, да оставиш само старите и да обединиш новите и старите. Досега винаги съм ползвал третия вариант и не съм имал проблем с модовете. Все пак - направи си бекъп на файловете и на базата и ъпдейтвай, че скрипт кидитата чакат само да набарат стари версии.

Не знам дали се обръщаш към мене, но съм правил ъпдейти на изключително моднат phpBB3 с огромна база и няколко темплейта. По моята методика съм го постигнал без почти никакъв даунтайм, като форумът не е бил онлайн само докато се ъпдейтне базата. Тоя вариант с оставянето на автоматично ъпдейтване води до такива омазвания, че просто не е истина... Най-чисто става когато вземеш нови файлове за форума, пресни и ъпдейтнати темплейти, и си направиш всичките модове в тях наново. Единственото старо нещо, което остава трябва да е базата и аватарите. Всичко останало е компромис с непредвидими последици.

Коментарът ми беше към преждеговорившите. Твоят вариант е доста по-сложен, защото три пъти съм правил ъпдейт на тройката и досега не съм имал проблем. Вярно че форумът е с 4 мода, но нищо не пречи ФБР да пробва първо по лесния начин и после по сложния.

Ако коментарът ти се отнасяше и за моето изказване, абсолютно няма основание. По времето на phpBB2 системата беше така автоматичният ъпдейт засягаше всички файлове, но имаше и отделни секюрити пачове за всяка версия. Аз лично съм ъпдейтвал от 2.0.16 до 2.0.23, което беше последно. Форумът беше с над 70 мода и трябваше да съм луд, за да ги правя всеки път отново. Що се отнася до phpBB3, аз така и не преминах към него, защото определено взе да не ми харесва и нямам пряк поглед върху неговите ъпдейти.

Диаболик, никой не спори как е било на 2-ката. Федералния питаше за 3-ката. В случая не виждам как мнението ти ще помогне, след като не знаеш как става самия ъпдейт.

След обединяване на новите и стари файлове, води ли се в конролния панел, че е направена последната версия? Аз имам още въпроси и ще ги задавам така, че да не се объркам и аз, понеже не е ясна работата за мен лично.

Така, не се обединяват стари и нови файлове, а се обединяват стария код и новия код, след което се "създават" и можеш да ги дръпнеш или да ги качиш наново. След което има писане в базата. С други думи - да, отразява се промяната.

• Like
Реакции: T_K

Така, не се обединяват стари и нови файлове, а се обединяват стария код и новия код, след което се "създават" и можеш да ги дръпнеш или да ги качиш наново. След което има писане в базата. С други думи - да, отразява се промяната.

Стана ми интересно това: то автоматично ли обединява стария и новия код? Ако е така - супер, щото това е много деликатен процес. Особенно ако ти самия си ръчкал по файловете.

Значи успях да го направя. След няколко презаписа на файловете, накрая стана. Имах проблеми с езиковия файл, но се справих. Мерси за помощта на всички.

ПС направих го през аутоматик ъпдейтс

По-добре тествай цялата функционалност на форума преди да се успокоиш, че си приключил. Някои модификации променят части от редове, а това не винаги се хваща коректно от автоматичният ъпдейт (в новата версия реда го няма изобщо или го има, но по друг начин, най-фрапантен е случая, когато е сменена логиката на част от кода...). За мен най-сигурният ъпдейт е ръчното сравняване на файлове, но само ако разбираш кода де... ако не го разбираш така или иначе няма как да прецениш какво се случва. Когато нямаш много посетители на сайта си (най-добре късно вечерта) си промени config.php файла и пусни debug режима (махни коментарите на последните 2 реда и качи файла отново на сървъра си) - това ще ти изведе някои от възможните проблеми, които без да си в debug няма да се видят. Мини през всички страници и ако няма нищо тревожно може да сметнеш, че е ок. Под "всички страници" разбирай: основната страница на форума, страница на тема, писане на мнение, анкета, модераторският панел, потребителският панел. Не забравяй да закоментираш същите редове и да качиш файла пак след като си готов 🙂

Последно редактирано:
  • Like
Реакции: T_K

А най-добре да свали базата и файловете на локалхост и там да ръчка по всяко време, което му е удобно без да нарушава функционалността на живия форум. Разбира се от такива машинации има смисъл само ако сайтът има много посетители и админът държи много на него.

Имам съобщение в индекса на контролния панел
{ VERSION_NOT_UP_TO_DATE_TITLE }
Опитай отново · Повече информация »
В меню Система съобщението показва Вашата инсталация е с най-новата версия. Няма налични ъпдейти в момента. - Опитай отново

Не ползваш актуален езиков пакет. Тоест, в сегашния имаш липсващи стрингове. Вероятно и други елементи от ъпдейтването не са били пълни.

Ами дай му да опита отново и може и да се оправи 🙂 Ако не се оправи... най-вероятно не е успяло да ъпдейтне всички файлове и тогава те чака много неприятното ръчно сравняване 🙂

От линка Опитай отново, ме насочва към администраторския панел. Сигурно е нужно аутоматик ъпдейта да пусна.

Back
Горе