SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

база данни с думи на Български

Re: база данни с думи на Български

Само като идея - мисля, че ако юнаците от slovored.com се навият да ти продадът тяхната база, ще е отличен вариант.

Тази база я има качена ето тук

http://bgoffice.svn.sourceforge.net/viewvc/bgoffice/trunk/dictionaries/data/thesaurus/

И всеки може да си я дръпне и да си я ползва както намери за добре. И не само нея. Ами целия Словоред. Само дето се разпространяват под един много такъв ограничителен лиценз - GPL. И ако направиш промени, подобрения или ползваш каквато и да е част от там в твой продукт, то целия продукт трябва да мине под същия лиценз - GPL. И да публикуваш подобренията и/или продукта за свободно ползване както ти си я ползвал свободно (безплатно). Което не устройва web.seo щото той мисли да си продава продукта за пари.

Мерси за обръщението "Юнак" :)
 
Re: база данни с думи на Български

mlazarov, да, сетих се че това е идеята, но за всеки случай да питам да не си измислил нещо друго.


mathematician, аз база данни със синоними няма да продавам.

Ще продавам Seo инструмент с възможност да работи с база данни със синоними с ръководство в нашия сайт как да си пуснеш инструмента да работи с твоя база. Като с инструмента ще се предоставя само примерна база данни и всеки ще си я модифицира както иска.

Както ти сам се досети, универсална база няма. Необходима е по една база с думи за всяка ниша.

Така че не мисля че ме касаят лицензионните права на тези бази, тоест аз не продавам и не пиратствам интелектуален труд на други хора или фирми ;)

Поправи ме ако бъркам.
 
Re: база данни с думи на Български

Като с инструмента ще се предоставя само примерна база данни и всеки ще си я модифицира както иска.

Опитай се да предоставяш примерната база дето идва с МС Офис и ще видиш какво ще ти се случи. :p
 
Re: база данни с думи на Български

Само дето се разпространяват под един много такъв ограничителен лиценз - GPL. И ако направиш промени, подобрения или ползваш каквато и да е част от там в твой продукт, то целия продукт трябва да мине под същия лиценз - GPL. )

Без да искам да съм нахален, но при условие, че web.seo не интегрира Вашата база, а предостави линк към нея и опише как би могла да се импортира в техния софтуер, то това не би било нарушение на GPL или бъркам ... ?

Или вариант 2: вземат Вашата база, подобряват я в частта в която тях ги касае, публикуват я някаде в интернет пространството спазвайки условията на GPL, а в техния продукт описват от къде да се свали и как да се ползва.

Искам да кажа, че има не малко варианти да се ползва код или част от код под GPL, без да се нарушават правата на лиценза.
P.S. В думата "юнак" влагам само положителен смисъл

Поздрави!
 
Последно редактирано:
Re: база данни с думи на Български

mathematician, Естествено че няма да е такава. Доколкото виждам има около 20000 думи в нея и определено не е много добра, трябва й доста преработка. А и не е проблем да направиш гайд и да посочиш линк към някакава база качена на някакъв сайт която не е вътре в инструмента.

Опитваме се да фоматираме базата с комодо и пишем тук регурялни изрази от половин час :)


P.S. Сравних я с част от тая база дето си дал тук: bgoffice.svn.sourceforge.net. Резултата е че някои от думите са с по-повеме синоними, а други със значително по-малко.
 
Последно редактирано:
Re: база данни с думи на Български

Не съм специалист в областта, така че не мога да дам компетентно мнение.

Искам да кажа, че има не малко варианти да се ползва код или част от код под GPL, без да се нарушават правата на лиценза.


Относно варианти за заобикаляне на GPL имаше само един известен. И то не за друго, а защото GPL версия 2 (има 1, 2 и 3-та версия - последна).

Та GPL версия 2 е правен в далечни времена, когато е нямало Интернет още. И тогава е залегнала идеята, че ако правиш нещо само за собствено ползване и не го продаваш, тогава няма нужда да пускаш подобренията. И много сайтове се възползваха от това, защото ти правиш сайт, който не продаваш като код (като скрипт) а ти си му собственика. И така се правеха доста подобрения по разни модули и кодове без да се публикуват подобренията.

Но тази единствена известна дупка беше запушена в следващата версия 3.0 на лиценза.

Така, че в момента заобиколки на лиценза няма или поне на мен не са ми известни.


Специално в този казус автора на програмата си измива ръцете и натопява клиента. Щото в крайна сметка имаме нарушение - код, който не е под GPL, ползва база, която е под GPL - очевидно нарушение, но не от страна на автора на програмата, а от страна на ползвателя. А автора вкарва ползвателя в нарушение като му предлага на направи еди си какво.


Поне аз така си мисля, без да съм специалист в тази област.


п.п. Аз и затова благодарих за юнак. :)
 
Последно редактирано:
Re: база данни с думи на Български

Специално в този казус web.seo си измива ръцете и натопява клиента. Щото в крайна сметка имаме нарушение - код, който не е под GPL, ползва база, която е под GPL - очевидно нарушение, но не от страна на автора на програмата, а от страна на ползвателя. А автора вкарва ползвателя в нарушение като му предлага на направи еди си какво.

Ама ти нещо си се объркал тотално: кой кого натопява и как и защо?

Никой никого не принуждава нищо. Ако иска потребителя го прави и ползва, ако иска - не. Гранатирам ти че 100 от 100 човека ще го използват. Всеки иска да се класира евтино в гоогле, а е факт че по този начин се получава.

Разработвам каквото си искам и го продавам на цена каквато аз искам. Кода ни е на 100% наш и точно поради тая причина е криптиран, за да не може да го ползват "фор фрий" опън сорс фенове на безплатното!

Правилно ли съм разбрал:
Не стига че си плащам като поп за нещо (тая база данни в случая) , ами и едва ли не ме убеждаваш да не го правя изобщо инструмента с базата ако няма да го пусна безплатно :)

Със сигурност ще го направя и със сигурност ще напиша ултра подробен гайд с който дори и малоумните ламери пак ще го подкарат. И това не ме прави престъпник.

Моите уважения, но аз ако не искам да ми използват нещата не ги качвам в интернет и не ги пускам под gpl. Нещо усещам че таиш неприязън към такъв род продукти (платени). Не те познавам и не искам да се заяждам с никой - точно обратното, нямаш си на идея за колко неща си търся партньори и затова ми се случва дори да преглътна 100 ехидни подмятания - само и само да не се скарам с някой.

А между другото и в момента има Хиляди платени комерсиални продукти точно под GPL които са Open source. Не бъркайте Open source - това означава че продукта е с отворен код, а не безплатен!

Всъщност описал съм още преди около година тези неща около лицензите на тоя продукт тук:
Код:
http://3dwebdesign.org/forum/index.php?showtopic=175

P.S. Всъщност забравих че имаме и напълно безплатна и Open source версия на продукта така че остава алтернативата всичко това да работи и с нея.
 
Последно редактирано:
Re: база данни с думи на Български

web.seo - извинявай

Говорех по принцип, а не визирах теб. Редактирах го горе с автора да не се засягаш.

Това, което ти казваш ми е абсолютно ясно - за ползването и ламерите.

Относно неприязън към подобен род продукти - човек с хазартни сайтове да има неприязън към платени неща. :)

Просто ми е писнало разни сайтове да ме копират и да слагат - "речниците са създадени от потребителите на сайта". А те освен базата вземат и кода наготово. Но лицензът им разрешава да го правят - така, че да са живи и здрави.

А иначе все още имам някакви идеали и принципи - че правилата са за да се спазват. Въпреки че ми абсолютно ясно, че това не е така - точно в тази държава, точно в този момент. :)
 
Последно редактирано:
Re: база данни с думи на Български

Щото в крайна сметка имаме нарушение - код, който не е под GPL, ползва база, която е под GPL - очевидно нарушение, но не от страна на автора на програмата, а от страна на ползвателя. А автора вкарва ползвателя в нарушение като му предлага на направи еди си какво.
Математико, определено грешиш относно ползването на ГПЛ. Да не говорим, че ГПЛ не забранява комерсиалното му ползване, стига да се запазва лиценза. Относно казуса с ползването на база под ГПЛ (друг въпрос е дали база данни може да е под ГПЛ), как ОпенОфисе се ползва под Виндовс?
 
Re: база данни с думи на Български

Математико, определено грешиш относно ползването на ГПЛ. Да не говорим, че ГПЛ не забранява комерсиалното му ползване, стига да се запазва лиценза. Относно казуса с ползването на база под ГПЛ (друг въпрос е дали база данни може да е под ГПЛ), как ОпенОфисе се ползва под Виндовс?

Да, така е - може да се ползва комерсиално - аз не съм се изразил правилно.

Но тук говорим за код, който ползва друг код, библиотека или база и този код или тази библиотека или тази база, ако са GPL и другия код дето ги ползва и той трябва да бъде GPL. Иначе може да е комерсиален - нищо не му пречи.

База може да бъде под GPL - повярвай ми и в лиценза го пише даже.

Разменил съм над 100 писма с OpenOffice.org, Mozilla, Chrome докато се изчистят проблемите с лицензите и проверката на правописа влезе вътре в тях, за да може Мозила и Хрома да идват с БГ проверка на правописа. Може да не съм много в час с темата, ама знам какво гледат Гугъл, за да си вържат здраво гащите.

Да и за Линукс - който е GPL версия 2 има платени програми, които не са под GPL, а само под комерсиални лицензи и то не една, а много.

Връзката "програма - операционна система" не е същата като връзката "програма - библиотека" или "програма - база".
 
Re: база данни с думи на Български

mathematician, сори, аз пък помислих че ти си запалил. Аз предложих още в предната тема да купя базата от теб, но ти не ми отговори, а много бързо ми пратиха не една, а две бази.

Просто тази беше по-добре форматирана от двете, другата определено беше от речник и за да я изчистя щяха да ми трябват дни труд. Сега тази я приведохме във вида в който ни трябва за около 1 час, с написването на 2 регулярни израза и сърч енд риплейс в комодо.
 
Re: база данни с думи на Български

Ако пусна едно съобщение, че търся Уиндоус на CD за 10 лв. смятам доста хора ще ми отговорят и ще ми пратят по нормалната поща Уиндовс на CD.

Прави ли го това легален?


Направи си един експеримент.

Каза че имаш бот - пусни го тоя бот да обходи някой форум и вземи първите 100 думи дето се срещат най-често.

И след това им въведи по 2 синонима.

И засечи колко време ще ти трябва за въвеждането на 100 думи.

Гаранция Франция ще ти трябват мин 2 часа.

Първите 100 се правят сравнително лесно. До 1000 бива. Т.е. времето е по-малко. Но после нараства. И отделно виждаш, че в базата няма по 2 синонима, а има по 5-6, а някъде повече.

Сега сметни за 10 000 думи (гнезда) колко време ще ти трябва.
И за 20 000 щото нали базата имала толкова.


Предполагам можеш да си сметнеш каква е цената за този труд?

И колко човека/фирми има в БГ, който могат да го направят професионално.
 

Горе